Nu låner AaB til lønnen

Et gigantunderskud har efterladt AaB med så lille en kontantbeholdning, at der skal lånes til lønnen

AaB'erne har fået en økonomisk hovedpine. (Foto: Mick Anderson)
AaB'erne har fået en økonomisk hovedpine. (Foto: Mick Anderson)
Hvis folk troede, at AGF repræsenterede det største underskudsgys i dansk topfodbold, så fik den opfattelse et markant skub sent mandag aften, hvor AaB leverede sit chok.

Det nordjyske sportsimperium imødeser, at 2009 munder ud i et underskud på 40-45 mio. kr.

Et underskud, der dermed ligger tæt på 25 procent af den samlede omsætning. Og et underskud med vokseværk. For tre måneder siden var forventningerne på mere beskedne 20-25 mio. i rødt.

I dag, bare et år efter at AaB begejstrede hele Danmark med sit eventyrlige ridt i Champions League, er de barske realiteter, at kassen er tom. Seneste kvartalsregnskab fra klubben afslører, at klubben bare har tre mio. kr. i rede penge.

Det rækker ikke langt, når koncernen på månedsbasis har lønudgifter for fem mio. kr.

En yderst truende situation med tanke på, at hovedparten af AaB’s velvoksne egenkapital på 130 mio. kr. er bundet i de forkætrede mursten på Hadsundvej, hvor selskabet for fire år siden købte KMD’s gamle domicil.

Gælden stiger
Bestyrelsesformand Per Søndergaard maner imidlertid til ro, selv om situationen er betænkelig, men baggrunden er nok ikke den, som de fleste AaB-supportere havde ønsket at høre. Roen skyldes nemlig, at AaB har fået bevilget en solid kassekredit, så der er råd til at betale løn.

– Vi har fået stillet de faciliteter stillet til rådighed, så vi har den fornødne likviditet til at drive AaB videre resten af året og 2010 med, fortæller Per Søndergaard til Ekstra Bladet.

Så det kraftigt gældsbelastede selskab er i færd med at hente sig yderligere renteudgifter. Siden nytår er den kortfristede gæld i AaB A/S øget med 16 mio. kr.

Samtidig roder koncernen rundt med en lang række selskaber, der simpelthen ikke formår at skabe overskud. Håndbold, ishockey, konference, college og Sport Nord-butikkerne.

Håndbold i fare
Per Søndergaard slår fast, at forretningen frem over i højere grad vil centrere sig om fodbold. Selskaberne skal nu kigges grundigt efter i sømmene, og han påpeger, at håndbold-afdelingen kører så skævt, at den er i alvorlig fare for at blive ofret.

– Ishockey er i gang med en tilpasning og ser ud til at komme i balance nu med de nye licensregler, men på håndbold er vi langt fra at skabe balance mellem indtægter og udgifter, siger Per Søndergaard.

Inden denne sæson var han ellers med til at godkende de budgetter, der hentede Kristian Kjelling og Henrik Møllgaard til klubben, og selv om håndbolden holder sit lønbudget, så er detonatoren alligevel hentet ud fra garagen.

Samtidig hænger AaB på Sport Nord-butikkerne –  en række underskudsgivende butikker i SportMaster-kæden, som klubben har prøvet at sælge flere gange.

Forretninger, som angiveligt er sygnet hen med omsætningsfald til følge, mens situationen ventede på afklaring.

– Vores sportsbutikker ligger i dag lige over indeks 100 på omsætningen i forhold til sidste år, og vi vil nu køre dem med videre drift for øje, siger Per Søndergaard og stiller i udsigt, at butikkerne skal bruges til at sælge supporter-gear.

Mangler indtægter
Tilbage står den ufattelige kendsgerning, at AaB’s underskud på tre måneder er vokset med 20 mio. kr. Og der er ikke nogen entydig forklaring.

– En del af forklaringen ligger naturligvis i finanskrisen. Der mangler simpelthen indtægter. Der er det ikke kun AaB, der sidder med en rimelig stor udfordring.

– Se bare AGF, FC Midtjylland og Brøndby. Vi er ikke de eneste, der nedjusterer. Men derfor kan jeg godt forstå, hvis folk er skuffede, siger Per Søndergaard.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere