17. december: 'Manne' som statsminister

FODBOLD: B 1903 skabte en sensation i UEFA Cup'en, da de udraderede mægtige Bayern München med 6-2 på Gentofte Stadion

Hver dag frem til jul præsenterer ekstrabladet.dk's sportsredaktion et tilbageblik på et mindeværdigt dansk fodboldøjeblik.

Sejren over Bayern München og pladsen i UEFA Cup'ens kvartfinale bringer B 1903's 1991-92-sæson til et gyldent kapitel i dansk fodbold. Og Benny Johansen, der var træner for 1-2-3'erne, som Gentofte-holdet blandt andet blev kaldt, har siden ikke tøvet med at kalde det højdepunktet i sin karriere.

Efter at have vundet sølv i 1. division, var B 1903 klar til UEFA Cup'en. I første runde eliminerede man skotske Aberdeen med samlet 3-0, og så kom selveste Bayern München op af hatten til anden runde. Første kamp skulle spilles på Gentofte Stadion 22. oktober.

Det blev en uforglemmelig affære.

Stakkels Hilringhaus
Tyskerne kom til Danmark med en miserabel sæson foreløbig bag sig. Det var blevet til sølle fire sejre i foreløbig 14 kampe i Bundesligaen. Træneren hed Søren Lerby, og han er til dato blandt de allerdårligste træner – rent statistisk, i den sydtyske hovedstad.

Kampen i Gentofte hjalp ikke just på hans renommé.

Tyskerne kom på 1-0 ved brasilianske Mazinho, men Michael Manniche fik udlignet efter 38 minutter. Anden halvleg hører formodentlig til blandt de værste i Bayern Münchens ellers gloværdige historie.

B 1903 spillede noget af det bedste fodbold, der nogensinde er set på de kanter, og målene raslede ind bag den stakkels målmand, Gerald Hilringhaus, der vikarierede for Toni Schumacher, i det tyske mål.

Frustreret Lerby
På bænken sad en mere og mere rådvild og frustreret dansk træner, der ikke kunne stille meget op mod de sprudlende danskere.

Det var en dag med stolpe-ind for B 1903, hvor selv spillere som anfører Kenneth Wegner og Iørn Uldbjerg kom på måltavlen. Det propfyldte Gentofte Stadion var i ren ekstase.

Tankerne gik egentlig kun et enkelt år tilbage, hvor Brøndby havde udklasseret Eintracht Frankfurt og Bayer Leverkusen inde i Idrætsparken, men det var bestemt ikke det, der var i tankerne hos Søren Lerby.

- Jeg har ikke mistet lysten til trænerjobbet, sagde en desillusioneret Lerby efter kampen. – Men jeg kunne da godt have fundet på noget, der var sjovere end det her?

Det var under denne kamp, at tilskuerne råbte på Michael Manniche - også kaldet 'Manne' - som statsminister?

- Når man tager forholdene i betragtning, må sejren være det største i min karriere. Det var jo fuldkommen uventet, at vi var i stand til at klare den opgave. At vi så kunne have tabt mindst lige så stort i returkampen, siger jo kun noget om tyskernes evner til at udnytte et overtag, sagde ’Manne’ tre år senere, da han lagde støvlerne på hylden.

Forbi Trabzonspor også
To uger efter den første kamp præsterede målmand Palle Petersen sit livs kamp i München. Efterfølgende fik han tilnavnet ’Palle Plankeværk’ og kom på ugens hold i den italienske avis Gazetta dello Sport. Tyskerne formåede kun at score en enkelt gang til trods for, at de sønderbombede det danske mål.

B 1903 var sensationelt videre til tredje runde, hvor Lars Olsen og tyrkiske Trabzonspor ventede. Endnu en svær opgave, men nu var alt jo pludselig muligt.

Lars Højer Nielsen sørgede for det danske sejrsmål i hjemmekampen, mens Hamdi udlignede sammenlagt i første halvleg af returkampen i en heksekedel af et stadion i Tyrkiet. Med små ti minutter igen, løb Lars Olsen med frem ved et hjørnespark. B 1903 fik fat i bolden, der blev spillet frem til Michael Johansen. Han afdriblede en modstander og sendte Michael Manniche af sted mod mål. Angriberen fejlede ikke og scorede til samlet 2-1. Det betød en plads i forårets kvartfinaler, hvor storhold som Real Madrid, Ajax Amsterdam og Liverpool ventede. Men det blev til B 1903’s store glæde AC Torino, der kom op af hatten.

Italienerne var primært kendt for en forrygende midtbane med stjerner som belgiske Enzo Scifo, spanieren Mártin Vázquez og italienske Gianluigi Lentini.

Men træerne vokser ikke ind i himmelen. Heller ikke i Gentofte, hvor man henover vinteren ellers var begyndt at drømme om en gentagelse af Brøndbys bedrift året forinden.

Casagrande og Pelicano sørgede for scoringerne i en fortjent udesejr. Og med Ivan Nielsens selvmål i Torino 15 dage senere var UEFA Cup’en forbi for et ellers fantastisk dansk indslag.

Det var samtidig sidste runde med drengene ude på Lyngbyvejen. 1. juli 1992 var FC København en realitet, og fra dette øjeblik havde treerne spillet deres sidste Europa Cup-kamp.

Men hvilken afslutning.

I øvrigt blev Søren Lerby fyret 12. marts 1992 – et halvt år efter ansættelsen i Bayern München, der sluttede som nummer 10 i Bundesligaen.

Følg med i ekstrabladet.dk's fodbold-julekalender i morgen og genopfrisk endnu et gyldent kapitel i dansk fodboldhistorie.