Scorede legendarisk guldmål: 'Baronen' er død

Manden bag målene til DM-guld til Hvidovre og KB er død

To gange blev Hans Aabech topscorer i den daværende 1. division
To gange blev Hans Aabech topscorer i den daværende 1. division

'Baronen' er død.

Hans Aabech blev ellers for en dag på Ekstra Bladets forside omdøbt til Kong Hans, da han få minutter før tid headede DM-guldet hjem til KB i 1980.

Det var anden gang, at han bogstaveligt talt blev 'mesterlig'.

Syv år forinden havde han med 28 mål skudt Hvidovre til DM-guldet.

Hans Aabech døde i går morges, 69 år.

Det skriver hans fodboldspillende søn, Kim Aabech på sin opdatering på Instagram.

Læs sønnen sidste rørende hilsen:

Det var på fodboldbanen i de to 'guldsæsoner', at han oplevede sine lykkeligste timer.

Han blev kult.

Efter de mange mål for Hvidovre blev han i 1973 kåret til årets fodboldspiller, og det afkastede tre A-landskampe uden mål og en professionel karriere i Belgien og Holland.

Det var en af datidens storklubber, FC Brügge, som hentede ham, og det udenlandske eventyr sluttede i en lille klub i Lokeren, hvor han endte med at kridte baner.

Alt hvad han nåede at tjene, havde han forinden mistet, da han ved at spille for færgebyen åbnede på en restaurant i Oostende.

Det var i tiden som udlands-professionel, at Ekstra Bladets Jens-Carl Kristensen gav ham tilnavnet 'Baronen', da Ekstra Bladets udsendte under et sommerbesøg i Brügge opsøgte Hans Aabech på et hotel, hvor han lå og flød i en himmelseng med to TV-apparater tændt for at følge med i to samtidige kampe fra det igangværende VM i Vesttyskland 1974.

Ekstra Bladets forside efter Hans aabech havde headet guldet hjem til KB en novemberdag i 1980
Ekstra Bladets forside efter Hans aabech havde headet guldet hjem til KB en novemberdag i 1980
 

Da han kom retur til Danmark uden penge, var første stop hans gamle klub Hvidovre, men det ikke kom aldrig til at fungere mellem ham og en tidligere medspiller, Leif Sørensen, der nu var blevet hans træner.

Så det blev i stedet i KB, at Hans Aabech kom til at opleve sit sidste store øjeblik som fodboldspilelr, da han få minutter før tid satte sin brede midterskilling på et indlæg og udlignede til 1-1 i den afgørende guldkamp i Næstved, i øvrigt med 20.000 tilskuere på plads

Uafgjort var nok for KB, som med udligningen blev danske mestre for 15. og sidste gang, da Frederiksberg-klubben bagefter fusionerede med holdet fra Lyngbyvejen, B 1903, og dermed var FCK blevet født.

For Hans Aabech blev målet starten på en lang menneskelig nedtur, som begyndte at tage fart, da han i 1984 blev fyret i HIK.

Siden rørte han ikke bold, og da han også mistede et job som gartner, røg han på flasken og ud i små konflikter med politiet.

Det var i Lyngby og omegn, at han var at finde, når han røg på en af mange ture.

Efter et Kim Aabechs sejrsmål for lyngby kunne hans gamle far ikke holde sig væk og betrådte banen for at juble med sønnen (Foto: Per Kjærbye)
Efter et Kim Aabechs sejrsmål for lyngby kunne hans gamle far ikke holde sig væk og betrådte banen for at juble med sønnen (Foto: Per Kjærbye)
 

Sidst omverden hørte nyt om ham, var da sønnen Kim Aabech pludseligt forlod en kamp for Horsens med træner Bo Henriksen velsignelse for at tage på sygebesøg.

Faderen var blevet ramt af en blodprop i hjertet, men den karismatiske far blev absolut ikke lykkelig over at se Kim Aabech ved sygesengen.

Hans Aabech havde nemlig glædet sig til at se sin søn på TV.

Nu er han død og borte, men Hvidovre har igen en Aabech, som kan score, da Kim Aabech efter en lang omvej er gået i faderens fodspor i klubben, som 'opfandt' målmageren, som blev til Baronen.

Da Hvidovre i dag gik i gang med træningen efter vinterpause, var sønnen ikke uventet fraværende.

Dansk håndboldlegende død - han blev kun 66 år

Familiens rørende farvel til fodboldengelen: Vi ses på den anden side