Ud af mørket efter Hyballa: - En klub i knæ

Jens Hammer Sørensen har indført flere kursændringer i Esbjerg efter den skandaleombruste sommer under Peter Hyballa

Direktør i Esbjerg fB Jens Hammer Sørensen ser tilbage på Hyballa-skandalen og svarer på, hvordan klubben skal rejse sig.
Følg 1. division

Jens Hammer Sørensen kiggede måbende på, da skandalerne rullede for fuld udblæsning i Esbjerg fB hen over sommeren. 

På afstand hjemme i sin stue kunne han næsten ikke tro sine egne øjne eller ører, da den ene dårlige historie efter den anden ramte nyhedsfladen omkring Peter Hyballa og cheftrænerens arbejdsmetoder i EfB. 

- Jeg fulgte med, ligesom resten af fodbolddanmark gjorde. Det var helt surrealistisk at se på, fordi Esbjerg er en stolt og traditionsrig fodboldklub, der betyder så meget for så mange, og alligevel væltede det frem med historier, der ikke så heldige ud. Der var jo Breaking News på Ekstra Bladet hver anden dag i en periode hen over sommeren.

- Men nu har jeg været skolelærer i mange år, så jeg ved, der altid er to sider af en sag. Men jeg vil da medgive, at det lignede et kæmpe kaos, når man stod og kiggede på udefra, siger Jens Hammer Sørensen.

Jens Hammer Sørensen skal have Esbjerg ud af mørket og på rette spor igen efter tornadoen Hyballa. Foto: Ernst van Norde
Jens Hammer Sørensen skal have Esbjerg ud af mørket og på rette spor igen efter tornadoen Hyballa. Foto: Ernst van Norde
 

Den 49-årige kronjyde har i dag fået nøglerne til den vestjyske traditionsklub – sådan nogenlunde da.

Efter balladen med Peter Hyballa og de iltre, amerikanske ejeres optræden i medierne, satte EfB Jens Hammer Sørensen i spidsen for det projekt, der allerede var kuldsejlet på rekordtid under det amerikanske ejerskab. 

- Jeg så det som en udfordring at være med til at rette op på en stor klub som Esbjerg. Jeg havde kun ét krav, og det var, at der skulle en ny træner ind. Hvis jeg skulle ind, så skulle det være til en ren begyndelse.  

- Jeg ved reelt ikke, om beslutningen var truffet inden, men min første opgave i Esbjerg var at hente vores nye træner, Roland Vrabec, i Billund Lufthavn. Så måtte jeg tage den derfra.

Jens Hammer Sørensen har fået nøglerne til den daglige ledelse af Esbjerg fB. Foto: Ernst van Norde
Jens Hammer Sørensen har fået nøglerne til den daglige ledelse af Esbjerg fB. Foto: Ernst van Norde
 

- Hvilken tilstand var Esbjerg fB i, da du kom ind i sensommeren?

- Det var en klub i knæ. Der er så mange dygtige mennesker i og omkring Esbjerg, men den sommer, de var udsat for, det havde trukket tænder ud. Det var et voldsomt pres at være under for hele organisationen. Det var en naturlig træthed, og turbulensen havde virkelig sat sine spor både på spillertruppen og i administrationen. 

- Derfor var min vigtigste rolle at træde ind som en slags lynafleder, og derfor var det vigtigt, at vi fik en ny træner. Jeg ville have, at jeg kunne stille mig op med troværdighed i stemmen og sige, at nu skal EfB i en ny retning. Det er det skønne ved fodbold. Man kan ved ret få ændringer lave ret store strategiske ændringer, siger Jens Hammer Sørensen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hammers fokuspunkter i EfB:

Harmonien i spillertruppen:

Det vigtigste for Jens Hammer og Roland Vrabec har været at samle stumperne i spillertruppen igen. Foto: Ernst van Norde
Det vigtigste for Jens Hammer og Roland Vrabec har været at samle stumperne i spillertruppen igen. Foto: Ernst van Norde
 

- Det var en tydeligt mærket spillertrup, da jeg kom til Esbjerg. Der havde været ufatteligt meget fnidder-fnadder, hvor nogle spillere havde skrevet under på et brev, mens andre ikke havde. Der var behov for, at der skulle ske noget drastisk.  

- Her var Roland Vrabec og Rafael van der Vaart hurtige til at gribe ind og se, at relationerne i spillertruppen er alfa omega. Helt konkret lukkede de spillertruppen inde i en kælder og låste døren. På den måde var de tvunget til at tale om tingene. Altså det var en teambuildingøvelse på den hårde måde - så stor kredit til vores trænerteam, for der kom hurtigt en helt anderledes stemning i truppen. 

Arbejdsro i klubben: 

Det er en noget anden ledelsesstil, som Jens Hammer Sørensen praktiserer, end den som EfB praktiserede i sommeren 2021. Foto: Ernst van Norde
Det er en noget anden ledelsesstil, som Jens Hammer Sørensen praktiserer, end den som EfB praktiserede i sommeren 2021. Foto: Ernst van Norde
 

- Min vigtigste rolle har hidtil været at få skabt ro. Hvis ikke der er ro, kommer der aldrig resultater. Det er en proces, der fortsat er i gang, for sårene heles stadig. Så voldsomt var det i sommer. Troværdigheden led et knæk i EfB. Både hos byens indbyggere, sponsorerne og mange andre. Det er vi i gang med at bygge op igen, og vi skal stå stærkere end nogensinde her. 

- Jeg vil bare minde om, at Esbjerg desperat havde brug for kapital, da Paul Conway og Michael Kalt kom ind. Der er lagt en god strategi for klubben, og vi har fået skabt arbejdsro til at rykke os – både sportsligt og organisatorisk. Det klare mål for mig er, at EfB skal i Superligaen, mens jeg sidder i direktørstolen. 

Ejernes fremtoning i medierne:

'My way or the highway' er kørt behændigt i baggrunden. Foto: Anders Brohus
'My way or the highway' er kørt behændigt i baggrunden. Foto: Anders Brohus
 

- Der er stor enighed om, at EfB skal styres fra Esbjerg. Derfor er Michael Kalt og Paul Conway trådt lidt i baggrunden i hvert fald rent mediemæssigt.  

- I hverdagen er det jo stadig dem, der sidder med de endelige beslutninger, og det er deres strategi, klubben følger. Jeg vil med det samme sige, at jeg har et helt andet indtryk af Paul Conway end det, som der er kommet frem i medierne. 

- Den amerikanske investorkreds var også interesseret i at købe Hobro, da jeg var der, så jeg kender Paul Conway, da jeg hentede ham ved stationen og viste ham klubben i et døgns tid. Han var meget omgængelig og venlig, og det er han sådan set stadig.

Paul Conway nedtonede problemerne i spillertruppen og forklarede, der var én vej i EfB, hvis man var utilfreds... Foto: Ernst van Norde
Paul Conway nedtonede problemerne i spillertruppen og forklarede, der var én vej i EfB, hvis man var utilfreds... Foto: Ernst van Norde
 

- Så du mener, at Paul Conway blev fremstillet forkert af Ekstra Bladet, TV3 Sport, Ugeavisen Esbjerg med flere? 

- Nej, det siger jeg ikke. Jeg så en mand, der forsøgte at bakke sin cheftræner op i en meget tilspidset situation.  

- Hvordan slap han fra det, synes du? 

- Lad os bare sige, at jeg nok havde gjort tingene anderledes, men det er nemt at sidde og sige nu. Der er en kulturforskel på, hvordan vi gør tingene i Danmark og USA. Det tror jeg, der er forståelse for nu, og det har hele tiden været meningen, at EfB skal ledes fra Esbjerg og ikke USA, når der faldt ro på. 

Tranferstrategien: 

Data er en essentiel del af transferstrategien i EfB. Jens Hammer Sørensen vil dog ikke gemme sit købmandsgen helt væk til januar. Foto: Claus Bonnerup
Data er en essentiel del af transferstrategien i EfB. Jens Hammer Sørensen vil dog ikke gemme sit købmandsgen helt væk til januar. Foto: Claus Bonnerup
 

- Transferstrategien i Esbjerg er drevet af data, som beviseligt har virket i vores samarbejdsklubber rundt om i Europa. Det har jeg købt helt ind på, og jeg synes, det er en rigtig god idé.  

- Jeg er ikke sportsdirektør eller sportschef i Esbjerg, som jeg var i Hobro. Derfor er det heller ikke min opgave som sådan at scoute spillere. Men når det er sagt, så er vi nogle stykker, der kommer med anbefalinger til transfers i klubben. De skal så køres igennem datasystemet, som enten kan vende tommelfingeren op eller ned. 

- I vores situation, hvor vi ikke kan sige os fri af nedrykning, så er det også min rolle at anbefale spillere, som jeg tror, der kan hjælpe os i det kommende transfervindue. Nogle ting kan ikke måles kun med data. Ligesom man heller ikke kun skal købe spillere på mavefornemmelse og YouTube-videoer.  

- Vores klare strategi er at få unge, dynamiske spillere ind, der kan spille i et højt pres. Men der er en middelvej, som vi nok skal søge mere i januar end normalt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag