Million-gevinst til danske klubber - men FCK får intet

Knap 17 millioner kroner skal fordeles mellem klubberne i Danmarks tre bedste rækker. FC København får som den eneste klub ikke en bid af kagen

FCK har tjent gode penge til rivalerne i dansk fodbold, men modtager selv et stort, rundt nul. Foto: Lars Poulsen
FCK har tjent gode penge til rivalerne i dansk fodbold, men modtager selv et stort, rundt nul. Foto: Lars Poulsen

Klubberne i de tre bedste rækker i Danmark kan godt begynde at glæde sig - der er penge på vej på kontoen.

Én gang om året udbetaler UEFA de såkaldte solidaritetspenge til alle lande i UEFA-regi, og beløbets størrelse afhænger blandt andet af, hvordan landene klarer sig i europæisk fodbold. Her har Danmark et altoverskyggende lokomotiv i form af FC København, og det er i allerhøjeste grad de mangedobbelte mestre, der har tjent pengene hjem til dansk fodbold.

Men som den eneste klub i Danmarks tre bedste rækker får FC København ikke en bid af kagen.

Det skyldes, at FCK i sidste sæson var med i Europa League-gruppespillet og dermed har tjent en masse millioner på det eventyr. Derfor tilgodeses de ikke i denne henseende, da det skønnes at være mere solidarisk at give pengene til de klubber, der ikke har samme høje indtjening som FCK.

UEFA oplyser, at der er 2.251.969 milloner euro - lige knap 17 millioner kroner - på vej til danske klubber. Tipsbladet.dk har været i kontakt med Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, der oplyser at pengene fordeles således, at 5/8 går til Superliga-klubberne, NordicBet Liga-klubberne får hver 2/8, mens klubberne i 2. division scorer 1/8 af beløbet.

Det vil sige, at Superliga-klubberne - altså undtagen FCK - får 812.000 kroner hver. De 12 NordicBet Liga-klubber får hver 351.870 kroner, mens der er knap 88.000 kroner på vej til hver af de 24 klubber i 2. division.

For at få fingrene i solidaritetspengene fra UEFA, skal hver klub have en virksomhedsplan for ungdomsafdelingen. Det er nemlig et krav fra UEFA, at solidaritetspengene går ubeskåret til talentudvikling eller tiltag i lokalområdet. Der er dog ikke noget krav om eksempelvis A, B eller C-licenser.

Alle klubber i Danmark lever op til UEFA's krav.

Beløbet halveret i forhold til 2017
Selv om det er resultaterne fra sidste sæson, der er med til at fastsætte beløbets størrelse, er det vigtigt at understrege, at de danske klubber får udbetalt penge ud fra deres nuværende ligastatus. Det vil altså sige, at Esbjerg fB, Vejle Boldklub og Vendsyssel FF får 812.000 kroner, mens Silkeborg IF, Lyngby Boldklub og FC Helsingør afregnes på lige fod med klubberne i NordicBet Ligaen.

Sammenlignet med 2017 er det en noget mindre sum, der udbetales til danske klubber. Året forinden var FC København med i Champions League-gruppespilet, og det spyttede godt med penge i solidaritetskassen. I 2017 var beløbet således 34 millioner kroner - altså lige præcis halvdelen af dette års udbetaling.

Pengene er ikke endnu blevet udbetalt, oplyser Claus Thomsen.

Engelsk klub henter træner i FCK

Ansatte måtte på skadestuen: Derfor gik det galt i Parken

Ulækre scener efter FCK-kamp: Her går fan til angreb på Parken-kontrollør