Stopper som 25-årig: - En gammeldags kultur

Jakob Blåbjerg mener blandt andet, at fodboldkulturen handler for meget om at kunne præstere på banen

Jakob Blåbjerg nåede blandt andet at være med til U21 EM for Danmark. Foto: Anders Kjærbye
Jakob Blåbjerg nåede blandt andet at være med til U21 EM for Danmark. Foto: Anders Kjærbye
Følg 1. division

For blot fire år siden rendte 25-årige Jakob Blåbjerg rundt på grønsværen, velvidende om, at han om lidt skulle ind og spille mod selveste Neymar og resten af det brasilianske hold under OL i 2016.

På dette tidspunkt var han et af Danmarks lovende talenter på backen, og han havde allerede flere kampe for U21-landsholdet på sit CV.

Han var ligeledes en af de store profiler hos Superliga-mandskabet AaB, men så ændrede alt sig. Jakob Blåbjerg blev degraderet til bænkevarmer i det nordjyske, og i stedet tog han turen til Vendsyssel FF.

Tålmodigheden for den 25-årige forsvarsspiller er dog sluppet op, og som årene er gået har han mistet lysten til at fortsætte med at spille fodbold. Derfor har han valgt at lægge støvlerne på hylden, selvom han med god samvittighed ville kunne sige, at han havde flere gode år gemt i sig.

- Det var en svær beslutning, men det er ikke noget, jeg lige har fundet på henover natten. Det er nogle overvejelser, jeg har gjort mig i et år hvis ikke i halvandet år. Hvad er det for nogle ting, jeg synes, der er vigtige for mig at have i min hverdag, og for mig har fodbold været sjovt og fantastisk, siger Jakob Blåbjerg til Ekstra Bladet, inden han tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet...

Jakob Blåbjerg nåede at spille over 100 kampe i den bolsjestribede trøje. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jakob Blåbjerg nåede at spille over 100 kampe i den bolsjestribede trøje. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

- Men der er bare nogle rammer, værdier og nogle omstændigheder omkring fodboldverdenen, der gør, at jeg ikke længere synes, at det er noget, jeg kan se mig selv i mere. Der er nogle andre ting, jeg hellere vil, siger han.

En gammeldags kultur
Oplevelserne har været mange for Jakob Blåbjerg, men han er ikke i tvivl om, at han har truffet det helt rigtige valg. Han vil nemlig gerne hjælpe andre end sig selv.

- Hvad er det så for nogle rammer, du tænker på inden for fodbold?

- Det er jo både i forhold til kulturen, der er i fodbold. De steder jeg har været, føler jeg lidt, at der har været en gammeldags måde at gøre tingene på. Nu har jeg også prøvet allerede at stifte bekendtskab med det at være ude i selve erhvervet, hvor jeg kan mærke, at måden at være leder på og styre sin organisation på er markant anderledes.

- For mig at se handler det at være fodboldspiller om 'mig, mig mig,' og at jeg skal kunne præstere på banen hele tiden. Så ved jeg godt, at det er et hold, men hvis jeg ikke som individ er klar, så går det ud over holdet. Og den der individualitet for mig er ikke nok. Jeg har behov for også at kunne hjælpe andre mennesker end mig selv, uddyber han.

Artiklen fortsætter under billedet..

Jakob Blåbjerg (i midten af billedet) træner her sammen med resten af U21-landsholdet ved U21 EM i i 2017. Foto: Lars Poulsen
Jakob Blåbjerg (i midten af billedet) træner her sammen med resten af U21-landsholdet ved U21 EM i i 2017. Foto: Lars Poulsen

OL størst
Han har både prøvet at vinde The Double med AaB i 2014, og han har også været med ved de olympiske lege i Rio de Janeiro i 2016. Og netop OL står tilbage som et unikt kapitel i Jakob Blåbjergs karriere.

- For mig har det største helt klart været OL. Selvom fodboldturneringen lidt er en satelit-turnering i forhold til den øvrige del, fordi man er uden for byen det meste af tiden, så var det halvandet døgn, hvor vi var inde i OL-byen stadigvæk det største enkeltstående øjeblik i min karriere, siger Jakob Blåbjerg.

- Det giver mig stadigvæk kuldegysninger at snakke om de ting. Den stemning der var og den følelse. Og se rundt på alle de atleter, som havde kæmpet et helt liv for at nå dertil. Jeg følte jo nærmest, at jeg var en meget priviligeret nordjyde, der fik lov at være den hemmelige puslespilsbrik, der gjorde, at puslespillet kunne gå op, lyder det fra den 25-årige nordjyde.

Jakob Blåbjerg nåede at spille 134 kampe for AaB og heraf 95 kampe i Superligaen. Han har desuden 19 kampe for det danske U21-landshold på sit CV.

Landsholdslæge død af coronavirus - 48 år gammel

Utroligt VAR-drama: Fik tre mål annulleret

Slagter Eriksen: Kampens flop

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag