Annonce:
Annonce:

Danmarks nye topdommer: De taler pænere til mig, når jeg er blondine

Frida Nielsen skriver 24. marts et lille stykke dansk  fodboldhistorie, når hun som den første kvinde nogensinde dømmer en herrekamp i divisionerne

Frida Nielsen debuterer på Østerbro Stadion som 2. divisionsdommer i en herrekamp (Foto: Philip Davali)
Frida Nielsen debuterer på Østerbro Stadion som 2. divisionsdommer i en herrekamp (Foto: Philip Davali)
Annonce:
Følg Fodbold

Man glemmer aldrig sin første gang. Frida Nielsen tænker tilbage på sin og smiler.

- Ja, altså ..., siger den 26-årige projektleder og skruer så tiden ti år tilbage og begynder at fortælle.

I 2006 overtalte hendes søster hende til at blive fodbolddommer. Lokkemidlet var en sommerferie med lommepenge og drenge.

Frida Nielsens egen fodboldkarriere var sluttet som damejunior, da en modspiller ramte hendes støtteben i Ekstra Bladets skolefodboldturnering, så både korsbånd og menisk røg. 

I stedet blev hun dommer og stod for snart ti år siden til en elite-sommerturnering i Vedbæk og ventede på at få sin første gang.

- Der var en time til, men der viser sig, at en anden dommer ikke var dukket op. Så det var bare ’Frida, du skal lige over og dømme den kamp’. Jeg tænkte ’shit, mand’, for jeg var slet ikke klar.

Annonce:

- Det var en kamp mellem Brøndby og Lyngby, så man kan roligt sige, at jeg blev kastet for løverne, griner Frida Nielsen, der slap fra debuten uden alt for mange sure spillere og rasende forældre, selv om hun var noget alternativ i sin dommerstil.

Kvindelig dommer skriver dansk fodboldhistorie

Det gjaldt for alt i verden om ikke at stå i vejen, så Frida Nielsen løb rundt ude langs linjerne og dømte derfra.

- Jeg fik løbet nogle kilometer den dag, men dengang var jeg en lille pige, der hverken vidste, hvem Peter Mikkelsen eller Kim Milton var.

- Jeg vidste ikke, hvordan man gjorde, men heldigvis har jeg siden haft nogle til at hjælpe mig med at tilrette tingene, siger Frida Nielsen, der ikke var mere skræmt over den første gang, end at hun fortsatte. Heldigvis.

Skriver fodboldhistorie
For når bolden om en lille måneds tid ruller i 2. division igen, skriver den 26-årige dommer historie. Som den første kvinde nogensinde skal hun dømme en herrekamp i divisionerne.

Annonce:

- Jeg har lige fået programmet, og jeg starter faktisk her. B93 mod B1908. Jeg har aldrig haft et københavneropgør før, men så får jeg også prøvet det, siger Frida Nielsen, som Ekstra Bladet møder på Østerbro Stadion en kold februar-eftermiddag efter arbejdstid.

Frida Nielsen træner op til forårets kampe, hvor den 26-årige dommer som den første kvinde skal dømme i 2. division (Foto: Philip Davali)
Frida Nielsen træner op til forårets kampe, hvor den 26-årige dommer som den første kvinde skal dømme i 2. division (Foto: Philip Davali)

Her har Danmarks bedste kvindelige dommer en aftale med sin personlige træner lidt senere.

Der skal løbes på den blå cindersbane, der omgiver det græstæppe, hvor Frida Nielsen 24. marts skriver et lille stykke dansk fodboldhistorie.

– Jeg havde aldrig regnet med, at der ville være så meget mediedækning, men det er bare sjovt. Jeg havde et mål om at blive elitedommer på både kvinde- og herresiden. Det har jeg nået nu, og det er jeg glad for.

– At jeg så bliver den første kvinde i 2. division, er bare fedt. Det er en cadeau til mig, for jeg har knoklet for det, men det vigtigste for mig var, at en eller anden kom herop og viste, at vi kvindelige dommer godt kunne, siger Frida Nielsen.

En livsstil
Vejen til elitedommerlivet har været lang – og fuld af fodboldkampe. 581 turneringskampe for at være helt præcis.

Annonce:

Læg dertil så alt det løse: Træningskampe, sommerstævner, futsal-kampe, diverse landskampe i udlandet, kampe som linjedommer og opgaver som fjerdedommer.

Frida Nielsen har ikke kedet sig, siden hun i 2006 startede med ungdomskampe, inden hun blev ’forfremmet’ til sjællandsk serie 6-fodbold.

'Lortedommer' slår fast: Storskærme det værste jeg ved

- Jeg har været hele paletten igennem og har haft gang i to karrierer. Én på damesiden og én på herresiden. For mig er det en livsstil, og jeg bruger al min energi – og tid – på det.

- Heldigvis har jeg en arbejdsgiver, der er god til at give mig fri, når jeg har brug for det.

- Hvad er den største forskel på at dømme herre- og kvindefodbold?

- Jeg ser kvinde- og herrefodbold som to forskellige sportsgrene, der har de samme regler.

- I en herrekamp er det hårdt og hurtigt. Tackling, advarsel, tjept videre. Der er 1000 ting at tage stilling til. I en kvindekamp er der sjældent mange frispark. Der er måske kun ti, og derfor er det vigtigt at ramme de ti, for ellers har man misset noget.

Annonce:

- Hvad er sværest?

- Da jeg rykkede op gennem rækkerne, havde jeg det sværest med damekampene, men sådan er det ikke så meget mere. Jeg vil sige, at U17 og U19-kampene for drenge kan være de mest udfordrende.

- Spillerne er ikke vant til mig – og til at se en kvinde. De tænker ’hvad fanden sker der, hun skal bare jordes’, men så må man være lidt hårdere, sådan rigtig moragtig. Og så er der også forældrene, der står derude og har deres holdning.-

 Hvordan er det at løbe derinde og styre så mange mænd?

- Fedt for mig! Jeg er projektleder i mit civile liv og er vant til styre, strukturere og koordinere. Så det passer mig godt, at det er mig, der skal styre slagets gang.

- Har I kvinder nogle fordele i forhold til jeres mandlige kolleger?

Annonce:

- Jeg håber, at vi med vores udstråling, charme og formuleringer kan gøre det bedre end herrerne. Mænd kan godt være lidt korte for hovedet, mens vi kvinder bare vil sludre og sludre.

- Det har sine fordele. Spillerne oplever, at de bliver besvaret, og de synes ikke, at jeg er arrogant.

- Hvordan sætter du dig i respekt?

- Det handler om ikke at gå på kompromis. Man skal vise, hvem er man, og hvilke retningslinjer man kører efter. Er man den emsige type, hvor bolden skal ligge helt stille, eller er man ’en rullende dommer’.

- Det er vigtigt, at man ikke påtager sig en anden personlighed, men er den samme hver gang, så de kender din linje.

- Hvordan er du?

- Jeg er meget for dialogen, men hvis det er lovmæssigt, så er det lovmæssigt. Sparker du bolden væk, skal du ha’ en advarsel. Den springer jeg ikke over.

Frida Nielsen drømmer om en dag at blive fjerdedommer i Superliga. Foreløbig skal hun dog vise evnerne frem i 2. division (Foto: Philip Davali)
Frida Nielsen drømmer om en dag at blive fjerdedommer i Superliga. Foreløbig skal hun dog vise evnerne frem i 2. division (Foto: Philip Davali)

- Og det der med omklædningen. Hvordan klarer man den som kvinde?

- Hvis der ikke er et omklædningsrum til mig, smider jeg mændene ud. Ellers går jeg lige på toilettet. Jeg klæder ikke om med dem, og ofte går jeg i bad derhjemme.

Annonce:

- Det er et problem, at der mangler omklædningsrum, men nu er vi fem kvinder på Sjælland, der kan vinke i 2. division, så de er begyndt at vænne sig til os.

- Det bliver spænende, når dommertrioen i 2. division består at to kvinder og én mand, så vi kan smide manden uden for døren.

- Hvad drømmer du om at nå med dommergerningen?

- Det kunne være fedt at blive fjerdedommer til en Superliga-kamp. Jeg tror ikke på, at jeg bliver dommer i en Superliga-kamp. Der er et kæmpe spring fra 2. division til 1. division, og det er endnu større fra 1. division til Superligaen.

Tårer i Parken: Dommer 'stjal' bolden i farvelkamp

- Jeg skal vel også ha’ børn på et tidspunkt, så jeg tror ikke, at det ligger til det. Måske på et tidspunkt hvis jeg udvikler mig helt vildt, men lige nu ser jeg ikke mig som god nok til det.

- Men jeg vil gerne etablere mig i 2. division og på et tidspunkt rykke op i 1. division og også blive fjerdedommer i Superligaen.

- Og inden for kvindekarrieren?

Annonce:

- Der skal jeg til tops og op i allerøverste kategori. Om en EM- eller en VM-finale er realistisk, ved jeg ikke, men målet er at komme til tops.

- Hvis jeg kan være med i 2. division for herrer, kan jeg også komme helt op på damesiden, siger Frida Nielsen, der med sine 26 år fortsat er den yngste FIFA-dommer.

Godt nok er hun stadig i UEFA’s laveste kategori, men der er sket meget siden den første gang.

De kvindelige dommere skal klare præcis de samme fysiske test som deres mandlige kolleger for at få lov at dømme (Foto: Philip Davali)
De kvindelige dommere skal klare præcis de samme fysiske test som deres mandlige kolleger for at få lov at dømme (Foto: Philip Davali)
 

***

Frida Nielsen om...

Det værste hun har været ude for:

- For syv-otte år siden havde jeg en serie 4-kamp ved et sommerstævne. Der var én, der valgte at løbe imod mig og spytte på mig.

- Heldigvis ramte han mig kun på knæet, men desværre begik jeg den store fejl at dømme videre. Jeg skulle ha’ fløjet kampen af og smuttet min vej. 

- Chokket kom først om aftenen og dagen efter. Dér kunne jeg godt mærke, hvordan det rammer én, når folk kommer for tæt på. Det var ubehageligt, men heldigvis den eneste episode, der har været slem.

Det værste hun er blevet kaldt:

Annonce:

- Sidste år blev jeg kaldt møgkage og gav selvfølgelig et rødt kort. Ellers er jeg blevet kaldt kælling som det værste. Jeg er hverken blevet kaldt luder eller so, og generelt taler spillerne pænt til mig. 

- Jeg skifter hårfarve mellem lyst og mørkt sådan cirka hvert halve år og har bemærket, at de taler pænere til mig, når jeg er blondine.

Frida Nielsen som blond (Foto: Peter Vest hansen / DBU Sjælland / Polfoto)
Frida Nielsen som blond (Foto: Peter Vest hansen / DBU Sjælland / Polfoto)

Den sjoveste oplevelse:

- Det må være Ekstra Bladets skoleturnering i gamle dage. Der var også en banket for dommerne efter finalen med gaver og mad og drikke ad libitum.

- Det gav et helt unikt sammenhold i dommerteamet, så jeg har haft mange hyggelige stunder før, under og efter skolefodboldfinalen. 

-Den største oplevelse var at gå ind i Parken og dømme en kamp med omkring 6000 elever som tilskuere. Det er det største antal, jeg har dømt for. En fed oplevelse.

Den største kamp:

Annonce:

- Det må næsten være pokalfinalen sidste år mellem Brøndby og Fortuna Hjørring. Det var en stor oplevelse, selv om vi ikke længere får lov at spille finalen i Parken, fordi vi åbenbart ødelægger græsset før herrefinalen. 

- Men der var godt fyldt på bane to i Brøndby, og i tillægstiden dømmer jeg straffespark til Brøndby. DR viser kampen, og på tv ser det ud, som der ikke var straffespark, men jeg var helt sikker, og dagen efter viser TV2 så en anden vinkel, hvor man kan se, at der var straffespark.

- Det var rart, for det var præcis det, vi i dommerteamet så på banen.

Den sløjeste humor: 

- Det må være i oldboys-kampene, hvis én spiller bliver ramt i skridtet. Så mener alle de andre, at dommeren skal over og puste. Det er nok den sløjeste humor, som de gamle mænd kan komme op med.

- Nu skal jeg så op i 2. division, og der skal tilskuerne selvfølgelig lave sange om dommeren, og jeg er spændt på, hvad de finder på.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: