Halv milliard rammer DBU-kassen i ny tv-aftale

En stor landsholdsaftale for europæisk fodbold giver små 500 millioner kroner til DBU fordelt over seks år

DBU kan glæde sig over at få en masse penge ind. Foto: Anders Brohus
DBU kan glæde sig over at få en masse penge ind. Foto: Anders Brohus

Dansk Boldspil-Union (DBU) nyder for tiden godt af mere og mere lukrative aftaler i europæisk landsholdsfodbold.

Årligt lander omkring 70 millioner kroner i DBU-kassen fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), og det beløb kommer med garanti til at stige i de kommende år.

Fra 2022 til 2028 vil der tilgå DBU indtægter på omkring en halv milliard kroner fra Uefa. Det oplyste formand Jesper Møller lørdag på DBU's repræsentantskabsmøde i København.

- Den nye aftale giver os lige i underkanten af 500 millioner kroner fordelt over seks år, siger Jesper Møller.

- Lige i øjeblikket får vi 70 millioner fra Uefa om året, og det bliver godt 80 millioner kroner, når den nye aftale træder i kraft.

- Det giver noget ro og en ballast til, at vi kan gennemføre alle de øvrige aftaler, vi har indgået, siger formanden.

Jesper Møller glæder sig over, at der er indgået en række aftaler, der rækker langt frem i dansk fodbold. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jesper Møller glæder sig over, at der er indgået en række aftaler, der rækker langt frem i dansk fodbold. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 

Jesper Møller henviser til, at DBU blandt andet har indgået længere aftaler med eksempelvis herrelandsholdet og kvindelandsholdet omkring vilkårene om at spille i rødt og hvidt.

Herrelandsholdets aftale rækker helt frem til 2024, så der er i nær fremtid ikke udsigt til nogen af den slags pengekonflikter, der ellers har plaget dansk fodbold de senere år.

- Det giver noget uro, hvis der er diskussioner. Vi har de senere år haft ballade med herrelandsholdet, kvindelandsholdet og dommerne, og vi var nødt til at få skabt noget ro, så vi kan udvikle dansk fodbold, siger han.

Siden 2012 er tv-indtægterne vokset med op mod 60 procent i DBU, der før i tiden selv forhandlede aftalerne med tv-stationerne på plads. For to år siden overtog Uefa den opgave.

- Dengang bad Uefa samtlige 55 medlemslande om at aflevere de her tv-rettigheder, så Uefa kunne sælge dem centralt.

- Det gav store diskussioner i lande som England, Tyskland, Frankrig og Spanien, som ikke længere kunne sælge aftalerne individuelt, siger Jesper Møller.

Selv om DBU de seneste to år har haft et samlet underskud på 15 millioner kroner, så bevæger unionen sig ind i en mere stabil periode, hvor der er balance mellem indtægter og udgifter.

- Vi budgetterer forsigtigt. Vi tager ikke sportslig succes med i vores budgetter, så sportslig succes til EM i 2020 og Nations League er ikke med. Så vi kan kun overraske positivt, siger Jesper Møller.

På lørdagens repræsentantskabsmøde hyldede DBU en række klubledere og projekter i dansk fodbold med priser.

Det blev desuden vedtaget at udvide antallet af medlemmer i Fodboldens Disciplinærinstans fra seks medlemmer. I fremtiden kan instansen bestå af syv til ni medlemmer.

Repræsentantskabet godkendte også DBU's vederlagspolitik, hvor formand Jesper Møller er den bedst betalte med en årlig løn på 1,2 millioner kroner - det er inklusiv pension.