FCK-boss revser FC Midtjylland-fiasko: - Pisser os voldsomt af

Parkens næstformand, Niels-Christian Holmstrøm, er irriteret over, at kun FCK er i stand til at kvalificere sig til europæiske gruppespil. Dansk fodbold har nemlig brug for pointene, hvis vi skal få en plads i det fine selskab

Niels-Christian Holmstrøm (tv.) håber, at andre danske klubber end FCK får europæisk succes. Her ses Parkens næstformand i selskab med formand Bo Rygaard. Foto: Lars Poulsen
Niels-Christian Holmstrøm (tv.) håber, at andre danske klubber end FCK får europæisk succes. Her ses Parkens næstformand i selskab med formand Bo Rygaard. Foto: Lars Poulsen

Hvis dansk fodbold skal gøre sig håb om en plads i det fine europæiske selskab, kræver det, at andre end FC København har tænkt sig at bidrage. Sådan lyder det kontante budskab fra Parken.

Hovedstadsklubben har i løbet af de seneste fem år leveret næsten halvdelen af de danske point til UEFA’s koefficientliste.

Det er på baggrund af den, at de europæiske pladser bliver uddelt, og med den nye Europa League 2 er det helt afgørende, at Danmark kan snige sig op på mindst 15. pladsen.

- Og derfor pisser det os voldsomt af, at FC Midtjylland i sommer smed en så stor mulighed væk for at spille i et gruppespil. Det kunne have givet Danmark nogle point og en buffer til de år, der kommer.

- Vi kan bare konstatere, at det er for lidt, at der kun er ét hold, der spiller gruppespil hvert år, siger Niels-Christian Holmstrøm, næstformand i Parken Sport & Entertainment, til Ekstra Bladet.

FC Midtjylland dummede sig to gange i sommerens europæiske kvalifikation. Det betød, at de danske mestre ikke kom med i et europæisk gruppespil. Foto: Ernst Van Norde
FC Midtjylland dummede sig to gange i sommerens europæiske kvalifikation. Det betød, at de danske mestre ikke kom med i et europæisk gruppespil. Foto: Ernst Van Norde

Der er ikke plads til bløde år for dansk fodbold. Et par sæsoner uden hold i et europæisk gruppespil vil betyde, at Danmark hurtigt vil havne langt nede på listen.

- Der skal ikke så meget til, så hvert eneste år er en kamp. Det er rart at have lidt at give af, men det har vi jo ikke.

- Jeg har med glæde lagt mærke til, at flere og flere medier er blevet opmærksomme på, at europæiske point er vigtige. Vi kan håbe, at det også går op for flere danske klubber, siger Niels-Christian Holmstrøm.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

I FC København har man nøje fulgt drøftelserne om en ny europæisk liga, og intet i den nye struktur med tre europæiske turneringer overrasker derfor københavnerne:

- Helt overordnet kan man sige, at der er blevet gjort mere for, at mestrene i de enkelte lande får bedre vilkår. De får nogle faldskærme undervejs.

- Som dansk mester skal man kvaje sig vældig meget for ikke at lande i en eller anden turnering, men der er der selvfølgelig også nogen, der kan…

- For de øvrige bliver det en spids sværere. Der er blevet flere pladser, da Europa League bliver delt op, men der er også langt flere hold til at slås om pladserne.

Europa League 2, som er arbejdsnavnet på den nye europæiske turnering, får premiere i 2021, og 96 hold mod 80 i dag vil fremover deltage i europæiske gruppespil.

Ekstra Bladet har henvendt sig til FC Midtjyllands sportsdirektør, Svend Graversen, for at få svar på Niels-Christian Holmstrøms kommentarer. Det har i skrivende stund ikke været muligt at få svar fra Svend Graversen.

Det kommer til at ske med de europæiske turneringer

Champions League kører i store træk videre, som vi kender den i dag. 26 af de 32 pladser i gruppespillet går til ’de store lande’, mens 55 hold kæmper i fire kvalrunder om de sidste seks. Fire fordeles via mestervejen, mens de to går til hold fra lande rangeret fra fem til femten på UEFA’s rangliste.

Som noget nyt kvalificerer nummer tre i gruppen sig ikke længere automatisk til Europa League. I stedet skal treeren møder en toer fra en af Europa League-puljerne i to playoffkampe om en plads i Europa Leagues 1/8-finale.

Europa League bliver ændret ganske markant. Gruppespillet skæres ned fra 48 til 32 hold. 22 af de 32 pladser vil gå til tabere fra Champions League-kvalen samt hold fra Europas seks bedste ligaer. De sidste ti pladser fordeles efter playoffkampe mellem tabere fra Champions League-kvalen og hold fra ligaer rangeret fra syv til femten på UEFA’s rangliste.

Kun gruppevinderen er sikret en automatisk plads i forårets 1/8-finaler. Nummer to i gruppen møder nummer tre fra en af Champions League-grupperne i to playoffkampe.

Europa League 2, som er arbejdsnavnet på den nye turnering, kommer også til at bestå af 32 hold og et gruppespil med otte puljer à fire hold. Ti af pladserne går til taberne i Europa Leagues playoff-runde. De øvrige 22 fordeles via to kvalifikationsspil med taberne fra de tidligere kvalifikationsrunder i Champions og Europa League og en lang række hold fra samtlige ligaer.

Fra de store ligaer vil det være hold, der er sluttet som nummer syv, mens det i de lidt mindre ligaer (fra 16 og nedefter) typisk vil være nummer to til fire, der deltager i Europa League 2’s kvalrunder. 

Ligesom i Europa League vil kun gruppevinderen være sikret en plads i 1/8-finalen. Nummer to møder en treer fra en Europa League-pulje i to playoffkampe.

Vinderen af Europa League 2 er sikret en plads i næste sæsons Europa League-gruppespil. Kampene i Europa League 2 bliver også spillet om torsdagen, og et nyt kamptipspunkt, 16:30, vil komme i spil.

Hvad var sket, hvis det nye format havde gjaldt til denne sæson?

FC Midtjylland var som dansk mester trådt ind i 2. runde i Champions League-kvalen. Nøjagtig som det skete i sommer.

Som taber i 2. runde var de røget over i 3. kvalifikationsrunde til Europa League. Her slog de The New Saints fra Wales, og den sejr ville som minimum have garanteret en plads i Europa League 2’s gruppespil.

Et nederlag i 3. kvalifikationsrunde ville have sendt dem over i Europa League 2’s playoff-runde. 

Brøndby, FC Nordsjælland og FC København var alle trådt ind i 2. runde af Europa League 2’s kvalifikation og skulle have været igennem tre runder for at nå gruppespillet.

Se også: Ny europæisk liga presser dansk fodbold: 15 er det magiske nummer

520 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere