'Og så skyder han... Nej, han venter!'

Magien fra 80'ernes dynamitdrenge var for en stund tilbage i aftenens jubilæumskamp på Vedbæk Stadion

Den gamle elegantier har det i sig endnu. (Foto: Kenneth Meyer)
Den gamle elegantier har det i sig endnu. (Foto: Kenneth Meyer)

I dag for præcis 25 år siden gik Sepp Pionteks landsholdsdrenge fra at være folkeeje til at blive hele fodboldverdenens kæledægger. Det skete, da de sydamerikanske favoritter fra Uruguay i den indledende runde ved VM i Mexico blev løbet over ende af et dansk landshold, der, høje på tynd luft og ubændigt sammenhold, aldrig nåede at kigge sig tilbage.

En kamp som alle danske fodboldfans stadig tænker tilbage på med en klump i halsen og et 'Vi kunne fandeme være blevet verdensmestre, hvis bare tingene havde flasket sig'-citat i baghovedet.

Michael Laudrup viste gennem hele kampen prøver på den teknik og det mod, der i det følgende årti skulle gøre ham til alle tiders bedste danske fodboldspiller. Preben Elkjær viste med tre mål, at han kunne præstere i de største kampe. Og Svend Gehrs' stemme blev lydsporet til en sommer, hvor hele nationen trak vejret med samme lunge.

Sammen igen
I aftes var dynamitdrengene så samlet igen.

Rammerne var ydmyge på det lille stadion i Vedbæk, og alderen viste sit tegn på både pander og tilbagelagte løbe kilometer. Alligevel var 650 tilskuere mødt op for at se de gamle landsholdsben og de skuldre, der i et årti bar på en hel nationens forventninger.

Og de blev ikke snydt.

John Sivebæk lavede stadig hurtige rush ned ad den højreside, han i et årti gjorde til sin egen ( i hvert fald de første ti minutter red.)

Berggren, Manniche og Morten Donnerup oksede løs inde på banen, mens Preben Elkjær plejede de fodboldtrætte ben udenfor.

Michael Laudrup lavede stadig dybe afleveringer og elegante nedtagninger. Og Morten Olsen råbte stadig højt af både medspillere og dommer Kim Milton, når tingene ikke forgik som i den Olsen'ske fodboldhjerne.

- Det er vigtigt med minder. Mennesker forandrer sig, men det gør deres karakter ikke. Og derfor er det også dejligt at mødes med folk fra den tid igen. Og så kan man jo også godt se, at Kim Milton er holdt op med at dømme for mange år siden, sagde den tidligere anfører og jernmand med et smil efter kampen.

Gå-tempo
Jubilæumskampen mod BSV's veteranhold blev afviklet i et yderst adstadigt tempo. Så adstadigt, at en tilskuer i midten af 2. halvleg udbrød:

- Man bliver sgu helt i tvivl, om de lægger et højt pres, eller om de bare ikke gider løbe med hjem...Hahahahaha

Kommentaren blandede sig med duften af franske hotdogs og pibetobak i den nordsjællandske sommeraften, mens de gamle sludrede om fodboldminder og ungerne i Messi-trøjer overvejede, hvem der var værd at jagte med autografblokken efter kampen.

Inde på banen moslede Klaus Berggren og co videre, og i anden halvleg gav det pote for den tidligere Roma-spiller, da han scorede til 2-0.

- Det er jo de samme roller, vi falder ind i, så snart vi mødes. Selvom der er gået mange år, så kender vi jo hinanden og hinandens små særheder. Vi skal til fest på Marina (spillernes tidligere hotel inden landskampene red.) og der er jeg sikker på, at vi nok skal få det hyggeligt, sagde en træt målscorer Klaus Berggren efter kampen.

Interviewet blev midlertidigt afbrudt, da en ung fodboldknægt skulle have en hurtig autograf og til formålet lånte denne journalists kuglepen. Følgende ordveksling udspillede sig i autografpausen:

- Tak... Øhh, hvem er det egentligt, du er?
- Det er mig, der er Klaus Berggren.
- Øhh, okay

Stemmen tilbage
Til at præsentere 86-holdet var, naturligvis, Svend Gehrs. Manden som blev synonym med landsholdet og som udødeliggjorde sig selv, da en ung Michael Laudrup scorede mod Uruguay:

- Og så skyder han. Nej, han venter! MICHAAAEL LAUDRUP....Det er genialt det der.

Helt så meget spræl var der ikke i Gehrs denne aften, men han nåede alligevel på værdigste vis at hylde det hold, han i et helt arbejdsliv fulgte gennem tykt og tyndt.

Efter to gange 30 minutters fodbold var det slut. Berggren, Manniche og Laudrup havde sikret en 3-1 sejr, og de mange fodboldunger kunne bestorme banen og Michael Laudrup i jagten på autografer.

Og efter lidt tid kunne spillerne liste i omklædningsrummet i vished om, at hele fodbolddanmark stadig hylder den indsats, da lavede på de mexicanske fodboldbaner for 25 år siden.

1 af 6 Stort set hele det gamle 86-landshold samlet før kampen. (Foto: Kenneth meyer)
2 af 6 Tidligere anfører og nuværende landstræner, Morten Olsen, spillede hele kampen mod BSV. (Foto: Kenneth Meyer)
3 af 6 Morten Wieghorst tog en vilkar-tjans på dynamitholdet. (Foto: Kenneth meyer)
4 af 6 33-årige Martin Laursen hjalp også til på dynamitholdet. (Foto: Kenneth Meyer)
5 af 6 'Laudrup til Berggren. Tilbage til Laudrup. Laudrup.... Laudrup...... Scoring' (Foto: Kenneth Meyer)
6 af 6 Den gamle elegantier har det i sig endnu. (Foto: Kenneth Meyer)
0 kommentarer
Vis kommentarer