Bendtners nye hverdag: Sådan er livet som arbejdsløs fodboldspiller

I 2011 stod Lars Jacobsen i samme situation, som Nicklas Bendtner står i nu. Den tidligere landsholdsspiller var uden klub. Guingamp-spilleren fortæller her, hvordan han tacklede tiden

Mandag blev det officielt, at Bendtner ikke længere tilhører nogen klub

Det er nok de færreste, der kan sætte sig ind i, hvordan det er at være Nicklas Bendtner ...

Den 28-årige Amager-dreng er en ener. På godt og ondt. Til gengæld er hans situation lige nu ikke enestående. Kontrakten med tyske Wolfsburg blev revet i stykker i mandags, og Nicklas Bendtner er derfor fodboldspiller på jagt efter et nyt arbejde.

For fem år siden var det Lars Jacobsen, der stod i den situationen. Den daværende landsholdsback var blevet arbejdsløs efter at være rykket ud af Premier League med West Ham.

Egentlig havde han forventet at blive i London-klubben, for personligt havde havde han haft en af karrierens bedste sæsoner.

- Men så skete der det, at min gamle kammerat fra Blackburn Sam Allardyce blev ansat som manager. Så var den dør ligesom lukket. Det var jo ham, jeg var flygtet fra. Det var skæbnens ironi, siger Lars Jacobsen og lader tankerne glide knap fem år tilbage i tiden til dengang, at det var ham, der stod i ’en Bendtner’.

(Foto: Lars Poulsen) Intl. fodbold Lokker Bendtner: Du kan komme på hold med flere Laudrup'er

Skulle ud og røre bolden
Han understreger, at han ikke skal være den, der kommer med gode råd til sin tidligere landsholdskollega, men han har ikke noget imod at tale om, hvordan det er at være arbejdsløs fodboldspiller.

- Jeg gik rundt næsten halvanden måned, og det var vanvittigt svært. Det kræver en sindssygt god selvdisciplin, og det kræver, at du træner måske endnu hårdere, end du er vant til, fortæller den nuværende Guingamp-back.

Han valgte at spørge sin tidligere klub FC København om en tjeneste. Den var Roland Nilsson med på, så Lars Jacobsen trænede med i hovedstadsklubben, mens hans agent forsøgte at finde en ny klub til ham.

- For mig var det vigtigt ikke bare at løbe rundt på stierne og lave fysisk træning. Jeg skulle ud og røre bolden, så jeg ikke skulle bruge to måneder på at komme i fodboldform, når en ny klub bankede på.

- Det var alfa og omega, at jeg fandt et sted, hvor jeg kunne træne med på et godt niveau, siger Lars Jacobsen, der midt i september 2011 – kort før sin 32-års fødselsdag – endte med at skrive under på en aftale for resten af året med FC København og så pludselig fik penge for at gå på arbejde.

Lars Jacobsen kom til FCK i slutningen af 2011 og endte med at skrive kontrakt med løverne. (Foto: Jens Dresling)
Lars Jacobsen kom til FCK i slutningen af 2011 og endte med at skrive kontrakt med løverne. (Foto: Jens Dresling)
 

En syret oplevelse
Jagten på et nyt arbejde var dog forinden tæt på at ende i Frankrig, hvor Saint-Étienne tilbød en toårig aftale.

- De havde fået deres højre back korsbåndsskadet og stod med et akut problem. Vi var blevet enige om en kontrakt, og jeg kom derned og sad der med træner, sportschef og præsident.

- Det hele var pissegodt og kørte bare, men så fandt de pludselig ud af, at ham højrebacken ikke var korsbåndsskadet alligevel, fortæller Lars Jacobsen.

Den franske klub ville stadig gerne lave en aftale med den danske landsholdsmand, men betingelserne var nogle andre, og venstreback så Lars Jacobsen sig ikke selv som.

- Så det endte med, at jeg vendte støvlerne 180 grader og tog med næste fly hjem. Det var en ret syret oplevelse.

Klaus Allofs var meget imponeret over Nicklas Bendtners fodboldtalent. (Foto: Alloverpress) Tysk fodbold Wolfsburg-boss: Vi var betagede af ekstraordinære Bendtner

Hård ventetid
Oplevelsen gav Lars Jacobsen en tur i den mentale rutsjebane. Dem har man ifølge den tidligere landsholdsspiller mange af, når man går alene rundt og ikke ved, hvad fremtiden skal bringe.

Og selv om det er hårdt at holde sig i gang fysisk som arbejdsløs spiller, er det mentale en endnu hårdere kamp.

- Du har typisk daglige samtaler med din agent, hvor du hører, hvordan det går. Så sker der noget, men så falder det til jorden igen. Det sker 100 gange i løbet af sådan en periode, og det kan være ret frustrerende.

- Fodbolden kan være en sindssyg verden, og det er hårdt at gå og vente på, at noget falder på plads, siger Lars Jacobsen.

Holdt samme rytme
For tvivlen kan pludselig melde sig. Finder man noget? Har man overhovedet en fremtid som fodboldspiller? Den slags tanker tumler man med.

- Mentalt kan det være vanvittigt hårdt, og man skal passe på ikke at falde i den selvudslettende gryde. Du kan godt begynde at tvivle på dine egne evner, og det kan være svært at holde dampen oppe rent mentalt.

- Du synes måske, at der er andre ting i tilværelsen, der er sjovere, og så kan det hurtigt være ovre, siger Lars Jacobsen, der på trods af sin status som arbejdsløs stadig levede 100 pct. som en fodboldspiller.

- For mit vedkommende handlede det om at holde den helt samme rytme, som da jeg havnede i en klub. Det var op, spise det rigtige og så ud og træne med enten FCK eller for mig selv.

- Det er vigtigt, at hjernen bliver i den fodboldspiller-tilstand.

Nicolai Boilesen savner landsholdet. Måske udtager landstræner Åge Hareide ham til træningslejren før kampene i Japan i begyndelsen af juni. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Landsholdsfodbold Efter Hareides udstrakte hånd: Boilesen øjner lys i mørket

- Det er let at sige ’jeg løber da bare den tur klokken 14’, så skubber du det måske til 16, men så kommer der lige én forbi, du udsætter det til om aftenen – og så bliver det ikke til noget, siger Lars Jacobsen, der den dag i dag er glad for, at han kunne træne med i FC København.

- Det er let at sige, at det ordner jeg selv, for jeg gider ikke være afhængig af en eller anden træningsplan.

- Det forpligter, når du spørger, for det er jo ikke noget med, at du kommer den ene dag og ikke den næste.

- Det er 100 pct. eller ingenting.

 

***

Uvis fremtid: Jacobsen i tænkeboks

Han nærmer sig de 37, men Lars Jacobsen har gjort det så godt i Guingamp, at den lille franske klub vil forlænge med den aldrende danske back.

Jacobsens aftale udløber efter denne sæson, og lige nu er han derfor i tænkeboks. Skal han forlænge aftalen med franskmændene – eller er det slut som spiller til sommer?

- Jeg ved det ikke endnu. De vil gerne forlænge et år, og jeg har lovet dem, at jeg vil se på deres tilbud, inden jeg træffer nogen beslutning, siger den tidligere landsholdsspiller, der forventer at få kontraktudspillet inden for de kommende uger.

- De vil først give mig det, når vi matematisk er sikre på at blive i rækken, og selv om vi ikke kommer i nærheden af nedrykning, er vi rent matematisk ikke 100 pct. sikre endnu.

- Så jeg venter på at se deres tilbud, og så kommer der nok en rimelig hurtig afklaring på min fremtid, siger Lars Jacobsen, der ikke kan forestille sig at fortsætte i en anden klub end Guingamp – hvis karrieren altså skal fortsætte.

- Nu skal man aldrig sige aldrig, men jeg ser det som forholdsvis urealistisk, at nogen pludselig smider et fantastisk tilbud til en snart 37-årig højre back

Fast mand
Lars Jacobsen har også i denne sæson været fast mand i Guingamp og står noteret for 30 kampe i ligaen. Klubben indtager 12. pladsen med 43 point og har syv point til Reims, der indtager pladsen lige under nedrykningsstregen.

Der er tre kampe tilbage i den franske liga – og muligvis af Lars Jacobsens karrieren. Han nåede inden sit stop 81 kampe på landsholdet.

Lars Jacobsen har succes i Guingamp. Men han er 37 år gammel. Er karrieren ved at gå på hæld? (Foto: All Over Press)
Lars Jacobsen har succes i Guingamp. Men han er 37 år gammel. Er karrieren ved at gå på hæld? (Foto: All Over Press)
 

 

***

Andre 'arbejdsløse'

 

Christian Poulsen

Christian Poulsen stod uden kontrakt hele sommeren 2014, efter han forlod de hollandske mestre Ajax. Det var Christian Poulsen, der brød med Ajax, men siden fortrød han sit farvel og forsøgte at annullere sin afsked. Men klubben ønskede ikke Christian Poulsen retur.

Den danske midtbanespiller trænede i sommerperioden 2014 med i Ståle Solbakkens trup i FCK – og fik efterfølgende en kontrakt for et år. Kontrakten blev ikke forlænget.

Ud over Ajax har Christian Poulsen også repræsenteret klubber som Schalke 04, Sevilla, Juventus, Liverpool og Evian.

Christian Poulsen fik ikke lov at vende retur, da han fortrød sin afsked med Ajax. I stedet endte han klubløs. (Foto: AP)
Christian Poulsen fik ikke lov at vende retur, da han fortrød sin afsked med Ajax. I stedet endte han klubløs. (Foto: AP)
 

Thomas Kahlenberg

Den daværende danske landsholdsspiller Thomas Kahlenberg var færdig i Bundeliga-klubben VfL Wolfsburg i maj 2013. Klubben ønskede ikke at forlænge. Mens han ledte efter en ny klub, trænede han med i Brøndby.

Og selv om ’Kalle’ afviste et Superliga-comeback, endte det hele med, at daværende Brøndby-træner Thomas Frank fik midtbanespilleren med i sin trup. Den hjemvendte søn skrev en fireårig kontrakt med Vestegns-klubben i august 2013.

Thomas Kahlenberg udtalte senere, at Brøndby bliver hans sidste klub.

Ud over Wolsburg har Kahlenberg spillet i Auxerre og været udlejet til Evian.

Kahlenberg endte med at skrive under med Brøndby i 2013. Forinden havde han ellers afvist, at han ville tilbage til Superligaen. (Foto: René Schütze)
Kahlenberg endte med at skrive under med Brøndby i 2013. Forinden havde han ellers afvist, at han ville tilbage til Superligaen. (Foto: René Schütze)

Det blev ikke til mange gyldne stunder i Wolfsburg (Foto: AP) Tysk fodbold Bendtner-brud går verden rundt: Arsenal-fans 'kræver' ham hjem

Nyheder Her er klubløse Bendtners fem største skandaler

26 kommentarer
Vis kommentarer