Kaos i seriekamp: 'Få styr på den neger'

En kamp i Sjællandsserien mellem Birkerød og VB 1968 blev lørdag eftermiddag afbrudt efter uroligheder oven på racistiske tilråb mod VB 1986-spilleren Kwadwo Poku. Nu reagerer klubberne på den uheldige sag  

Kwadwo Poku spillede for ti år siden to sæsoner i FC Midtjylland. Her er han i aktion mod Herfølge. (Foto: Lars Poulsen)
Kwadwo Poku spillede for ti år siden to sæsoner i FC Midtjylland. Her er han i aktion mod Herfølge. (Foto: Lars Poulsen)

Selvom FIFA sprøjter den ene 'nej til racisme'-kampagne ud efter den anden, er der alligevel nogle, som ikke har hørt efter i timen.

Lørdag eftermiddag blev en kamp mellem Birkerød og VB 1968 i Sjællandsserien afbrudt som følge af uroligheder, efter en Birkerød-tilskuer angiveligt råbte racistiske skældsord rettet mod VB 1968-spilleren Kwadwo Poku.

Midt i 1. halvleg råbte den ikke alt for smarte og unavngivne Birkerød-tilskuer angiveligt noget i retningen af 'få styr på negeren' eller 'det er ham negeren igen' . Det bekræfter formændene for begge klubber over for Ekstra Bladet.  

Umiddelbart efter tilråbene blev tilskueren bedt om at dæmpe sig af andre tilskuere, en række Birkerød-spillere og Birkerøds formand, Ejvind Christiensen. Men i pausen af opgøret udviklede episoden sig til det mere dramatiske.

- Folk reagerede forskelligt. Mange kommenterede tilråbene over for dommeren. I pausen gik Kwadwo over til dommeren og spurgte, hvad der skete, og hvordan det kunne gå til, og så fik han rødt. Han har nok sagt det til dommeren på en sådan måde, at han fortjente det røde kort, siger VB 1986's formand Jørgen Franck til Ekstra Bladet.

Se også: Viborg-profil anklager målmand: Han kaldte mig 'black bastard'

Ved stillingen 1-0 til hjemmeholdet valgte dommeren herefter at afbryde opgøret på grund af uroligheder mellem nogle tilskuere fra VB 1968-lejren, som opsøgte tilskuere fra Birkerød-lejren. Balladen og afbrydelsen kunne ifølge VB 1968's formand have været undgået fra Birkerøds side.

- Birkerøds ledere viste totalt passivitet i det her. Man burde have bedt dem om at gå, for så havde det aldrig udviklet sig, som det gjorde, siger Jørgen Franck og uddyber:

- Men det her handler om, at det er for dårligt, at man bare lader de få personer råbe racistiske skældsord. For vi tænkte, hvad er meningen med det her. Vi kontaktede Birkerøds formand bagefter, som bare sagde, at han også synes, det var uheldigt. Men vi fra VB 1968 forstår så bare ikke, hvorfor de lod det ekskalere.

I Birkerød-lejren har man en anden opfattelse af, hvad der helt præcist skete, og hvordan de håndterede episoden.

- Jeg står tæt på ham, da han råber skældsordene, og jeg gør ham opmærksom på, at det er meget upassende sprogbrug, og det ønsker vi ikke at høre her. Andre reagerer, ligesom jeg gør. Så falder der ro på tribunerne. Og så er der egentlig fredeligt og roligt, indtil dommeren fløjter til pause, siger Birkerøds formand, Ejvind Christensen, og fortæller, hvad han mener, der efterfølgende skete:

- Så står der nogle personer bag Værebros spillerboks, som løber ind på banen til dommeren, og da de er færdige med det, løber de op på tribunerne til nogle af vores tilskuere og tager fat i dem. Så går jeg ind på banen og taler med dommeren, som meddeler, at han ikke ønsker at fortsætte kampen, siger Ejvind Christensen.

Rutik Gislason og resten af FCK kom ud i et decideret tilskuerinferno, da de for to år siden tabte ude mod Steaua Bukarest (Foto: AP) Sport og Spil Lukket for tilskuere: Racister rammer Steaua-AaB

Formanden mener, at der var ro og fred, efter han tog fat i tilskueren, som råbte de upassende ord. Det hele blussede efter hans menings først op igen, da VB 1968-tilskuere tog fat i flere Birkerød-tilskuere i pausen. Endda tilskuere, som ikke havde noget med tilråbene at gøre.

- Fra vores side er det, der er foregået, uacceptabelt. Og det har vi taget hånd om ved at fortælle ham, at han ikke er velkommen til kampene mere, hvis han gør noget lignende igen.

Fra VB 1968's side afventer man disciplinærudvalgets afgørelse af sagen med spænding.

- Vi ved jo ikke, hvad konsekvenserne bliver endnu. Men vi har tænkt os at protestere over, hvorfor så få mennesker kan få lov til at ødelægge kampen med racistiske bemærkninger. Det synes vi ikke er okay.

- Det må være op til DBU Sjællands disciplinærudvalg at vurdere, hvad der skal komme ud af det her. Vi synes bare, det er uheldigt, for vi har mange etniske spillere, så hvis det er stilen, så stemmer det ikke overens med al den snak om fairplay.

Der falder en afgørelse i sagen i løbet af næste uge, når DBU Sjællands disciplinærudvalg har kigget på dommerens indberetning.