Peter Graulunds hårde tid: Jeg overvejede selvmord

Den tidligere superligatopscorer havde det så svært i Tyskland, at han havde svært ved at se fremtiden for sig

Johan Wiland blev isoleret i FC København og tog i sommerpausen hjem til svensk fodbold og Malmö FF.

Nicklas Helenius oplevede i Aston Villa en depressiv periode, hvor han overvejede, om der var en vej ud af lidelserne.

Mandag aften diskuterede TV3 Sport-eksperterne Poul Hansen og Peter Graulund, hvad det er, der kan drive professionelle fodboldspillere ud på afgrundens rand, som de to ovennævnte eksempler.

Graulund prøvede det på egen krop, da han for omkring 15 millioner kroner skiftede Brøndby IF ud med VfL Bochum i sommeren 2001. Derfor forstår han Wiland og Helenius.

- Får man en depression og alting ramler, så er det svært at komme op af hullet. Som udlænding er du i et fremmed land for at arbejde, og derfor har du ikke venner og familie i nærheden. Da jeg var i Tyskland var forventningerne store, og dem kunne jeg ikke leve op til. Så bliver det selvforstærkende, sagde Graulund i tv-klippet, som du kan se herover.

Peter Graulund scorede fem mål i 22 kampe for VfL Bochum på halvandet år fra sommeren 2001. Her ses han med holdkammerat Paul Freier efter en 2-2-kamp mod Gladbach i november 2002. (Foto: AP)
Peter Graulund scorede fem mål i 22 kampe for VfL Bochum på halvandet år fra sommeren 2001. Her ses han med holdkammerat Paul Freier efter en 2-2-kamp mod Gladbach i november 2002. (Foto: AP)
 

- Jeg var helt derude, hvor jeg tænkte, at jeg ikke havde lyst til at leve mere. Jeg kunne ikke se det der lys for enden af tunnellen, sagde Graulund og tilføjede, at en tiltrængt vinterpause gjorde, at han kunne komme hjem til jul og nytår hos venner og familie og derigennem få tanket energi til en tørn mere.

Ifølge ham - og Poul Hansen - mangler mange danske spillere en form for overlevelsestrang, som det i højere grad ses hos spillere fra eksempelvis Balkan og Afrika, hvor de måske har kæmpet mod krig og fattigdom.

- Så kommer vi rige, unge og forkælede danskere. Vi tænker hele tiden, at vi da bare kan komme hjem. Vi er alt for pæne og for godt opdraget og kan ikke håndtere den koldhed og kynisme, sagde Graulund.

Se hele tv-klippet herover.

Læs Wilands fortælling om den triste afskeds-sæson i FCK her.

Læs Helenius historie om depression og dødsangst her

25 kommentarer
Vis kommentarer