Agger anker bemærkelsesværdig dom i bizar sag

Daniel Agger blev dømt til at betale erstatning for en forurenet grund i Hvidovre, men han blev også frikendt, idet husets tidligere ejer skal friholde den tidligere landsholdsspiller for erstatning

Daniel Agger blev dømt og frikendt i retten på Frederiksberg i forhold til den retssag, der kører om den forurenede grund på Hvidovre Strandvej 59. En ejendom han solgte i 2014. Arkivfoto: Jakob Jørgensen.
Daniel Agger blev dømt og frikendt i retten på Frederiksberg i forhold til den retssag, der kører om den forurenede grund på Hvidovre Strandvej 59. En ejendom han solgte i 2014. Arkivfoto: Jakob Jørgensen.
Følg Fodbold

Daniel Agger har anket en dom fra retten på Frederiksberg, hvor han på en gang er dømt og frikendt i en bizar forureningssag.

Nu skal den tidligere landsholdsanfører i landsretten for at få afgjort en sag om den forurenede grund, han solgte tilbage i 2014 på Hvidovre Strandvej 59.

Retten på Frederiksberg har afgjort, at Carsten Flyger Jørgensen, der købte huset af Daniel Agger i 2014, skal have erstatning, fordi grunden er forurenet af tjære og tungmetaller.

Men i dommen har dommeren slået fast, at forureningen er sket før 1945. Altså mange år før nulevende tidligere ejere har ejet grunden.

Daniel Agger skal betale en erstatning i omegnen af én mio. kr. Men samtidig er den tidligere landsholdsanfører også blevet frikendt i den bizarre forureningssag. Agger havde anlagt og fik medhold i en tilsvarende erstatningssag mod ham, han købte huset af tilbage i 2009.

Huset på Hvidovre Strandvej 59, hvor grunden er forurenet, er hele kernen i retssagen. Foto: Anthon Unger.
Huset på Hvidovre Strandvej 59, hvor grunden er forurenet, er hele kernen i retssagen. Foto: Anthon Unger.
 

600.000 kr. i nedslag
Dommeren lagde i sin kendelse vægt på, at en ejendomsmægler havde skønnet, at værdien af huset ville være 600.000 kr. lavere end de 4,3 mio. kr., som Daniel Agger solgte huset for, hvis forureningen var kendt i 2014, hvor handlen blev indgået.

Samtidig skal der betales sagsomkostninger og renter. Det er derfor, at sagen i dommen ender på et beløb lige i omegnen af én mio. kr.

Det ligger dog langt fra det, som husets nuværende ejer, Carsten Flyger Jørgensen, ønskede. Han krævede i omegnen af to mio. kr. i erstatning.

Da forureningssagen begyndte i 2016 tilbød Daniel Agger at købe huset tilbage til den pris – 4,3 mio. kr. – han havde solgt det for. Men det afviste Carsten Flyger Jørgensen.

Daniel Agger købte huset på Hvidovre Strandvej 59 udelukkende med henblik på udlejning. Det skete på et tidspunkt, hvor karrieren kørte på skinner i Liverpool. Agger overvejede dog, om boligen i barndomsbyen skulle være base, når familien på et tidspunkt vendte hjem til Danmark.

Det gjorde familien i 2014, hvor Daniel Agger skiftede til Brøndby. Huset med udsigt til vandet i Hvidovre, blev aldrig den faste base for familien. Det blev til gengæld solgt for 4,3 mio. kr. samme år. Det var med en ganske beskeden fortjeneste på 50.000 kr. i forhold til den pris, han betalte fem år tidligere.

Blev den store taber
Flemming Hansen, der ejede huset på Hvidovre Strandvej 59 i perioden 2002-2009, solgte i sin tid til Daniel Agger for en pris på 4.250.000 kr. Han blev den store taber i retssagen. Det til trods for, at dommer Dan Bjerring i sin kendelse fastslår, at alle involverede parter er uskyldige.

Flemming Hansen havde også gjort et økonomisk krav gældende mod Finn Jørn Hansen, som han købte huset af i 2002. Men i sin kendelse friholdt dommeren Finn Jørn Hansen for at betale erstatning.

Det gjorde han, fordi han købte huset mere end 12 år før den nuværende ejer købte huset og til en langt lavere købesum: 2.787.000 kr.

Daniel Agger har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at udtale sig. Det har ikke været muligt at træffe Flemming Hansen for en kommentar.

Vi har alle handlet i god tro

71-årige Finn Jørn Hansen solgte huset på Hvidovre Strandvej 59 tilbage i 2002. Han havde aldrig forestillet sig, at han her 16 år efter kan blive draget til ansvar for forurening på en grund, som han er uden skyld i.

Han blev også frikendt, da dommer Dan Bjerring afsagde dom ved retten på Frederiksberg. Her blev han samtidig friholdt for at betale erstatning for forureningen på grunden.

Men efter sagen er anket til Landsretten, risikerer Finn Jørn Hansen igen at blive draget økonomisk til ansvar for forureningen på grunden.

Finn Jørn Hansen fejrede frifindelsen i Byretten med champagne, men nu starter sagen forfra igen i landsretten. Foto: Olivia Loftlund.
Finn Jørn Hansen fejrede frifindelsen i Byretten med champagne, men nu starter sagen forfra igen i landsretten. Foto: Olivia Loftlund.

- Vi fejrede frifindelsen fra Byretten med champagne. Nu starter det hele forfra, og vi ved jo slet ikke, hvordan Landsretten ser på sagen, siger Finn Jørn Hansen, der op til sagen i Byretten havde søvnløse nætter over udsigten til at miste hele sin opsparing.

- Jeg forstår slet ikke denne sag er kommet så langt. Det er ikke vores ansvar. Dommeren har konkluderet, at forureningen på grunden er sket før 1945 og vi tre nulevende ejere, er fuldstændig uden skyld i forureningen.

- Det er en opgave for staten eller regionerne. Ikke for os, der i tidens løb har solgt huset. Vi har alle handlet i god tro. Ærlig talt synes jeg det er urimeligt, at vi tvinges på pinebænken igen, selv om det er 16 år siden vi solgte huset. Vi er fuldstændig uden skyld i forureningen, fastslår Finn Jørn Hansen.

 

18.705 grunde er forurenede

Det er på ingen måder kun et lokalt problem i Hvidovre med forurenede grunde. Forureningen er et alvorligt problem på landsplan.

Den seneste opgørelse fra danske regioner viser, at der dagligt kommer 715 henvendelser om forurenede grunde. I 2017 besvarede de danske regioner hele 178.620 henvendelser om jordforurening.

DinGeo har for Ekstra Bladet samlet en oversigt over jordforurening i landets 98 kommuner. Her har Geonet både lavet en oversigt over, hvor mange grunde der er forurenet.

Men DinGeo har også lavet en oversigt over, hvor mange grunde der er under mistanke for jordforurening.

Der er lige nu 14 års ventetid på at få renset sin grund, hvis man er optaget i den såkaldte værditabsordning. Den ordning kan man blive optaget i, hvis der er konstateret forurening på grunden.

Det er en ordning, hvor staten/regionerne betaler for oprensningen af grunden, men for mange borgere er ventetiden alt for lang.

I slutningen af oktober var forurenede grunde på dagsordenen i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

- Når vi i Danmark arbejder med jordforurening, gælder princippet, ’at forureneren betaler’. Det kan jeg godt lide. Men jeg kan også godt lide, at vi i de tilfælde, hvor der ikke er en forurener, der kan stilles til ansvar, sætter ind med en systematisk, offentlig indsats, svarer fødevarer- & miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i et svar til et samråd i miljø- og fødevarerudvalget.

Her er det værst

Der er aktuelt 18.705 grunde, der er erklærede forurenede i Danmark. Her er de ti kommuner, hvor det er værst:

1. København 965 grunde.

2. Århus 528

3. Aalborg 478

4. Odense 474

5. Vejle 409

6. Rødovre 358

7. Kolding 354

8. Hjørring 309

9. Sønderborg 308

10. Slagelse 307

Her er der mistanken størst om forurenede grunde

Der er aktuelt 21.342 grunde under mistanke for forurening i Danmark lige nu. Her er situationen værst:

1.Aalborg 812 grunde under mistanke

2. Esbjerg 579 grunde

3 Vejle 587

4. Århus 573

5. Herning 546

6. Odense 530

7. Aabenraa 502

8. Ringkøbing/Skjern 499

9. Faaborg/Midtfyn 490

10. Hjørring 465

Daniel Agger i bizar millionstrid

Bendtner bomber banken: Tjener voldsom millionhyre i Norge

Ronaldinho på røven: Formue - 44 kroner...

Hold fest, det er mange penge - Real Madrid scorer historisk aftale

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+