Annonce:
Annonce:

Bombe under dansk fodbold: Mangler hundredvis af dommere

Dansk Fodbolddommer-Union råber nu for alvor vagt i gevær. De mener, at der mangler hundredvis af dommere, og at DBU sidder på hænderne

Den akutte dommermangel er meget kritisk. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Den akutte dommermangel er meget kritisk. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Annonce:
Følg Fodbold

Hver dag afvikles kampe i hobetal landet over, men det danske fodboldsystem er under pres nu, og det bliver endnu værre i fremtiden, advarer Dansk Fodbolddommer-Union (DFU).

De estimerer, at der mangler hundredvis af dommere på landsplan – faktisk lyder deres estimat på hele 800 af slagsen. I dag er der omkring 2700 i alt.

- Det tal er altid subjektivt i forhold til, hvem man spørger, og ikke mindst hvor mange kampe, man forventer, den enkelte dommer skal dømme, siger Kenneth Thorstein, der er næstformand i DFU.

DBU’s næstformand Bent Clausen kan ikke genkende tallet, men erkender, at de mangler cirka 400.

Thorstein peger på, at flere lokale dommerforeninger allerede har advaret om manglen, men de oplever, at det er et generelt problem.

Lige nu er der en række problemer at adressere. Dommernes gennemsnitsalder er meget høj, og mange dømmer mange kampe inden for et kort tidsrum. Det går ud over kvaliteten, mener de.

Annonce:

- For god orden skyld skal siges, at der selvfølgelig er dommere derude, der gerne dømmer mange kampe, da de ser det som et økonomisk incitament, men der er i langt højere grad dommere, der føler sig forpligtet, fordi ’der ikke er andre’.

Ikke holdbart
DBU's næstformand kan godt se problemet. De vil i fremtiden forsøge at uddanne 500 dommere om året.

- Det kan vi kun være enige i. Man skal ikke dømme for mange kampe, for så bliver man for træt i benene. Så vi prøver at gøre vores uddannelser bedre. Vi gør noget mere, end vi har gjort tidligere.  

- Vi er enige med DFU i, at vi gerne vil have flere dommere, så de kan dømme færre kampe. 

Det er DBU, der står for rekrutteringen af dommere, men lige nu er det klubberne, der betaler prisen.

DBU Sjælland skrev i slutningen af året om den store dommermangel, og fra årsskiftet blev der ligeledes indført en ny prismodel for klubberne.

- Der bliver med andre ord lagt en større omkostning til klubberne, fordi DBU har svært ved at rekruttere, fastholde og dermed påsætte dommere til kampene, siger DFU’s næstformand.

Opråbet kommer lige inden DBU's repræsentantskabsmøde, som finder sted søndag.

DBU's mange møgsager

Investeringer i Qatar

DBU har siden 2014 kørt den kritiske linje over for Qatar. Men i februar kom det frem, at unionen via Danske Bank havde investeringer i Qatar.

DBU beklagede fejlen, men hele investeringsporteføljen har ligget på unionens hjemmeside – uden nogen internt har reageret.

Kort efter det kom frem blev Danske Bank har afhændet DBUs investering obligationer i Qatar.

DBU har også foretaget investeringer i lande som Saudi Arabien og Bahrain

Billetskandalen

Det er en sag, der har udviklet sig til, at DBU efterhånden er trængt op i en krog. Sagen handler om indkøb af seks billetter til Champions League-finalen i 2016. Først så det ud til, at det var formand Jesper Møller, der skulle bruge de seks billetter til en værdi på 20.000 kr. Pengene lagde DBU ud, men trak Jesper Møller.

Men billetterne endte hos vicedirektør Kenneth Reeh, der brugte billetterne uden bestyrelsen greb ind. Jesper Møller fik pengene retur, Kenneth Reeh blev ikke trukket for beløbet. Til gengæld blev de 20.000 kr. konteret som drift i DBU’s regnskab.

DBU har været ude at beklage efter blandt andet Ekstra Bladet har omtalt sagen.

Kommunikationschef Jakob Høyer har sagt, at der er sendt faktura på 400 euro pr. billet til de seks, der deltog i Champions League-finalen i 2016.

Siden har en række politikere krævet en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er foregået. Sagen er nu havnet på kulturminister Ane Halsboes bord.

DBU har hidtil afvist at få foretaget en uvildig undersøgelse af sagen.

Den fjerde direktør på under fem år

På den sidste dag i januar blev Ronnie Hansen fyret som kommerciel direktør i DBU. Den officielle forklaring var, at parterne var uenige om den videre vej frem. Det betyder, at DBU nu skal have den fjerde kommercielle direktør siden Katja Moesgaard forlod jobbet i november 2017. Hun blev efterfulgt af Jesper Lind Andersson, der blev fyret i august 2020.

Dårligt forhold til dommerne

Forholdet mellem DBU og dommerne er efterhånden spidset så meget til, at det anses for at være nået et kritisk niveau.

De er uenige i alt fra uddannelse til disciplinærsager.

Som en konsekvens af det dårlige forhold har dommerne besluttet at blive væk fra DBU’s repræsentantskabsmøde 6. marts i Silkeborg.

Storsponsor stod alene og stoppede

Arbejdernes Landsbank stopper med udgangen af marts på eget initiativ i utide som en af de største sponsorer for DBU. De er på trøjerne for sidste gang til de to landskampe i marts. Samarbejdet mellem banken og DBU har aldrig været godt.

Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at Arbejdernes Landsbank ikke følte DBU gjorde meget for at få ændret kviklånsloven. Det betød, at banken selv måtte kæmpe kampen.

DBU arbejder – ifølge Ekstra Bladets oplysninger - på en sponsoraftale med STARK, som formentlig skal overtage et af de større sponsorater hos unionen.

Arbejdernes Landsbank har årligt betalt et beløb i niveauet seks millioner kroner.

Ingen redegørelse efter Eriksen-kollaps

Da Christian Eriksen kollapsede i Parken 12. juni gik der ikke mange dage før formand Jesper Møller krævede en redegørelse over hele forløbet.

Blev Kasper Hjulmand og spillerne presset til at gå på banen? Hvad foregik der i katakomberne under Parken i de hektiske øjeblikke?

DBU har ikke fremlagt et officielt dokument om hele hændelsesforløbet sidste sommer.

Ekstra Bladet omtalte sagen 22. september 2021. I den forbindelse skrev kommunikationschef Jakob Høyer, at DBUs bestyrelse ville få en samlet evaluering af EM i slutningen af 2021. Men offentligheden må ikke få klar besked på den evaluering, som formanden krævede.

Uro hos bredden

Bredden i dansk fodbold skal deles op i et øst og et vest. Men planerne er langtfra gået gnidningsfrit.

DBU København har afvist aftalen og endte med at stemme nej til planerne. Det efterlader nu bredden i store problemer.

Men kræfter er i gang for at få afholdt et ekstraordinært repræsentantskabsmøde for bredden, så DBU Fyn/Jylland, så DBU København ikke kan fortsætte med at blokere fusionen, hvor mange af de tidligere lokalunioner skal nedlægges.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: