Annonce:
Annonce:

Kaos før stormøde: Nægter at blive klappet op

Dansk Fodbolddommer-Union vil ikke stå skulder ved skulder med DBU på repræsentantskabsmødet, som afholdes søndag

Næstformand i DBU, Bent Clausen, er ærgerlig over, at DFU i kke vil være til stede på stormødet. Foto: Bob Giselmann
Næstformand i DBU, Bent Clausen, er ærgerlig over, at DFU i kke vil være til stede på stormødet. Foto: Bob Giselmann
Annonce:
Følg Fodbold

DBU har leveret et rekordregnskab i 2021, herrelandsholdet har henrykket hele nationen, og der venter en konge tv-aftale.

Til trods for de åbenlyst gode historier, så går DBU søndag til repræsentantskabsmøde med massive møgsager både på og udenfor banen.

Tag blot Qatar-investeringerne, billet-skandalen og sponsor-problemerne.

Nu har forbundet fået endnu et bjerg at bestige, for op til stormødet i Silkeborg kan Ekstra Bladet fortælle, at forhandlingsklimaet mellem DBU og Dansk Fodbolddommer-Union (DFU) er frosset til is.

Sidstnævnte nægter at møde op til skåltaler og skulderklap, mens parterne ikke kan komme videre i forhandlinger, som synes strandet som hval på bredden.

Mange uenigheder
Dommerne mener, at der mangler 800 dommere på landsplan, mens DBU står på, at der kun er tale om 400. Derudover har DFU været uenige med DBU om alt fra uddannelse til voldssager.

Annonce:

- Der er blevet præsenteret en række disciplinærsager over for DBU, hvor vi ikke har været tilfredse med håndteringen, og vi har meddelt, at vi skal se væsentlige forbedringer, siger DFU-næstformand Kenneth Thorstein til Ekstra Bladet.

Næstformand i DBU Bent Clausen fortæller til Ekstra Bladet, at det arbejde allerede er påbegyndt.

- Vi har kigget på, om der noget vi skal have strammet op på, og det har vores instanser faktisk også gjort. Vi er ikke interesserede i at have nogen rendende, der ikke kan opføre sig ordentligt. De får ret kraftige straffe, og et eksempel er, at vold mod dommeren koster minimum et halvt års karantæne. 

Der mangler hundredvis af folk i dommertrøjen i dag. Privatfoto
Der mangler hundredvis af folk i dommertrøjen i dag. Privatfoto
 

Uddannelse af dommerne er en utrolig vigtig søjle i forhandlingerne, men her kan parterne slet ikke blive enige om, hvordan det skal håndteres.

- Det er et af kardinalpunkterne i vores uenighed, lyder det fra næstformanden i DFU.

Kritikken fra dommernes side går på, at man kan trække sit dommerkort online, og at uddannelsen er reduceret i timer.

Annonce:

- Vi i DFU er enige med DBU om, at moderne teknologi er et godt supplement især i forhold til arbejdet med vores talenter, siger Thorstein, der dog mener, at der skal mere til, før dommerne er klædt ordentligt på til opgaven.

- En stor del af frafaldet blandt dommerne skyldes ikke, at man ikke kan reglerne, men fordi man ikke bliver udstyret med de redskaber, det kræver at håndtere spillere, trænere, forældre og tilskuere, siger Kenneth Thorstein, der får modspil af DBU’s næstformand Bent Clausen.

- Der er jeg ikke enig med dem. Vi har forsøgt at gøre dommeruddannelsen både billigere, hurtigere og mere nutidig. Så kan yngre mennesker også nemmere tage sådan en uddannelse. Vi kører den både online, men vi laver også kurser, hvor man mødes fysisk.  

- Vi har desuden lavet tre uddannelseskampe, hvor der kommer nogen ud og vejleder dommerne. Altså en mindre teoretisk og mere praktisk uddannelse, lyder det fra Clausen.

DBU-formand Jesper Møller får nok at se til i den kommende tid. Foto: Per Rasmussen
DBU-formand Jesper Møller får nok at se til i den kommende tid. Foto: Per Rasmussen
 

Udebliver
Han er ærgerlig over, at dommerne ikke vil møde op til repræsentantskabsmødet.

Annonce:

- Det er vi da kede af. Vi vil altid gerne have, at vores samarbejdspartnere møder op, men det er jo helt frit for DFU, om de vil møde op.  

- Jeg forstår ikke det med, at forhandlingerne ligger stille. Vi har inviteret til møde – i et såkaldt dialogforum med dommerne – men det tyder på, at de ikke vil møde op, og så er det jo svært at finde løsninger.  

- Vi vil gerne finde løsninger om det runde bord, men det kræver jo, at begge parter møder op. Vores dør er åben. Det er bestemt ikke os, der ikke vil mødes.  

- Hvis de føler sig så dårligt behandlet, at de ikke vil møde op … Hvad så? 

- Man får jo ikke flyttet noget, hvis man ikke møder op og vil snakke med modparten. Jeg mener, at vi behandler DFU og dommerklubberne fint.  

- Skal der så bare være tavshed mellem DBU og DFU? 

- Kampene bliver jo dømt. Og det forventer jeg da også, at de bliver ved med i fremtiden. Vores dør står åben, så det kræver, at de går ind af den. Det vil vi opfordre til.  

Ekstra Bladet dækker repræsentantskabsmødet søndag.

DBU's mange møgsager

Investeringer i Qatar

DBU har siden 2014 kørt den kritiske linje over for Qatar. Men i februar kom det frem, at unionen via Danske Bank havde investeringer i Qatar.

DBU beklagede fejlen, men hele investeringsporteføljen har ligget på unionens hjemmeside – uden nogen internt har reageret.

Kort efter det kom frem blev Danske Bank har afhændet DBUs investering obligationer i Qatar.

DBU har også foretaget investeringer i lande som Saudi Arabien og Bahrain

Billetskandalen

Det er en sag, der har udviklet sig til, at DBU efterhånden er trængt op i en krog. Sagen handler om indkøb af seks billetter til Champions League-finalen i 2016. Først så det ud til, at det var formand Jesper Møller, der skulle bruge de seks billetter til en værdi på 20.000 kr. Pengene lagde DBU ud, men trak Jesper Møller.

Men billetterne endte hos vicedirektør Kenneth Reeh, der brugte billetterne uden bestyrelsen greb ind. Jesper Møller fik pengene retur, Kenneth Reeh blev ikke trukket for beløbet. Til gengæld blev de 20.000 kr. konteret som drift i DBU’s regnskab.

DBU har været ude at beklage efter blandt andet Ekstra Bladet har omtalt sagen.

Kommunikationschef Jakob Høyer har sagt, at der er sendt faktura på 400 euro pr. billet til de seks, der deltog i Champions League-finalen i 2016.

Siden har en række politikere krævet en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er foregået. Sagen er nu havnet på kulturminister Ane Halsboes bord.

DBU har hidtil afvist at få foretaget en uvildig undersøgelse af sagen.

Den fjerde direktør på under fem år

På den sidste dag i januar blev Ronnie Hansen fyret som kommerciel direktør i DBU. Den officielle forklaring var, at parterne var uenige om den videre vej frem. Det betyder, at DBU nu skal have den fjerde kommercielle direktør siden Katja Moesgaard forlod jobbet i november 2017. Hun blev efterfulgt af Jesper Lind Andersson, der blev fyret i august 2020.

Dårligt forhold til dommerne

Forholdet mellem DBU og dommerne er efterhånden spidset så meget til, at det anses for at være nået et kritisk niveau.

De er uenige i alt fra uddannelse til disciplinærsager.

Som en konsekvens af det dårlige forhold har dommerne besluttet at blive væk fra DBU’s repræsentantskabsmøde 6. marts i Silkeborg.

Storsponsor stod alene og stoppede

Arbejdernes Landsbank stopper med udgangen af marts på eget initiativ i utide som en af de største sponsorer for DBU. De er på trøjerne for sidste gang til de to landskampe i marts. Samarbejdet mellem banken og DBU har aldrig været godt.

Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at Arbejdernes Landsbank ikke følte DBU gjorde meget for at få ændret kviklånsloven. Det betød, at banken selv måtte kæmpe kampen.

DBU arbejder – ifølge Ekstra Bladets oplysninger - på en sponsoraftale med STARK, som formentlig skal overtage et af de større sponsorater hos unionen.

Arbejdernes Landsbank har årligt betalt et beløb i niveauet seks millioner kroner.

Ingen redegørelse efter Eriksen-kollaps

Da Christian Eriksen kollapsede i Parken 12. juni gik der ikke mange dage før formand Jesper Møller krævede en redegørelse over hele forløbet.

Blev Kasper Hjulmand og spillerne presset til at gå på banen? Hvad foregik der i katakomberne under Parken i de hektiske øjeblikke?

DBU har ikke fremlagt et officielt dokument om hele hændelsesforløbet sidste sommer.

Ekstra Bladet omtalte sagen 22. september 2021. I den forbindelse skrev kommunikationschef Jakob Høyer, at DBUs bestyrelse ville få en samlet evaluering af EM i slutningen af 2021. Men offentligheden må ikke få klar besked på den evaluering, som formanden krævede.

Uro hos bredden

Bredden i dansk fodbold skal deles op i et øst og et vest. Men planerne er langtfra gået gnidningsfrit.

DBU København har afvist aftalen og endte med at stemme nej til planerne. Det efterlader nu bredden i store problemer.

Men kræfter er i gang for at få afholdt et ekstraordinært repræsentantskabsmøde for bredden, så DBU Fyn/Jylland, så DBU København ikke kan fortsætte med at blokere fusionen, hvor mange af de tidligere lokalunioner skal nedlægges.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: