Her er tallene: Vold og trusler rammer dansk fodbold

Hvert år rammer et trecifret antal volds- eller trusselsepisoder de danske serie-rækker. Til stor frustration for dommere og spillere. Men spørgsmålet er, om der er noget at gøre

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Har du oplevet vold i de lavere fodboldrækker? Har du video og billeder af episoder? Har du selv været overfaldsmanden, men har lært af din oplevelse? Ekstra Bladet vil gerne fortælle din historie - tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Dansk fodbold blev rystet i sin grundvold i efteråret 2016, da historien om en tilfældig Serie 2-kamp ramte medierne.

FC Albertslund havde taget imod Hundige BK, men tingene udviklede sig, og såvel tilskuere og spillere for hjemmeholdet endte med at angribe modspillere og dommere, der blev slået ned og sparket på.

Flere måtte på hospitalet, og gerningsmændene blev efterfølgende udpeget, ramt af lange karantæner samt idømt betingede fængselsstraffe.

Gudskelov er det undtagelsen.

Gudskelov forekommer sådanne kampe stort set aldrig i Danmark.

Men volden og truslerne er her.

Og selvom antallet af episoder, hvor dommere, spillere, trænere og ledere bliver udsat for enten vold eller trusler, fylder meget lidt i det samlede antal kampe, så er de der.

Disciplinærinstanserne i DBU's seks regioner arbejder uge efter uge med indberetninger fra dommere, frivillige fodbolddommere vel at mærke, om overfald, om voldelige spillere, skældsord og trusler.

Fodboldspillere, trænere og ledere farer i totterne på hinanden, råber og skriger og reagerer voldsomt, så dommerne må holde tungen lige i munden. Ofte lukker de øjnene for især truslerne og styrer kampen til ende. Andre gange indberetter de det til DBU.


Alle bør tage ansvar
Har du selv spillet, kan du sandsynligvis nikke genkendende til skarpe reaktioner mod enten dommere eller med- og modspillere.

Efter et 2016 med få eksempler, blev fynsk fodbold i foråret ramt af flere tilfælde lige efter hinanden. Det fik DBU Fyns formand, Bjarne Christensen, til at råbe vagt i gevær.

- Vi skal aldrig acceptere en fodbolddagsorden, hvor trusler og vold er en naturlig del af spillet. Aldrig!, skrev han blandt andet.

Det blev efterfulgt af en opfordring til alle om at stå sammen.

- Vi skal alle tage ansvar for at sige fra. Også når det gælder spillere eller andre personer fra vores egen klub.

Ekstra Bladet har på baggrund af en række nye tilfælde i forårssæsonen talt med en lang række spillere, klubber og dommere, der på den ene eller anden måde har været ramt af enten vold eller trusler.

I alt er der registreret 47 tilfælde i 2017. Tilfælde hvor dommeren enten har måttet afbryde affæren eller har ladet kampen spille færdig - men med indberetninger til DBU om enten vold eller trusler undervejs.

47 gange hvor almindelige danskere er gået ind til en hyggelig og måske endda sjov oplevelse, hvilket er endt i vold eller trusler.

Som en kilde siger til Ekstra Bladet: Så mange tilfælde er der trods alt ikke, men en episode er én for meget.

Helt uacceptabelt
Ingen af tilfældene var så grelle, som da FC Albertslunds spillere og tilskuere overfaldt dommer og modstandere.

Men de var voldsomme nok til, at dommerne indberettede dem. Og sager om slagsmål, om spillere, der venter på dommerne efter kampen, og voldsomme og hadske tilråb under og efter kampen fylder i statistikken.

I mange tilfælde stanges der karantæner ud fra DBU's side. Det bakkes der af gode grunde op om i dansk fodbold. Men en ting er straf, noget andet er forebyggende arbejde.

Bjarne Christensen understreger i sin kommentar, at det ikke kun handler om at straffe.

- Det handler også om fortsat at sætte fokus på udfordringen sammen med både spillere, trænere, ledere og dommere, så vi i fynsk fodbold står sammen om en klar holdning til, at vold og trusler er helt uacceptabelt.

Har du oplevet vold i de lavere fodboldrækker? Har du video og billeder af episoder? Har du selv været overfaldsmanden, men har lært af din oplevelse? Ekstra Bladet vil gerne fortælle din historie - tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Uro i Eriksens klub før PL-start

Europa League-kamp mod israelere koster spillere landsholds-karrieren

Storklubben vil have svar: Brøndby har tre muligheder

Hele baggrunden: Derfor er FCK-fans i ’krig’ mod politiet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter