Efterårets top og flop i Superligaen

Ekstra Bladets gør status over de højdepunkter og de bundskrabere, der har været i efterårets Superliga

Topkøbet: Andreas Johansson.
Topkøbet: Andreas Johansson.

Superligaen er gået i vinterhi, og det sker i kølvandet på et efterår, der overordnet set har budt på flere glæder end skuffelser.

Samtidig med, at landsholdet kørte i EM-afgrunden, blev det helt klart, at toppen i den bedste række bliver bedre og bedre.

Så der er absolut grund til at se frem til foråret, hvor der formentlig venter en langt mere jævnbyrdig og spændende mesterskabskamp, end det var tilfældet i fjor, hvor FCK kunne kåres som guldvindere allerede fem kampe før afslutningen.

Ekstra Bladet gør her status over de højdepunkter og de bundskrabere, der har været i de forløbne 18 spillerunder.

TOPKØBET
ANDREAS JOHANSSON
fra AaB. Svenskeren kom fra engelske Wigan på en fri transfer efter en problematisk tid, men han viste sig snart at være et vaskeægte scoop. Han er både teknisk god, målfarlig og må tilskrives en meget stor del af æren for, at nordjyderne har haft så gyldent et efterår.

FLOPKØBET
PETER MADSEN
fra Brøndby. Han blev købt som en lotteriseddel, og foreløbig har der ikke været antydning af gevinst. Han har lignet en færdig mand, men har dog alligevel jævnbyrdige konkurrenter til titlen som flopkøbet - blandt andet den før sæsonen højt profilerede costaricaner Cristian Bolaños i OB.

OVERRASKELSEN
De gule fra Horsens var af de fleste tippet som sikker nedrykker. Men alle såkaldte eksperter havde gjort regning uden at tænke på Kent Nielsen. Træneren har igen formået at få sit hold til at spille over evne -oven i købet på en måde, der har været charmerende i mange kampe.

SKUFFELSEN
Brøndby har igen slået til med en række håbløse, negative præstationer, der klart understreger, at den gamle mesterklub har lang, lang vej tilbage til toppen. Træner Tom Køhlert er ikke kommet ret langt i sin genopbygning. Og der skal købes meget bedre ind end hidtil, hvis tingene skal vendes til det bedre.

BISSEN
DAVID NIELSEN
blev hentet hjem til OB fra Norge, som en af de nye, der skulle give fynboerne power i front. Men de har fået: En mand, der gør sig mere bemærket ved at få dumme gule -plus et enkelt rødt -kort og samtidig er vissen som målscorer.

TÅBEN
JOHNNY CHRISTENSEN
, driftschef på NRGi Park i Århus. Tænk sig, at manden kunne finde på at vande en bane på et tidspunkt, hvor temperaturen med stor hastighed var på vej ned mod frysepunktet. Det betød aflysning af AGF-FC Nordsjælland -og en ny Århus-historie.

TOPDOMMEREN
CLAUS BO LARSEN
har igen vist sig at være Danmarks bedste. Han dømmer altid med autoritet. Det ved man også i udlandet. Derfor blev han hentet til Rusland for at dømme en afgørende mesterskabskamp, ligesom han skal dømme ved det forestående VM for klubhold. Og det vil være et regulært justitsmord, hvis han ikke også kommer med til sommerens EM.

FLOPDOMMEREN
JESPER BÆK OVERGAARD
serverede i kampen mellem AGF og FC Nordsjælland den 22. september den i særklasse værste præstation, der vel nogensinde er set i den bedste fodboldrække. Overså blandt andet to klokkeklare straffespark og smed til gengæld senere en forkert mand - Jeremiah White - ud.

TOPTRÆNEREN
ERIK HAMRÉN
fra AaB måtte før sæsonen sige farvel til flere profiler blandt andet Rasmus Würtz. Det gav en vaklende start på sæsonen, men da nordjyderne fandt rytmen, kom der virkelig klasse over holdet. Og Superliga-præstationerne blev suppleret med storhed på den internationale scene -blandt andet i form af en samlet sejr over Sampdoria i UEFA Cup'en.

FLOPTRÆNEREN
ANDERS LINDEROTH
lignede allerede fra starten af sæsonen en mand, der ikke troede på projektet i Viborg. Og det smittede af på grønsværen, hvor de grønne vandrede fra fiasko til fiasko. Han fik lang snor, før han røg ud, men da det endelig skete, var klubbens timing amatøragtig.

MÅLET
MIKE TULLBERG
fra AGF serverede en sand perle i kampen mod Brøndby, da han i slutminuttet saksesparkede bolden i nettet til en vigtig århusiansk sejr. Men det gav ikke kun de tre point. Den århusianske klub fik også 7,5 mill. kroner i kassen, fordi Tullberg kort efter blev solgt til Reggina i Italien.

AFBRÆNDEREN
STEFFEN HØJER
fik muligheden for at give Viborg en ønskestart på sæsonen, da klubben blev tilkendt et straffespark i første kamp mod Randers ved stillingen 0-0. Men den rutinerede topscorer sparkede for svagt på Kevin Stuhr -og dermed var signalet til en laaang nedtur givet.

TOPKAMPEN
FC MIDTJYLLAND-FC KØBENHAVN
på SAS Arena i Herning 11. november havde stort set alt det, som man ønsker sig af en fodboldkamp. Mange mål -2-2 -masser af intensitet, drama og periodevis godt spil med flotte individuelle præstationer på begge hold.

STJERNESKUDDET
MICHAEL LUMB.
Den unge AGF'er har været fast inventar gennem hele efteråret og har med en enkelt undtagelse - kampen mod AaB - været meget stabil som venstre back. Og det giver håb om, at der omsider er en mand på vej, der kan udvikle sig til at udfylde en plads, hvor Danmark har svært ved at skabe topnavne.

1 af 8 Topdommeren: Claus Bo Larsen.
2 af 8 Flopdommeren: Jesper Bæk Overgaard.
3 af 8 Toptræneren: Erik Hamrén
4 af 8 Floptræneren: Anders Linderoth.
5 af 8 Målet: Mike Tullberg, AGF, mod Brøndby.
6 af 8 Afbrænderen: Steffen Højer, Viborg, på straffespark mod Randers i første spillerunde.
7 af 8 Stjerneskuddet: Michael Lumb.
8 af 8 Topkøbet: Andreas Johansson.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen