Professor: Det er ikke matchfixing

- Når man kalder det matchfixing, gør man ham indirekte i offentlighedens øjne skyldig i noget, der er grovere, siger professor i retsvidenskab om Wichmann-sagen

Wichmann mener ikke, at han har gjort sig skyldig i decideret matchfixing - Aarhus-professor giver ham principielt ret. (Foto: Lars Poulsen)
Wichmann mener ikke, at han har gjort sig skyldig i decideret matchfixing - Aarhus-professor giver ham principielt ret. (Foto: Lars Poulsen)

Det er ikke matchfixing, når en fodboldspiller sætter penge på en kamp, han selv er involveret i. Selvom det hedder sådan i DBU's terminologi, hvor man opererer med matchficing på niveau 1, 2 og 3. Det mener professor i retsvidenskab ved Aarhus Universitet, Jens Evald.

Matchfixing på niveau 1 - spil på egne kampe - burde slet ikke hedde matchfixing, mener professor i retsvidenskab ved Aarhus Universitet, Jens Evald.

- Når man kalder det matchfixing, gør man ham indirekte i offentlighedens øjne skyldig i noget, der er grovere, end det i dette tilfælde reelt er. Fordi vi typisk ved matchfixing forstår, at man har været igang med at bestikke eller true dommere eller spillere for at opnå et bestemt resultat, siger Evald til ekstrabladet.dk.

- DBU har puttet det ind under en samlet paraply, men strafferetsligt er det ikke ulovligt, hvad Wichmann har gjort. Hvis han 'bare' har spillet på sine egne kampe. Så jeg mener, at man burde kalde det 'spil på egne kampe' i stedet, siger Evald.

Se også:

Se også: Matchfixeren: Hvorfor straffes jeg hårdere end Aabech?

Aarhus-professoren mener dog, at DBU's regel om, at man ikke må spille på egne kampe, er helt på sin plads. Og det er også på sin plads, at det kan udløse hårde karantænestraffe, hvis man alligevel gør det.

- Det er jo ikke nødvendigvis noget galt i, at man spiller på, at ens eget hold vinder. Men reglen er vigtig, fordi der er en underliggende risiko for, at der bliver manipuleret på den ene eller anden måde.

- Hvis man eksempelvis har spillet 5.000 kroner på, at ens hold vinder 2-0, og man så ved stillingen 2-0 får en friløber, så er det nok det færreste mennesker, der ville score på den friløber, siger Evald, der finder det mest sandsynligt, at DBU's appeludvalg vælger at fastholde Wichmanns karantæne på et halvt år, nu hvor spilleren har indrømmet, at han har sat penge på flere af FC Vestsjællands kampe.

- På den ene side er det jo vigtigt, at appeludvalget får sendt et signal om, at det ikke er i orden at spille på egne kampe. Og det kunne jo tale for en skærpelse, nu hvor spilleren har indrømmet.

Se også:

Se også: Matchfixeren: Vi spillede alle på os selv

- Men på den anden side vil de jurister, der sidder i udvalget, også være opmærksomme på, at sagen allerede har haft store personlige konsekvenser for Wichmann. Han har så vidt jeg forstår indstillet karrieren.

- Når man vejer de to ting op imod hinanden, så er det min umiddelbare vurdering, at der er en god chance for, at udvalget vælger at fastholde straffen på det halve års karantæne.

DBU: Evald har en pointe
Hos DBU er man tilbøjelig til at give Evald ret i, at ordet 'matchfixing' for forseelser på niveau 1 er problematisk.

- Jens Evald har bestemt en pointe, det er også den erfaring, vi har draget af de første fire sager om matchfixing. Men spil på egne kampe handler ikke blot om en strafferetlig handling, men om sportens behov for at sanktionere overfor enhver tvivl om, at der kan ligge andre interesser og motiver bag udfaldet af en fodboldkamp, siger DBU's kommunikationschef Lars Berendt.

- Og det er også mere kompliceret end som så, for spil på egen kamp kan også indeholde fixing, hvis den pågældende påvirker et bestemt udfald, eksempelvis ved bevidst at brænde et straffespark. Og vi vil ikke acceptere tvivlen.

- Men samtidig med, at vi absolut vil overveje ordvalget, er det væsentligt at understrege, at uanset hvad vi kalder det i dag, og hvad vi måtte kalde det om nogle måneder, så har Kristoffer Wichmann nu tilstået, at han har gjort sig skyldig i de forhold om spil på egne kampe, han blev dømt for, siger Berendt.

Se også:

Se også: DBU dropper ældre matchfixing-sager

Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen