Annonce:
Annonce:

Derfor får fodboldspillere svære psykiske problemer

- Præstationskulturen er årsagen til psykisk kollaps, men problemet er ikke vokset de senere år, påpeger Spillerforeningens direktør, Mads Øland, der er glad for flere klubber har ansat mentaltrænere

Aaron Lennon blev søndag hentet af politiet, da han gik rastløst rundt på en befærdet vej i Manchester. Everton-spilleren er nu kommet i behandling for sine psykiske problemer. Foto: PA.
Aaron Lennon blev søndag hentet af politiet, da han gik rastløst rundt på en befærdet vej i Manchester. Everton-spilleren er nu kommet i behandling for sine psykiske problemer. Foto: PA.
Annonce:
Følg Fodbold

Aaron Lennon, den hurtige og driblestærke Everton-spiller, er det seneste eksempel på en professionel fodboldspiller, der er bukket under for presset med svære psykiske problemer.

Lennon, der ikke har spillet for Everton siden februar, blev søndag anholdt og bragt i behandling, da han gik rastløst rundt på en travl passage på en stor vej i Manchester-området.

Så alvorligt har det ikke været for spillere med dansk pas. Men det er på ingen måder et ukendt fænomen, at danske spillere også bukker under for presset i den benhårde fodboldverden.

Spillerforeningens formand, Jeppe Curth, Silkeborg-spilleren Nicklas Helenius og Brøndby-spilleren Christian Nørgaard er andre fra den hjemlige liga, der har haft mentale og psykiske udfordringer i forbindelse med deres job som professionelle fodboldspillere.

Annonce:

Umuligt at ændre machotyperne
- Præstationskulturen i vores verden er hovedårsagen til, at spillerne får psykiske problemer, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen.

Han mener, det grundlæggende er svært at lave om på de mange machotyper, der altid findes i sportens verden.

- Der er et stort tabu omkring det her emne. Psykiske problemer er noget langt de fleste går og pusler med alene.

- Man skal forstå, at det her ikke er petanque for sjov. Det er elitesport, hvor det reelt er en rituel krig i gang hver uge. Det handler om at være blandt de 11 udvalgte, der skal spille om søndagen, forklarer Mads Øland.

Spillerforeningen har ikke som den engelske forening, PFA, psykologer ansat, men man er meget opmærksom på den her problemstilling, fordi det er et emne, man næsten aldrig taler om.

- Vi har en afdeling med job og uddannelses-rådgivning, hvor vi også har hurtigt adgang til psykologhjælp, forklarer Mads Øland, der ikke ser en stigende tendens på den hjemlige fodboldscene, hvor flere spillere havner med psykiske problemer.

Annonce:

- Problemet er ikke blevet større hos os de senere år. Jeg tror, de personer med svære diagnoser bliver sorteret fra, inden de når eliteniveauet.

- Når en spiller får psykiske problemer hænger det sammen med hele præstationskulturen, understreger Mads Øland.

Den rigtige vej
Mads Øland fremhæver blandt andet klubber som FC København, Brøndby og AaB, der har valgt at ansætte en sportspsykolog/sportscoach til at hjælpe spillerne i dagligdagen.

- Det er et skridt på vejen. Et rigtig godt skridt på vejen. Klubberne hjælper på den måde spillerne til at levere det maksimale og ikke mindst forbedre vilkårene, så de fungerer i præstationskulturen, påpeger Mads Øland.

Ikke kun i England: Store problemer med angst og depression i Superligaen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: