16. december: Miraklet i Karlsruhe

FODBOLD: Brøndby var dømt færdig i UEFA Cup'en efter 1-3 på hjemmebane til Karlsruhe, men regnestykket blev et helt andet

Peter Møller jubler efter scoringen til 5-0. De færreste troede for alvor på Brøndbys muligheder for at overvinde Karlsruhe, men det endte med at tyskerne blev ydmyget. (Foto: AP)
Peter Møller jubler efter scoringen til 5-0. De færreste troede for alvor på Brøndbys muligheder for at overvinde Karlsruhe, men det endte med at tyskerne blev ydmyget. (Foto: AP)

Hver dag frem til jul præsenterer ekstrabladet.dk's sportsredaktion et tilbageblik på et mindeværdigt dansk fodboldøjeblik.

Det så sort ud. Faktisk var det svært at finde optimisme i Parken den aften i november 1996. Karlsruhe med en sprudlende Thomas Hässler havde udspillet et dansk hold, der havde virket slidt og humørforladt.

Træner Ebbe Skovdahl kaldte selv indsatsen for 'den dårligste på hjemmebane i lange tider'.

Det lignede et farvel til Brøndby, der tidligere på efteråret allerede havde stået for en international skuffelse med det samlede nederlag til polske Widzew Lodz i kvalifikationen til Champions League. Her havde Brøndby den ene fod inden for i det fine selskab ind til et minut før tid i returkampen.

Skuffelsen var skubbet væk i de efterfølgende runder i UEFA Cup'en, hvor først Aarau og dernæst Aberdeen røg ud. Men denne november aften var humøret tilbage på nulpunktet og så gjorde det kun status endnu værre, at Peter Møller undervejs brændte et straffespark. Karlsruhe havde vundet første kamp i tredje runde med 3-1.

14 dage senere var frustrationerne lagt på hylden i Brøndby-lejren. Ebbe Skovdahl virkede på ingen måde som en slået mand, og selv spillerne virkede opsatte på revanche på Wildparkstadion.

- Jeg tror på chancen for, at vi kan skabe miraklet i Karlsruhe, erklærede Allan Ravn til Ekstra Bladet et par dage før returkampen.

Og midtbanespilleren, der sad over med karantæne i den første kamp, skulle få ret.

Efter 90 medrivende minutter havde Brøndby leveret et resultat, som ikke bare skabte overskrifter over hele Europa, men sikrede Brøndby en fornem plads i historiebøgerne.

Måltavlen viste 0-5. Hjemmeholdets fans var i chok og medierne målløse.

Det var ikke blot Karlsruhes største nederlag på hjemmebane siden 1976, det var også et historisk comeback i UEFA Cup'en. Ikke tidligere og iøvrigt heller ikke siden har et hold tabt med to mål hjemme og efterfølgende svaret igen med en sejr på fem mål på udebane.

- Brøndby gav os en lærestreg, og jeg kan kun undskylde vores store nederlag over for vores mange tilhængere, erklærede træner Winfried Schäfer.

'Fiaskoen truer'
At det overhovedet skulle ende der, var der ingen der troede på efter den første halve time på Wildparkstadion. Måltavlen viste 0-0 og selvom hjemmeholdet var mærkbart hæmmet af Thomas Hässlers fravær på grund af en skade, så lå det ikke i kortene, at danskerne skulle levere det utænkelige comeback.

Det blev der lavet om på i halvlegens sidste fire minutter. Rubben Bagger vandt duellen med Claus Reitmeier og sparkede fladt bolden ind til 1-0. To minutter senere fordoblede Dan Eggen føringen efter hjørnespark.

På den tyske tv-station ZDF, der transmitterede opgøret, kunne kommentatoren Bela Rethy tørt konstatere, at 'fiaskoen truer. De spiller rigtigt godt fodbold, danskerne'.

Og han skulle få mere end ret.

Til grin
Efter en lille times spil var Brøndby på vej mod kvartfinalerne. Kim Vilfort scorede til 3-0 via den ene opstander og herefter sad Brøndby på det meste. Det var derfor slet ikke ufortjent at Peter Møller satte trumf på med to scoringer i det sidste kvarter.

- I hele mit liv kan jeg slet ikke huske, at en Bundesligaklub i den grad er blevet til grin, erklærede Rethy, ifølge Ekstra Bladet.

I den danske lejr var humøret anderledes højt. Kampen var den sidste inden spillerne kunne gå på juleferie. Forude ventede en kvartfinale mod Tenerife.

Her leverede Brøndby endnu en sensation på udebane, da spanierne blev besejret med 1-0. I sidste ende blev det dog det bedrespillende spanske mandskab, der trak det længste strå. Tenerife kom 1-0 i returkampen og tvang kampen ud i forlænget spilletid, hvor Antonio Mata blev matchvinder ét minut før tid.

Følg med i ekstrabladet.dk's fodbold-julekalender i morgen og genopfrisk endnu et gyldent kapitel i dansk fodboldhistorie.