DBU's mærkelige sag

Førende strafferets-eksperter undrer sig over, at Kristoffer Wichmann ikke får samme retssikkerhed i fodboldens system som ude i samfundet

Kristoffer Wichmanns retssikkerhed i DBU-systemet kan ligge på et lille sted. (Foto: Lars Poulsen)
Kristoffer Wichmanns retssikkerhed i DBU-systemet kan ligge på et lille sted. (Foto: Lars Poulsen)

Mens politiet er i gang med at vurdere, om der skal rejses sigtelse mod Kristoffer Wichmann, er to af landets førende eksperter i strafferet lettere chokerede over retssikkerheden i DBU-systemet.

For den har nærmest været ikke-eksisterende i forhold til Kristoffer Wichmann, der 4. februar fik seks måneders karantæne for at have spillet på egne kampe.

En brutal dom, der samtidig betød, han straks blev suspenderet uden løn fra FC Vestsjælland. Uanset om Kristoffer Wichmann er skyldig eller ej, har han krav på retssikkerhed, men hans ulykke er at være havnet i fodboldens eget lukkede system frem for i det danske retssamfund.

Kristoffer Wichmann kan se tilbage på en sag, der udefra set er behæftet med mange fodfejl fra DBU’s side.

1. De to vidner er afhørt samtidig.

2. DBU holder fast ved forklaringerne, selv om vidnerne ikke kan stå ved dem.

3. Forsvarsadvokat Henrik Stagetorn har ikke haft mulighed for at afhøre vidnerne.

4. Vidnerne har ikke afgivet forklaring til det dømmende udvalg – Disciplinærudvalget – men kun til sikkerhedschef Henrik Kjær Jensen, der har fortalt oplysningerne videre til udvalget.

– Det er ikke godt at have et system, der ikke lever op til almindelig retssikkerhed, siger Lars Bo Langsted, ekspert i strafferet og professor ved juridisk institut i Aalborg.

– Som reglerne er udformet i dag, virker de ikke juridisk betryggende. Derfor er der al mulig grund til at revidere regelsættet, uddyber Lars Bo Langsted.

Eva Smith, professor i straffeproces, sætter også alvorlige spørgsmålstegn ved den anklagedes retssikkerhed.

– Det virker til at være et mærkeligt system. Det forekommer meget underligt, at begge parter (forsvarer og anklager, red.) ikke har haft mulighed for at afhøre vidnerne. Det bør ske, når sagen kommer for næste instans (appeludvalget, red.), påpeger hun.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere