Annonce:
Annonce:

De burde være udelukket

Matchfixing: De to 2. divisions-spillere Jesper Sneholm og Samir Haiba slap nådigt med en advarsel fra DBU

Declan Hill undrer sig over DBU's vage sanktioner. (Foto: Niels Nyholm)
Declan Hill undrer sig over DBU's vage sanktioner. (Foto: Niels Nyholm)
Annonce:
Følg Fodbold
Annonce:

– De to spillere her burde være blevet udelukket en hel sæson ... minimum.

Reaktionen fra matchfixing-eksperten Declan Hill er ikke til at tage fejl af, da Ekstra Bladet får fat i ham for en reaktion på gårsdagens opsigtsvækkende mavelanding omkring matchfixing.

De to 2. divisions-spillere Jesper Sneholm (dengang Vanløse) og Samir Haiba (dengang B1908) gamblede i juni og september 2010 på nederlag til deres eget hold. En klar overtrædelse af DBU’s love. Alligevel slap de to nådigt med en advarsel fra Dansk Boldspil-Union i den første store sag om matchfixing herhjemme.

Declan Hill har gennem de seneste fem år gjort sig til en af frontkæmperne mod matchfixing. Han har meget tidligt fanget den trussel, som aftalt spil udgør mod sport, og derfor er han også meget langt i sine tanker omkring, hvad der kan gøres for at dæmme op for det.

Svært at dokumentere
Det helt store problem verden over i dag er, at det faktisk er meget svært at dokumentere matchfixing. Det var også tilfældet omkring Samir Haiba og Jesper Sneholm, som Københavns Politi – trods ret klare beviser – måtte opgive at rejse bedrageri-tiltale mod, som Ekstra Bladet kunne afsløre i går.

Slipper for straf Slipper for straf

Annonce:

– Professionelle idrætsudøvere burde ganske enkelt forbydes at deltage i enhver form for spil på sport. Det lyder meget krigerisk, men tanken er egentlig ikke så dramatisk, siger han og uddyber:

– I juridisk forstand er det meget svært at bevise bedrageri i form af matchfixing. Det viser den her sag meget fint. Til gengæld er det meget let at bevise, hvem der har spillet på en kamp. Så mens det juridiske system kan sætte barren højt omkring bevisførelse, så behøver kravene til sportens retssystem ikke at være særligt høje, forklarer Declan Hill.

Udelukkelse det rigtige
– Så vælger sportens system at sige, at betting under enhver form er ulovligt for de aktive, så kender udøverne også konsekvensen – udelukkelse, hvis de vælger at overtræde det. Det sportsretlige system kan basere sig på almindelig sund fornuft, konstaterer Declan Hill.

– En fodboldtilhænger bevæger sig ind på et stadion – det kunne være ude på den danske vestkyst. Han sidder der og bliver våd af regn og rusket godt igennem af blæsten. Han skal være 100 procent sikker på, at den spiller, som han sidder og hepper på, giver sig alt, han kan for at hjælpe sit hold til sejr. Der må ikke være andre dagsordner. Ellers mister sporten sin uskyld og magi. Og så mister den sin berettigelse, fastslår den canadiske ekspert.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: