Mikkel Rasks optur

FODBOLD: Den 20-årige Mikkel Rask er både landsholds-spiller i volleyball og fodbold

20-årige Mikkel Rask har taget flere trin op ad fodboldens karrierestige. (Foto: Henrik Schütt)
20-årige Mikkel Rask har taget flere trin op ad fodboldens karrierestige. (Foto: Henrik Schütt)
Det er vist ikke overdrevet at kalde ham for et lille stjerneskud.

Hverken i volleyball eller i fodbold.

Han er blevet landsholdsspiller med begge steder.

Først i volleyball, som han droppede for tre år siden, og nu i fodbold, hvor han håber en dag at kunne leve drengedrømmen om et udenlandsk eventyr ud.

Talentet for både det ene og andet boldspil hedder Mikkel Rask.

Han er 20. Født og opvokset i den lille by Spentrup, udenf or Randers, hvor han har leget med en bold lige så længe, som han kan huske.

Mikkel Rask kunne knap nok snøre sine støvler selv, før han blev fodboldspiller i den lokale Idræts Forening, hvor hans far var træner og storebror spillede. Han fulgte efter storebror til volleyball, hvor han kom på ungdomslandsholdet som 15-årig.

Det var både godt og skidt.

For det gik ud over fodbolden, hvor han som første års juniorspiller havde svært ved bare at komme på andetholdet i Randers Freja, som han var skiftet til nogle år forinden.

- Jeg var endda mest kun med på bænken, siger Mikkel Rask, som dog begyndte at satse mere og mere på fodbold og kvittede både landsholds- og klubvolleyball som 17-årig.

- Tiden var kommet til, hvor jeg måtte vælge. Jeg var glad for volleyball, men også for fodbold, og da jeg blev tilbudt en kontrakt i Randers FC, var valget egentlig ikke så svært. Jeg har heller aldrig fortrudt det et sekund, siger Mikkel Rask.

NY TO-ÅRIG KONTRAKT
Han fik debut på førsteholdet 24. marts sidste år mod B 1913. Det første års tid sad han mest på bænken. Men siden sommer, hvor han fik en ny to-årig kontrakt, har han været fast højre back på cheftræner Lars Olsens mandskab. I tilfælde af oprykning til Superligaen, inden kontraktens udløb forlænges den automatisk med et år.

Rask har altid været glad for at spille i Randers, men var ikke langtfra at smutte i sommer, for andre klubber havde fået øje på hans talent og var med i opløbet om den talentfulde spiller.

- Det var et par hårde og svære måneder. Hvad skulle jeg? Nu er jeg ikke i tvivl om, jeg gjorde det rigtige, siger Mikkel Rask.

Han er som alle de andre spillere i klubben kun på halvtid, så han har haft forskellige halvdagsjob for at få økonomien til at hænge sammen. Nu er han lærervikar på Randers Real Skole, hvor han selv har været elev -og naturligvis været med på skolens fodboldhold i Ekstra Bladets skoleturnering.

- Desværre nåede vi ikke finalen det år, siger Mikkel Rask.

FRA INTET TIL LANDSHOLD
Til gengæld er han nået igennem til landstræner Flemming Serritslevs U20-landsholdstrup -det kommende U21-landshold.

Uden nogen sinde at have været på et udvalgt hold blev han pludselig landsholdsspiller i september, da han fik debut mod Ukraine.

- Selvfølgelig var jeg overrasket, for det var bestemt ikke noget, jeg havde tænkt på, siger Mikkel Rask, der ud over back har spillet i midterforsvaret og på midtbanen.

Rask håber i første omgang om at komme til at spille i Superligaen -og derfra at kunne komme videre til udlandet.

- Hvem vil ikke gerne det, spørger Mikkel Rask, der har skubbet en uddannelse i baggrunden for at kunne satse det, som fodbolden kræver.

- Det er valg, men er det forkert, skal jeg nok nå en uddannelse. Den er der ingen aldersgrænse for, mens det er nu, jeg skal satse på fodbold, siger Mikkel Rask, der også har indset, der ikke er plads til 'det søde ungdomsliv', hvis man vil nå noget med sin sport.

- Jeg går hjem, når mine ikke-fodboldkammerat går ud i byen. Selvfølgelig ville jeg da gerne med, men nu har jeg valgt at satse på fodbold, og så må jeg fravælge det andet, siger Rask. Han ville også stadig gerne have spillet volleyball, men måtte også fravælge det -men tager indimellem til volleyball som tilskuer.

Ligesom så mange andre sportsfolk er han også blevet bidt af golf - og har - naturligvis - også et godt øje for den lille golfkugle.