Sepp og Røntved i Hall of Fame

Manden, der skubbede det danske fodbold-eventyr i gang hædret ved Danish Fodbold Award

Per Røntved var meget rørt, da han holdt sin takketale. (Foto: Lars Poulsen)
Per Røntved var meget rørt, da han holdt sin takketale. (Foto: Lars Poulsen)

CIRKUSBYGNINGEN (ekstrabladet.dk): Mens de fleste priser ved Danish Fodbold Award vedrører aktive spillere, så var der også hæder til en af fortidens allerstørste koryfæer i dansk fodbold ved mandages prisuddeling i Cirkusbygningen.

Og så er han oven i købet tysker.

Der er naturligvis tale om Sepp Piontek, der om nogen var manden, der satte det danske fodboldtog på skinner.

Ikke en tysker
Han overtog landstrænerposten i 1979, og selv om det først lykkedes at kvalificere Danmark til EM i 1984, så blev tyske Piontek folkeeje i Danmark i de gyldne år, hvor Preben Elkjær med legendarisk bar røv brændte det afgørende straffespark i EM-semifinalen og landsholdet blev en hel fodboldverdens yndlinge ved VM i 1986.

Og hvem andre end Preben Elkjær skulle overrække prisen til Danmarks mest populære tysker til dato.

- Da du blev træner, kom DBU til os spillere og spurgte om råd. Vi sagde - eller jeg gjorde i hvert fald - at det ikke skulle være en tysker. Men det blev en tysker. Og Sepp, du imponerede os fra første dag – blandt andet fordi, du talte en form for dansk, som du siden har forfinet, jokede Elkjær til Cirkusbygningens store jubel.

Skældte ud på Elkjær
Prisvinderen selv var også i forrygende form, og spurgte blandt andet DBU, om de havde plads til ham i Hall of Fame en gang til, når han nu allerede er der med sit 80’er-hold.

Men der var også tid til at drille Elkjær.

- Jeg var 100 procent ikke forberedt på det her. Men du vidste det, Preben, og du sagde ikke noget. Det er ikke fair, sagde Piontek, der også havde en forklaring på sine noget alternative dansk-kundskaber.

- Da jeg skrev under, regnede kun med at være her i to år, og man taler jo kun dansk i Danmark og på Færøerne og Grønland, lød det med vanligt vid.

Røntved hædret
Også landsholdets tidligere anfører Per Røntved blev mandag aften optaget i Hall of Fame.

Røntved startede i Brønshøj, inden karrieren for alvor tog fart i Werder Bremen, ligesom det blev til 75 landskampe, hvor han i mange bar anførerbindet.

- Det er sgu svært. Det er flot – og lige før jeg begynder at græde, sagde en rørt Røntved, der selv nævnte den hjerneblødning, som for 27 år siden slog benene væk under den stovte fodboldkæmpe.

- Jeg vil gerne sige tak til mine venner og min familie, der har støttet mig, siden jeg fik en hjerneblødning for 27 år siden, lød det fra scenen, hvor der også blev sendt en hilsen til manden, der overtog anførerbinde på landsholdet efter Per Røntved.

- Tillykke med EM-kvalifikationen, Morten. Nu kan vi snart bide skeer med de store, lød afskedssalutten.