Brøndby-fans brænder FCK-trøje

I Kanal 5s nye program 'Forenet med fjenden' prøver folkene bag at få modstridende grupperinger til at finde fælles fodslag

- Tramp på et FC-barn, tralalala-lala..

Glæden hos de fem Brøndby-fans er stor. I fællesskab har de fået den udspændte FCK-trøje i flammer.

- Fucking bøsser, skråler en af FCKs fans tilbage mod de jublende Brøndby-tilhængere.

For de har noget at fejre. Selvom det blot er en del-konkurrence i et tv-program, er det tydeligt, at sejren over ærkerivalens tilhængere betyder meget for de blå-gule fans.

Men én ting har de alle til fælles: de medvirker i 'Forenet med fjenden', der er inspireret af et mere end 50 år gammelt studie.

Samarbejde nedbryder fordomme
Tilbage i 1954 lavede psykologen Muzafer Sheriff et eksperiment kaldet 'The Robber's Cave'. Her ville han undersøge, hvad der skulle til at for at to grupperingers had til hinanden kunne nedbrydes.

Og resultatet var overraskende og simpelt. Først opbyggede han hadet hos de to grupperinger ved at lade dem dyste mod hinanden, for at vende hele eksperimentet om og efterfølgende tvinge dem til at samarbejde. Resultatet dengang var, at de deltagende accepterede hinanden og nedbrød had og fordomme.

- I ekstreme grupperinger har had alle dage fyldt meget, men med udbredelsen af bl.a. sociale medier er de hadske ytringer for alvor rykket ud i dagslyset. I 'Forenet med fjenden' undersøger vi, om man kan skabe forståelse mellem modparterne og kigger i to programmer nærmere på hadet mellem Brøndby- og FCK fans samt hadet mellem indvandrere og nationalister, fortæller programdirektør Anne Garlichs.

Om det lykkedes Kanal 5 at forene ærkerivalerne, kan du se i aften klokken 21, hvor programmet har premiere.

105 kommentarer
Vis kommentarer