Strider mod reglerne: Ex-topboss i voldsomt angreb på DBU

Jim Stjerne Hansen angriber den demokratiske proces i DBU og har nu henvendt sig direkte til de 146 medlemmer af DBU’s repræsentantskab, hvor han advarer mod at stemme for den nye elite- og breddeaftale på lørdagens møde i Korsør  

Smilet var lidt stivnet hos Jim Stjerne Hansen (tv), da han i 2013 holdt afskedsreception i DBU. han er nu stærkt kritisk overfor et forslag om mere magt til Divisionsforeningen. Han mener, at DBU bliver reduceret til en tom skal. Foto: Jens Wognsen.
Smilet var lidt stivnet hos Jim Stjerne Hansen (tv), da han i 2013 holdt afskedsreception i DBU. han er nu stærkt kritisk overfor et forslag om mere magt til Divisionsforeningen. Han mener, at DBU bliver reduceret til en tom skal. Foto: Jens Wognsen.

I mere end 25 år var han fodboldens førstemand som generalsekretær for DBU.

Siden han i 2013 trådte tilbage fra sin magtfulde position har han været bestyrelsesmedlem i Brøndby og passet sine opgaver for det internationale fodboldforbund, UEFA.

Men nu træder Jim Stjerne Hansen frem på den store scene igen. Det gør han for at advare de 146 medlemmer af DBU’s repræsentantskab, der mødes i Korsør lørdag for at vedtage en ny elite- og breddeaftale.

Det sker i ét åbent brev til medlemmerne. Han sendte en mail tirsdag sidst på dagen i håbet om at råbe DBU’s øverste organ op forud for det vigtige møde på lørdag, hvor der skal træffes de mest vidtgående beslutninger for dansk fodbold de seneste 25 år.

Han gør det primært, fordi han er bekymret for den fremtidige udvikling i dansk fodbold, hvis forslaget vedtaget.

Angriber den demokratiske proces
Der er tale om en seks sider lang og udførlig skrivelse, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, hvor Jim Stjerne Hansen forsøger at råbe fodboldlederne til fornuft.

Faktisk angriber han den demokratiske proces i DBU op til mødet på lørdag. Han skriver:

’Jeg har ved samtaler med både divisionsklubrepræsentanter og repræsentanter fra breddeklubber på det seneste kunnet konstatere, at processen med at holde repræsentanterne og klubberne orienteret om, hvad det var, der var under forberedelse og målet med forhandlingerne omkring aftalerne, har været overraskende mangelfuld. Det er overraskende for en organisation, som ellers bryster sig med at hylde principperne om åbenhed, gennemskuelighed, demokrati og Good Governance. Jeg håber, at du vil modtage dette brev i den ånd’, skriver han.

- Det kan godt være, at flere mener det er en gammel sur mand, der har sendt en mail. Faktisk har jeg tænkt mig grundigt om. Jeg har sendt mailen af ren kærlighed til dansk fodbold, siger han og uddyber:

- Jeg vil gerne komme med min sagsfremstilling i håbet om at overbevise repræsentantskabet om, at det er en dårlig ide at placere al lovgivningsmæssigt, økonomisk og administrative forhold i relation til elitefodbold i Divisionsforeningen, siger Jim Stjerne Hansen og understreger, han ikke har personlige interesser u at bede medlemmerne om at gøre deres overvejelser.

Ulovlig øvelse
Jim Stjerne Hansen tænder også en alvorlig advarselslampe i forhold til internationale regler i FIFA og UEFA.

’Jeg føler mig overbevist om, at en række af de kompetencer, der forsøges overført til Divisionsforeningen (fra DBU), vil stride mod FIFA’s og UEFA’s love og regler eller mod overenskomsten mellem Divisionsforeningen og Spillerforeningen, skriver han.

Jim Stjerne var 23. februar på besøg hos UEFA, hvor han forespurgte om forbundet havde modtaget en forespørgsel fra DBU. Det var ikke tilfældet. Jim Stjerne har siden 27. februar spurgt DBU’s ledelse, hvilke afsnit af eliteaftalen, der er forelagt UEFA og FIFA. Men han har ikke fået noget svar.

Den tidligere DBU-boss påpeger, at det strider mod overenskomsten, hvis Divisionsforeningen får overdraget kontraktadministration og kontraktgodkendelser.

Han understreger i sin skrivelse, at det vil være uklogt at overdrage de ting til Divisionsforeningen med tanke på den Højesteretsdom fra 2009, hvor det blev slået fast, at DBU’s standardkontrakt tilhører DBU og hverken Spiller- eller Divisionsforeningen.

Når Jim Stjerne Hansen taler, lytter de fleste. Det bør de i hvert fald gøre, fordi det er en mand med fingeren på fodbold-pulsen gennem mere end 25 år som generalsekretær i DBU.

DBU den store taber
Jim Stjerne Hansen er af den klare opfattelse, at DBU ender som den helt store taber, hvis forslaget føres ud i livet lørdag.

Han mener, at DBU bliver en udhulet organisation uden reel indflydelse på dansk fodbolds daglige drift og videre udvikling de kommende 11 år.

Videre hedder det i skrivelsen:

’DBU vil alene have afgørende kompetence og økonomisk indflydelse omkring landsholdsfodbolden og kvindeelitefodbolden’.

Sagt med andre ord mener Jim Stjerne Hansen, at DBU bliver en tom skal uden reel indflydelse på andet end landsholdsfodbold, hvis lørdagens forslag vedtages.

Det handler DBU-konflikten om

Der er ballade i kulisserne før DBU’s repræsentantskabsmøde lørdag i Korsør. Det er der fordi DBU-toppen vil have vedtaget en ny elite- og breddeaftale.

Det er en aftale, hvor eksempelvis ejerskabet af Superligaen, divisionerne og pokalturneringens flyttes fra DBU til Divisionsforeningen.

Klubbernes organisation, Divisionsforeningen, vil også overtage kontrollen med kontrakter og muligheden for at lave nye regler på kontrakt-området. Men det vigtigste er næsten, at klubberne vil have kontrollen over de penge, som topklubberne genererer via tv-aftalen med TV 3 Sport og Discovery.

Tv-aftalen har en samlet årlig værdi på 350 mio. kr., heraf scorer Superligaklubberne alene 255 mio. kr.

Samtidig skal DBU afgive store dele af ansvaret for breddefodbolden til Foreningen af Lokalunioner, som er opdelt seks steder i landet – København, Sjælland, Fyn, Lolland-Falster, Jylland og Bornholm.

Per Sjøqvist, medlem af DBU’s lovgruppe, har advaret mod eliteaftalen, fordi den på flere punkter strider mod FIFA- og UEFA-reglerne.

Senest har Jim Stjerne Hansen, tidligere generalsekretær i DBU, sendt en appel til de 146 delegerede til DBU’s repræsentantskab, hvor han også advarer mod aftalen.

Hvis aftalen bliver vedtaget lørdag vil den være gældende i 11 år - til 4. marts 2028. Dog med mulighed for justeringer undervejs, hvis begge parter er enige om det.

mgw

Se også: Ballade i DBU igen-igen: I bitter strid med egne eksperter                                      - - - - -

Spillerne: DBU løber fra ansvaret

Spillerforeningen er utilfredse med DBU’s rolle i sagen om den nye eliteaftale. En aftale, der skal vedtages på DBU’s repræsentantskabsmøde lørdag i Korsør.

Det er den største og vigtigste aftale for dansk fodbold, fordi det er med til at skubbe magtbalancen i dansk fodbold.

DBU har indgået eliteaftalen med Divisionsforeningen, som betyder, at ejerskabet af Superligaen, divisionerne og pokalturneringen flyttes fra DBU til Divisionsforeningen. Ligeledes flyttes kompetencen til at udstede cirkulærer på spillerkontraktområdet til Divisionsforeningen. Samme vej går magten til spillerkontraktgodkendelse og spillerkontraktadministrationen. Divisionsforeningen får også en stærkere position i forhold til ændringer af standardkontrakten. Derudover styrer Divisionsforeningen alle de penge tv-aftalen generer.

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, er kritisk overfor, at DBU ikke har hørt og inddraget Spillerforeningen om forhold af relevans for spillerne, og overfor DBU’s informationsniveau eller mangel på samme.

- DBU burde ikke behandle spillerne på den måde. Eliteaftalen har jo stor betydning for spillernes fremtidige ansættelsesforhold, siger Mads Øland

DBU’s lovgruppe har påpeget, at der i den nye eliteaftale kan være konflikter i forhold til overenskomsten mellem Divisions- og Spillerforeningen.

- Når DBUs egen lovgruppe påpeger, at der er problemer i relation til overenskomsten, er det vel naturligt, at DBU inddrager parterne. Det gælder både Divisions- og Spillerforeningen.

- Som fodboldforbund har DBU i høj grad et ansvar for at inddrage alle relevante parter. Det ansvar synes jeg, at unionen løber fra her, siger Mads Øland og pointerer, at Spillerforeningen løbende er blevet orienteret af Divisionsforeningen, og at man nu er i dialog med Divisionsforeningen om at finde en løsning. Han er fortrøstningsfuld i forhold til, at Divisionsforeningen og Spillerforeningen kan finde en løsning sammen efter, at eliteaftalen bliver vedtaget.

Øland skal slappe af
Jesper Møller, DBU’s formand, er helt uforstående overfor kritikken fra Spillerforeningens direktør.

- Nu skal Mads Øland slappe helt af. Han har været rigeligt konfliktsøgende den senere tid, siger DBU-formanden med henvisning til, at Spillerforeningen i november vandt en voldgiftssag, hvor DBU skulle betale tre mio. kr.

- Når det politiske grundlag er på plads, skal Mads Øland og spillerne nok få en orientering om tingene. Vi har været åbne om hele processen, men det er ikke DBU’s opgave at informere Spillerforeningen, påpeger Jesper Møller.

mgw

William Kvist, Simon Kjær og Christian Eriksen har rettet et skarpt angreb mod topledelsen i DBU. Foto: Lars Poulsen. Landsholdsfodbold - 25. jan. 2017 - kl. 07:13 Efter DBU-ballade: 'Det her kan være altødelæggende'

                           - - - - -

DBU-formand afviser kritik: Alt er lagt frem

Jesper Møller, DBU’s formand, er under pres for at få vedtaget den nye elite- og breddeaftale, når DBU’s repræsentantskab mødes på lørdag i Korsør.

En aftale, der er den mest vidtgående af sin art de seneste 25 år i dansk fodbold.

Jesper Møller er blevet kritiseret af Per Sjøqvist fra DBU’s lovgruppe og af DBU’s tidligere generalsekretær gennem mere end 25 år, Jim Stjerne Hansen. De advarer mod den aftale, der kan være i strid med internationale regler og vil udhule DBU’s magt. I værste fald vil den også skabe splittelse mellem eliten og bredden i DBU.

- Vi har lagt alt frem, så det kan blive belyst for vores repræsentantskab. Det er her beslutningerne skal træffes, forklarer Jesper Møller.

Han har afvist at møde Lovgruppen, før sagen har været behandlet på DBU’s repræsentantskabsmøde lørdag.

- Lovgruppen er et rådgivende organ. Nogle gange lytter vi til dem og andre gange, gør vi ikke. Vi må have respekt for repræsentantskabet, som er DBU’s øverste myndighed

Påvirker det dig ikke, hvis aftalen strider mod UEFA og FIFA-reglerne?

- Vi kommer naturligvis til at overholde alle aftaler i forhold til UEFA og FIFA. Hvis der er problemer i forhold til det, vi vedtager lørdag, bliver det justeret undervejs. Det forbehold har vi taget i det aftalegrundlag, vi fremlægger for repræsentantskabet, siger Jesper Møller.

Hvorfor ikke få det bearbejdet og undersøgt hos UEFA og FIFA, før I skal træffe en endelig beslutning?

- Vores aftale har været forelagt FIFA og UEFA. Der bliver ingen problemer på det her område.

Gør det ikke indtryk, at Jim Stjerne Hansen, der kender systemet indefra, advarer mod de ændringer, I vil lave?

- Jim og jeg har spist en god frokost. Og naturligvis lytter vi til Jim. Men han er centralist. Vi vil gerne udvikle og modernisere DBU. Det gør vi ved at placere opgaverne tættere på klubberne – både eliteklubber og breddeklubber, påpeger Jesper Møller.

Bekymrer det dig ikke, hvis DBU bliver reduceret til en tom skal uden indhold?

- Nej, slet ikke. Der bliver rigeligt at se til med FIFA, UEFA og landsholdsfodbolden. Hvis vi får vedtaget den nye aftale viser vi en retning, en vision for fremtidens fodbold, mener formanden.

mgw

DBUs formand, Jesper Møller, vil ikke blande sig i balladen med landsholdsspillerne. Foto: Tariq Mikkel Khan. Landsholdsfodbold - 24. jan. 2017 - kl. 20:41 DBU-balladen: Formanden stikker halen mellem benene

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere