Tre mænds magt

FODBOLD: Ude med snøren - Tre agenter styrer hele det danske spillermarked

Steffen Højer, Mohamed Zidan og Thomas Kahlenberg. Alle kan blive en solid eksportvare fra Superligaen   og alle uden reel mulighed for at vælge et alternativ til Aabrink, Steffensen eller Benes. (Foto: Thomas Sjørup)
Steffen Højer, Mohamed Zidan og Thomas Kahlenberg. Alle kan blive en solid eksportvare fra Superligaen og alle uden reel mulighed for at vælge et alternativ til Aabrink, Steffensen eller Benes. (Foto: Thomas Sjørup)
Der findes kun tre steder, man kan rette opmærksomheden, hvis man som dansk spiller vil til udlandet. Tre store agentfirmaer sidder så markant på markedet, at der kun er små fisk tilbage til resten.

Karsten Aabrink, tidligere FCK-boss, indtager takket være sit store netværk i dansk fodbolds inderkreds stadig en dominerende rolle.

Omkring 65 danske fodboldspillere herhjemme og i udlandet er koblet op på Proactive-gruppen, der også tæller de tidligere landsholdsspillere John Sivebæk og Henrik Andersen i agentkredsen.

Dermed er halvdelen af de spillere i den hjemlige Superliga, der har agenter, kædet sammen med Proactive, hvilket gør Aabrink-klanen meget synlig i flere klubber.

I AaB er Proactive næsten enerådende, ligesom FC Midtjylland til stadighed har haft mange spillere fra gruppen. Var Ulrik LeFevre ikke lige blevet sparket ud af Proactive, så var Proactive-dominansen markant.

Samtidig falder det i øjnene, at Aabrinks tilstedeværelse i Brøndby er blevet meget iøjnefaldende gennem de seneste måneder.

Satser på de unge
Proactives skridt over for Brøndby ligner et klart svar på den aggressive ekspansion, som konkurrenterne har stået for på det seneste.

Euro Connections kontrolleret af Benes-familien har optrappet jagten på talenter vest for Storebælt med ansættelsen af den tidligere topspiller Henrik Risom som talentspejder.

Det har givet pote først og fremmest ved at lande guldfuglen Mohamed Zidan, men udlandsaktuelle stortalenter som Leon Andreasen og Morten Rasmussen har også aftaler med Benes. Det tegner et billede af et firma, der klart satser på den unge gruppe af spillere, som lige nu er de mest salgbare i forhold til udlandet.

Ved siden af Benes' stadigt mere iøjnefaldende position markerer den tidligere Proactive-agent Per Steffensen sig som en kommende stor-agent i Danmark.

Per Steffensen er sammen med Proactive yderst synlig i Brøndby, hvor aftalerne med Thomas Kahlenberg og Daniel Agger er opsigtsvækkende.

Samtidig har Per Steffensen klart signaleret sine intentioner om at blive noget på det danske marked ved at gå i samarbejde med italienske Vincenzo Morabito, der tidligere har været meget aktiv i Danmark.

Interessekonflikt
Tre store spillere på agentmarkedet i Danmark udgør et reelt problem for både spillere og klubber.

For det giver uvægerligt et problem i forhold til udlandet, fordi netværket er skrøbeligt. Eksempelvis var der ingen før Steffensens alliance med Morabito med et ordentligt link til Sydeuropa, og som firmaerne satser lige nu, er det oplagt, at Tyskland og England kommer til at aftage langt de fleste danske spillere i den nærmeste fremtid.

Samtidig kan det ikke undgå at give interessekonflikter, når agenter er så massivt repræsenteret i enkelte klubber.