Skandalefinale: Fans og politi i corona-klammeri

Et par hundrede AaB-fans nægtede at overholde covid-19-forholdsreglerne til pokalfinalen og kom i klammeri med politiet

Dramaet eskalerede, da AaB-fansene nægtede at adlyde gentagne ordre om at sprede sig og finde de anviste pladser, og så blev ultra-fansene eskorteret ud, hvor det igen førte til uroligheder. Video/stills: Local Eyes/Lars Poulsen/Claus Fisker/Ritzau Scanpix

ESBJERG (Ekstra Bladet): Årets pokalfinale blev ramt af en kæmpe skandale, da omtrent 100 AaB-fans nægtede at overholde de forholdsregler, der var sat op omkring kampen i Esbjerg på grund af covid-19-pandemien.

Efter en halv time blev kampen afbrudt, fordi de uofficielle AaB-fanfraktioner klumpede sammen, hoppede, dansede og skreg på deres stribede helte i det hjørne, hvor ’Auxilia’, ’Tifokaos’ og ’Vesttribunen’ havde ophængt bannere. Alt det, som hører sig en pokalfinale til … hvis der altså ikke var covid-19 at tage hensyn til ...

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Men det er der, og det gælder også fodboldfans! Alle modstandere af for mange fans til fodboldkampe fik rigeligt med skyts denne sommeraften i Esbjerg.

På den helt store scene til pokalfinalen sad alle topfolkene i dansk fodbold, ligesom en af  kvinderne med ansvaret, kulturminister Joy Mogensen (S), sad på tribunen og så meget opgivende ud.

Se et kæmpe billedgalleri fra pokalfinalen her:

AaB-fansene blev sat i futtog uden for stadion under pokalfinalen. Foto: Lars Poulsen DBU Pokalen - 1. jul. 2020 - kl. 22:01 Skandalefinale: Fans og politi i corona-klammeri

Måske tænkte ministeren, at hun hele tiden har haft ret, og at det er for tidligt med for mange fodboldfans på stadion. Måske ville hun bare hellere være et helt andet sted…

Uanset hvad, så var det utilstedelig opførsel af de omtalte AaB-fans – særligt når der er så meget på spil i dansk fodbold netop i disse dage. Divisionsforeningen og DBU kæmper en hård kamp for at få lov til at bringe flere tilskuere på lægterne til de økonomisk ramte Superliga-klubber.

Den egoistiske opførsel på AaB-endetribunen har næppe gjort noget godt for dansk fodbold.

Myndighedernes kommandocentral på stadion besluttede, at bruddene på covid-19 retningslinjerne var så omfattende, at dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt blev bedt om at afbryde kampen.

Dramaet eskalerede, da AaB-fansene nægtede at adlyde gentagne ordre om at sprede sig og finde de anviste pladser. Efter lang tidsforvrring valgte de passionerede fans at forlade stadion til pibekoncert fra de ellers velopdragne Sønderjyske-fans.

Her førte det igen til uroligheder, og omtrent 50-60 AaB-fans blev administrativt frihedsberøvet og sat i ’futtog’.

AaB-fansene blev sat i futtog uden for stadion under pokalfinalen. Foto: Lars Poulsen
AaB-fansene blev sat i futtog uden for stadion under pokalfinalen. Foto: Lars Poulsen

Stemningen var ophidset, men som mørket faldt på, faldt der ligeledes ro over situationen, mens AaB-fansene blev ført ind i egne busser og kørt væk fra stadion.

Politiets indsatsleder havde ingen kommentar til ordensmagtens håndtering af situationen, ligesom det ikke var muligt at få en kommentar fra nogle af frihedsberøvede AaB-fans.

Denne artikel er blevet præciseret omkring antallet af fans involveret, tilhængernes frivillige udvandring og politiets rolle.

Læs Benjamin Leanders klumme herunder. Ekstra Bladets dommerekspert vil have storskærmspraksis ændret i dansk fodbold:

Efter en halv times spil annullerede dommer Mikkel Redder og linjedommer Henrik Sønderby Anthony Jungs 0-1-scoring for offside efter langvarig konferering på sidelinjen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Sport og Spil Tordner mod teknikken: forbyd det!

Læs meget mere om pokalturneringen herunder:

Gustav Wikheim blev årets pokalfighter efter finalen sidste år mod Brøndby, men han ved ikke, hvor vandrepokalen er blevet af. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix DBU Pokalen - 1. jul. 2020 - kl. 12:32 Bed negle før finalebrag: Pokalen forsvandt

Se også: Vilde scener i dansk pokaldrama

Sønderjyske går glip af millioner ved pokaltriumf. Foto: Christer Holte DBU Pokalen - 1. jul. 2020 - kl. 07:38 Pokalsejr koster kassen

Se også: Det er en sensation hvis vi vinder pokalfinalen

685 kommentarer
Vis kommentarer