Udskældt i Superligaen: Giver ikke meget for 'en kontroversiel oneliner'

Det kniber med at lave både point og mål i Aalborg, men cheftræner Morten Wieghorst har ikke meget tilovers for de kritikere, der kalder AaB 'kedelige'

Morten Wieghorst mener, at AaB er på rette vej, og de få Superliga-sejre bekymrer ikke cheftræneren i det store billede. Foto: Ernst van Norde
Morten Wieghorst mener, at AaB er på rette vej, og de få Superliga-sejre bekymrer ikke cheftræneren i det store billede. Foto: Ernst van Norde

AALBORG (Ekstra Bladet): Efter en blændende indledning på Superliga-sæsonen med fire sejre i de fem første kampe er tingene blevet vendt godt og grundigt på hovedet for AaB.

Faktisk har nordjyderne blot vundet én kamp siden 12. august. Det var mod bundproppen Hobro.

Den enkeltstående sejr i de seneste 11 Superliga-opgør har fået kritikerne til at skyde med skarpt mod AaB – og særligt cheftræner Morten Wieghorst har stået for skud.

Fans, medier og eksperter har nærmest stået i kø for at fortælle Wieghorst, at AaB spiller kedeligt og uinspireret fodbold, hvilket koster på pointtavlen.

Også i Ekstra Bladet har AaB bl.a. fået hug for at være tandløse foran mål og uopfindsomme på banens sidste tredjedel.

Se også: Markant opsang til tophold i dansk fodbold

Morten Wieghorst har ved flere lejligheder givet udtryk for, at han ikke har været enig i den kritik, der har været af spillestilen i Aalborg og af AaB generelt.

Derfor svingede Ekstra Bladet i landsholdspausen en tur forbi cheftrænerens kontor på Hornevej i Aalborg Øst for at tage temperaturen på det AaB-mandskab, som Wieghorst har stået i spidsen for i snart to år, og som p.t. befinder sig midt i Superligaens store midterfelt, der kæmper for at komme med i top seks, når tabellen deles efter 26 runder.

Krise?

AaB har svært ved at vinde fodboldkampe, men et ord som krise er ikke på tale i Aalborg. Foto: René Schütze
AaB har svært ved at vinde fodboldkampe, men et ord som krise er ikke på tale i Aalborg. Foto: René Schütze
 

- AaB har oplevet et voldsomt formdyk og har i Superligaen kun vundet mod Hobro siden midten af august. Hvor bekymrende er det for dig?

- Vi kan ikke løbe fra fakta, men jeg synes, resultaterne snyder lidt. Ligesom vi måske fik lidt flere point end fortjent i sæsonindledningen, så har vi fået lidt færre end fortjent de seneste runder.

- Det skal forstås sådan, at jeg synes, vi har leveret gode præstationer og skabt chancer til at lukke kampene bl.a. mod FC Nordsjælland og AGF – ligesom vi var tæt på sejren mod FCK senest. At vi så ikke har omsat chancerne, det er der, skoen trykker.

- 9 point ud af 33 mulige – det er vel normalt noget, der får alarmklokkerne til at ringe i en fodboldklub. Hvordan er stemningen i AaB?

- En sådan stime af resultater, som vi har lige p.t., er normalt noget, der ville ramme hold i krise. Men sådan er det slet ikke her. Nederlaget hjemme mod Vendsyssel var under al kritik, men ellers har holdet præsteret godt. Selv om vi får mange uafgjorte i de tætte kampe, så går spillerne efter sejre, og det er et tegn på sundhed.

- Tag de førnævnte kampe, og tæl nederlaget mod Brøndby med også, så synes jeg faktisk, der er meget positivt at komme efter. Vi er aldrig tilfredse med nederlag. Vi skal til at have flere sejre, og det dækker vi ikke øjnene for og lader, som om vi ikke kan se. Vi henter for få sejre dette efterår. Men jeg har også fokus på præstationerne, og det er ikke meget, der skal rykkes, før vi vinder 2-0 i stedet for at spille 1-1.

De få scoringer?

Chancer er der blevet brændt nok af i Aalborg. Her ærgrer Kasper Kusk sig i nederlaget hjemme mod Vendsyssel. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Chancer er der blevet brændt nok af i Aalborg. Her ærgrer Kasper Kusk sig i nederlaget hjemme mod Vendsyssel. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

- Vi kommer ikke uden om, at AaB har svært ved at score mål denne sæson. 18 styks er det blevet til. AaB var også blandt ligaens mindst scorende hold sidste år. Hvorfor har I så svært ved at lave mål?

- Der er trods alt hold, der har scoret færre mål eller ligger på samme antal scoringer som os. Men når det er sagt, så giver jeg dig ret i, at vi har nogle udfordringer mod de hold, der stiller sig afventende. Det skal vi løse bedre. Jeg synes, vi i flere kampe har spillet for langsomt nær modstandernes felt. Det har betydet, at vi ikke har været gode nok til at fange de momenter i spillet, hvor vi har kunne gøre ondt på modstanderen.

- Folk glemmer også, at vi har skiftet mange af vores angribere ud, og spillere som van Weert, Ochs, Lucas Andersen skal have noget tid til at komme ind i relationerne. Jeg synes, vi har skabt rigeligt med chancer i anden halvdel af denne sæson, men som jeg indledte med at sige, så er det ikke altid, point og præstationer følges ad.

Hollandske Tom van Weert har scoret to mål i ni kampe for AaB. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hollandske Tom van Weert har scoret to mål i ni kampe for AaB. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

- AaB har de seneste to sæsoner kun lavet lige godt ét mål i snit pr. kamp. Er det godt nok?

- Det kommer vel an på øjnene, der ser. Vi blev nummer fem sidste år, hvilket var godkendt og en indfrielse af målsætningen - denne sæson ligger vi til i kampen om top seks. Helt konkret ændrede vi system sidste sæson, fordi vi i trænerteamet ikke mente, vi var gode nok til at skabe chancer. Så fokuserede vi på at lukke af med tre mand i centerforsvaret i erkendelse af, at vi skulle være sværere at score på.

- Det viste sig at sikre de resultater, vi havde brug for. Samtidig blev vi mindre sårbare på omstillinger og dødbolde, og det arbejde nyder vi frugten af denne sæson, hvor vi er meget mere stabile defensivt.

Er AaB kedelige?

Det er ikke altid, AaB-fansene bliver forkælede med mange mål, men kritikken om kedelig fodbold i Aalborg er forsimplet, mener Morten Wieghorst. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er ikke altid, AaB-fansene bliver forkælede med mange mål, men kritikken om kedelig fodbold i Aalborg er forsimplet, mener Morten Wieghorst. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

- Jeres få scoringer har skabt en del kritik. Medier, eksperter og fans har kaldt AaB for kedelige. Hvad er din reaktion på det?

- Folk er velkomne til at kritisere os, hvis de mener, vi er kedelige. Jeg mener bare, at det er unuanceret. Jeg synes, det er nemt at stå som ekspert og sige, at ’AaB er kedelige, fordi de scorer få mål’. Folk er i deres gode ret til at have en mening, men jeg efterlyser en diskussion om fodboldspillet i stedet for at stå i et tv-studie og fyre en kontroversiel oneliner af.

AaB og Wieghorst får kniven i XL-debatten:

- Hvad er spændende fodbold? Nogle synes, det er spændende at vente i 45 sekunder på, at der bliver taget et indkast. Det synes jeg ikke. Jeg vil hellere sammensætte pasninger og forsøge at score på den måde. At vi så har spillet for langsomt oppe foran, det medgiver jeg, men i min bog er det for letkøbt bare at slynge ud, at AaB er kedelige. For jeg synes, vi forsøger at skabe chancerne med hurtigt pasningsspil.

Hvor gode er de unge?

Oliver Abildgaard (i midten) har gang i sin egentlige gennembrudssæson for AaB. Foto: René Schütze
Oliver Abildgaard (i midten) har gang i sin egentlige gennembrudssæson for AaB. Foto: René Schütze
 

- Antalsmæssigt er der masser af egenudviklede spillere på i AaB-truppen. Hvor tilfreds er du med udviklingen af egne talenter i din periode i klubben?

- Det er korrekt, at vi blandt andet brugte 11 egenudviklede spillere mod Horsens, og det er også, fordi flere af vores rutinerede spillere går ind under betegnelsen ’egenudviklet’. Men selv om det er en udvikling, der er svær at måle på to år, så synes jeg, AaB er et godt sted talentmæssigt. Oliver Abildgaard er nok det bedste eksempel, og han tager store skridt hele tiden.

- Magnus Christensen og Rasmus Thellufsen er også blevet en stor del af holdet, ligesom vi har Wessam Abou Ali, Mathias Ross og Mikkel Kaufmann godt på vej. Unge spillere skal have tid, og der er stor konkurrence i en klub som AaB. Det er hele tiden af afvejning af, hvor mange unge folk man skal spille ind, men jeg synes, der er en rigtig god balance i vores trup.

Hvad med fremtiden?

AaB, Rosenborg eller noget helt tredje? Morten Wieghorst har ikke taget stilling til fremtiden. Foto: René Schütze
AaB, Rosenborg eller noget helt tredje? Morten Wieghorst har ikke taget stilling til fremtiden. Foto: René Schütze
 

- Fra nytår har du et halvt år tilbage af din kontrakt med AaB, og du er bl.a. på blokken i Rosenborg. Hvad skal der ske i fremtiden?

- Jeg har en gensidig aftale med AaB om ikke at diskutere kontrakt, før efterårssæsonen er slut, så det har jeg ikke nogen kommentar til, andet end at jeg skal tale med AaB i december.

God grund til smil for Morten Wieghorst. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Superligaen Indefra: Storklub bejler til AaB-træner

- Kan du se dig selv forlænge med AaB?

- Ja. Jeg er glad i klubben og byen, men nu må vi se. Jeg kommer til bordet med nogle tanker, og det samme gør Allan Gaarde nok, og så må vi se, hvor det hele lander.

AaB skal fredag forsøge at få en sejr ude mod Vejle.

Blå Bog:

Navn: Morten Wieghorst

Født: 25. februar 1971

Trænerkarriere:

 • Assistenttræner i FC Nordsjælland (2005-06)
 • Cheftræner i FC Nordsjælland (2006-11)
 • U21-landstræner (2011-2013)
 • Trænerassistent i Swansea (2013-2014)
 • Cheftræner i AGF (2014-15)
 • Cheftræner i AaB (2017-)

Største meritter som træner:

 • To gange pokalvinder med FC Nordsjælland (2010 og 2011)

Klubber som spiller:

 • Lyngby
 • Dundee FC
 • Celtic
 • Brøndby

Største meritter som spiller:

 • Dansk mester to gange (Lyngby 1992 og Brøndby 2005),
 • Dansk pokalmester tre gange (Lyngby 1990, Brøndby 2003 og 2005),
 • Skotsk mester med Celtic i 1998,
 • Confederations Cup-vinder med Danmark i 1995

Antal A-landskampe/mål for Danmark: 30/3

Brøndby og FC Midtjylland bliver to af de hold, der skal kæmpe med om guldet denne sæson, mener Stig Tøfting. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Tøffes benhårde dom: De vinder guld, og de rykker ud af Superligaen

Karlo Bartolec kan blive det næste stjerneskud, der flyver fra Superligaen. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Millionerne vælter ind: Han bliver klubbens næste kongesalg

Benedikt Röcker og Brøndby-kollegaerne præger Stig Tøftings liste over dårligste præstationer i sæsonen. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Stor kåring: Her er Superligaens vigtigste spillere

21 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere