15. december: Danmark var verdens bedste

FODBOLD-JULEKALENDER: En 15-årig dansker stod for et hattrick, da Danmark i finalen ved VM i fodbold hentede guld i Mexico i 1971

Hver dag frem til jul præsenterer ekstrabladet.dk's sportsredaktion et tilbageblik på et mindeværdigt dansk fodboldøjeblik.

Dansk fodbold i halvfjerserne er primært personificeret ved spillere som Per Røntved, Allan Simonsen og Henning Munk Jensen. Men Danmark oplevede i dette årti triumfer, der måler sig med EM-guldet i '92 og alle Europa Cup-succeser tilsammen.

Det lykkedes vort lille land at vinde to verdensmesterskaber i træk i 1970 og 1971. Der er tale om de første uofficielle mesterskaber for kvinder, der blev afviklet i disse år, og Danmark blev inviteret med. Ja, ret beset var det boldklubben Femina fra Gladsaxe, der deltog.

Stærkere end landsholdet
Efter en turné i 1969, deltog Boldklubben Femina i Europa Cup'en. Her nåede man finalen, hvor Italien vandt 3-1. Turneringen var en succes, og året efter kom buddet så igen. Denne gang arrangerede italienerne det første uofficielle verdensmesterskab.

- Italienerne vurderede, at vi var stærkere end et dansk landshold. Og så kendte de os fra året før. Derfor blev vi inviteret, fortalte Jeanne Schouw Kristensen, formand for Femina i 1999, hvor klubben kunne fejre 40 års-fødselsdag.

Danmark var i gruppe med Vesttyskland og England. Første blev tyskerne knust med 6-1, og efterfølgende slog man England 2-0, og så stod finalen endnu engang mod de italienske værter på Stadio Communale i Torino. Med omkring 50.000 tilskuere imod sig vandt Femina 2-0, og kunne dermed kalde sig for de første uofficielle verdensmestre i kvindefodbold.

110.000 modstandere
Året efter måtte det danske hold til Mexico, hvor turneringen blev afviklet. Denne gang stillede et blandet hold op, og man endte i gruppe med Italien og Frankrig. Det blev til en sikker 3-0-sejr over Frankrig og uafgjort mod Italien. I semifinalen tabte Argentina 3-0, og så var Danmark i sin anden VM-finale.

Det legendariske Estadio Azteca med 110.000 tilskuere dannede rammen om finalen mod netop værterne fra Mexico. Men de havde aldrig en chance. Med 15-årige Susanne Augustesen i spidsen som den store helt med alle tre mål, vandt Danmark 3-0.

- Det var fantastisk at være med til, huskede Susanne Augustesen, da hun i 1995 fortalte Politiken om sin forrygende karriere, der begyndte med netop VM i Mexico.

Topscorer otte gange
Først året efter i 1972 lykkedes det kvinderne at blive optaget i DBU, og så kunne Danmark få lov at spille officielle landskampe. De næste fem år blev det til sølle fem landskampe, og det var alle sammen mod enten Norge, Sverige eller Finland. Interessen dalede for kvindelandsholdet.

Omvendt forholdt det sig med Susanne Augustesen. Italienerne flåede i hende efter VM-triumfen.

- Jeg følte mig for ung til at drage udenlands allerede i 1972. Men i 1974 var jeg rustet og parat til at tage springet. Det gjorde jeg så, sammen med Skovlundes Marianne Kamph, som også var på holdet, der vandt VM. Jeg har aldrig fortrudt, sagde Augustesen til Politiken.

Det blev til mange succesrige år i italiensk fodbold. Blandt andet opnåede hun at vinde otte italienske mesterskaber, to pokaltitler og blive topscorer i Serie A otte gange. Og hun har rundt regnet lavet 500 mål i ligeså mange kampe.

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen