Spillerne tæver DBU: Skal betale millioner tilbage

Stor sejr for Spillerforeningen i sag mod DBU

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

DBU taber den stort anlagte voldgiftssag mod Spillerforeningen. Det blev tirsdag afgjort af DIF, idrættens appel instans.

Det blev en klokkeklar sejr til Spillerforeningen, der vinder på tre af fire klagepunkter.

Spillerforeningen har fået medhold i en tvist om forsikringsbetaling, hvor DBU samtidig skal betale 25 procent af alle sponsorindtægter til landsholdsspillerne. Derudover har Spillerforeningen fået vetoret på, hvornår landsholdsspillerne skal stille op i kommercielle sammenhænge. Sagt med andre ord skal DBU hver gang spørge Spillerforeningen, hvis man ønsker, Christian Eriksen skal stille op for Carlsberg i en kommerciel sammenhæng.

DBU har kun fået medhold på et punkt. Det handler om, hvordan man udregner antallet af samlingsdage med landsholdstruppen. Det påvirker nemlig betalingen af forsikringspenge.

Den klare afgørelse betyder, at DBU skal betale 2,8 mio. kr. plus renter tilbage til Spillerforeningen. Derudover skal DBU betale sagens omkostninger og dommernes honorarer.

Fortryder aftalen
DBUs direktør, Claus Bretton Meyer, erkender, at han i dag fortryder den aftale, han indgik med Spillerforeningen i marts 2015, hvor landsholdsaftalen blev præsenteret i Parken med håndtryk med spillernes direktør, Mads Øland og daværende landsholdsspiller Stephan Andersen.

- Hvis vi havde kendt det her i dag, havde vi forhandlet videre og ikke skrevet under på aftalen. Vi må konstatere, at den type aftaler skal være ekstremt tydelige, erkender Claus Bretton Meyer.

For ham var afgørelsen et stort personligt nederlag, fordi det netop var ham, der forhandlede landsholdsaftalen på plads sidste forår.

- Vi tager afgørelsen til efterretning, men det her stiller os i en svær situation. Nu bliver der færre penge til udvikling og fanaktiviteter i fremtiden, konstaterer han.

Forsikring én mio. kr. dyrere
Da parterne i sin tid indgik aftalen, blev det aftalt, at Spillerforeningen overtog forsikringsdelen. Dengang blev der – ifølge Claus Bretton Meyer - aftalt, at DBUs forsikringsbetaling ikke måtte stige mere end 290.000 kr. på årsbasis. Det vil sige, at den samlede udgift til forsikringsdækning for landsholdsspillerne ikke måtte overstige 1,490 mio. kr.

Men den samlede pris for forsikringer er løbet op i 2,2 mio. kr., og det undrer DBU-direktøren meget.

- Det er trist, at vi nu skal betale yderligere én mio. kr. ekstra om året i forsikringsdækning, siger Claus Bretton Meyer.

Landsholdsaftale falder til jorden
Afgørelsen fra DIFs appelinstans er også et klokkeklart nederlag for Claus Bretton Meyer i forhold til landsholdsaftalen, hvor han sidste år i marts meddelte, at DBU ville spare tre mio. kr. om året.

Nu kommer DBU ikke til at spare det beløb, fordi udgifterne til forsikring og spillernes andel i sponsor-indtægterne stiger efter den nye afgørelse.

- Vi føler, vi har gjort det bedste for dansk fodbold. Vi har en presset økonomi og føler, vi går med livrem og seler.

- Men afgørelsen her er et bevis på, vi skal være ekstremt præcise fremover, når vi indgår aftaler. Vi kommer ud af 2016 med et overskud og forventer, at økonomien er i balance i 2017, siger DBU-direktøren.

Tilfredshed hos spillerne
I Spillerforeningen og blandt landsholdsspillerne er man tilfredse med afgørelsen:

- Den her afgørelse underbygger det, vi har været overbevist om i hele forløbet. Vi har bestemt ment, at det er sådan her, de tre kollektive aftaler skal forstås, og det har vi nu fået underbygget af voldgiften, siger Simon Kjær, anfører på Herre-A-landsholdet og en del af spillerrådet.

Han er på spillernes vegne meget tilfreds med, at DBU nu får rettet op på så centrale ting som forsikringer og kommercielle rettigheder, så man kan komme videre:

- Det har været enormt frustrerende for os spillere at skulle bruge tid og energi på de her ting, som vi allerede har aftalt med DBU. Det er vigtigt, at der er fuldkomment styr på så vigtige ting som forsikringer og kommercielle rettigheder. Det er vi tilfredse med, at der er nu, så kan vi kan komme videre i teksten.

Spillere og klubber mødtes i retten: Begge vandt

Nu afgøres striden: Eriksen & Co. kræver tre mio. kr. af DBU

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.