AGF-boss opgiver at være positiv: Jeg lyder som komiske Ali

Ingen af trænerne og kun ganske få af spillerne var med, da AGF sidst rykkede ned. Derfor er der ingen grund til at frygte nedrykningsspøgelset, faslår direktør Jacob Nielsen

Frustreret AGF-boss om fyrings-snak: Det er useriøst, Camilla

Alt er ændret. Og alt forbliver det samme.

Tusind dage efter at Jacob Nielsen satte sig i direktørstolen hos AGF, er der stadig meget, der er det samme som da han startede – i hvert fald på fodboldbanen.

Det virker uundgåeligt, at AGF efter nedrykningsspillet ender i playoff-kampe og dermed kommer til at balancere på kanten af nedrykning – med udtalt risiko for at dumpe ned i næstbedste række. Og fans, sponsorer og de lokale medier er i fuld færd med at indrapportere, hvor tydeligt nedrykningsspøgelset er.

Egentlig skulle dette interview have handlet om AGF’s udvikling under Jacob Nielsen. Men den dagsorden bliver ændret efter det første håndtryk.

– Jeg kan ikke snakke enormt meget om alt det gode, der er sket på de tusind dage, jeg har været i AGF, uden at lyde som Komiske Ali, konstaterer AGF-direktøren.

– Det bliver overskygget af spillet på banen og af det øjebliksbillede, som udgøres af pointene på kontoen. Og ingen af de dele er tilfredsstillende, fortsætter han.

Et helt nyt AGF
Så glem at selskabet bag AGF, Aarhus Elite, er på vej mod det andet regnskab i træk i balance. Glem at der tjenes penge på arenaen, Ceres Park, for første gang. Glem at sponsorindtægterne er på rekordhøje 50 millioner kroner.

Glem at klubbens lønbudget til fodboldtruppen aldrig har været højere. Og at klubbens træningsanlæg, Fredensvang, er under kraftig ombygning, og at byrådet diskuterer muligheden for et fodboldstadion i byen. AGF er rykket ned tre gange siden 2006. Og klubben har ikke været en faktor i toppen af Superligaen i dette årtusinde.

Det var nogle af de afgørende årsager til, at klubbens bestyrelse i forbindelse med seneste degradering gik drastisk til værks og ryddede hele butikken. Væk med træner Jesper Fredberg, sportsdirektør Brian Steen Nielsen og direktør Jan Christensen.

Udtryk som ’Det nye AGF’ og ’Den hvide Tråd’ blev lanceret. Og da Jacob Nielsen så blev headhuntet fra Randers FC, førte det til yderligere fyringer og omstruktureringer.

Groft sagt er klubnavnet det eneste der er tilbage af det AGF, der rykkede ned i 2014.

– Der er jo ingen fra trænerteamet, der var med til seneste nedrykning. Da vi spillede sidste kamp i grundspillet mod OB, var der én spiller i startopstillingen, der var med til at rykke ud, fortæller Jacob Nielsen.

– Jeg forstår godt spøgelset omkring nedrykning. Men jeg kan slet ikke forstå, hvis der er nogle af de spillere, som vi har nu, der kigger på hinanden og snakker nedrykning, for de har ikke været en del af det. Det er en gave. Det skal vi huske, siger Jacob Nielsen.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

– Jeg anerkender, at byen, sponsorer og ikke mindst vores fantastiske fans har prøvet det før, men dér skal vi altså være stærke nok som individer og hold til at holde det ude, fortsætter han.

– For vi har jo ikke levet gennem alt det der. Vi har jo ikke de minder med os. Det havde straks været værre, hvis vi havde været en del af det, men udskiftningen har været stor. Klubbens historie kan vi ikke løbe fra. Men individuelt kan vi …

Ser det ikke som et pres
AGF har ti landsholdsspillere i truppen. Seks med erfaring fra A-landsholdet og fire på U21-niveau.

Derfor giver det overhovedet ikke mening at tale om, at der mangler bærende kræfter i AGF.

– Ti landsholdsspillere! Hvis ikke de skulle have erfaringen og cv’et i orden til at klare det her ... Dén køber jeg ikke, fastslår Jacob Nielsen, som hævder, at snakken om nedrykning ikke bider på ham.

– Vi skal vende det til en styrke. Hvorfor er det ikke en styrke for os, at vi bliver advaret af fortiden – i stedet for de klubber, der ligger lige som os og ikke får de advarsler, spørger direktøren.

– Alle peger på os, men jeg kan i hvert fald pege på, at en lang række klubber, som vi kæmper mod lige nu, der også har været i 1. division, siger han og henviser til Esbjerg, Viborg, AC Horsens og Silkeborg, der også har været nede og vende i den lavere række.

– Men de bliver ikke konfronteret med det. Og derfor ser jeg det nærmere som noget, der er med til at holde os skarpe. Jeg ser det ikke som et pres, understreger han.

Succesen skal nok komme
Jacob Nielsen er ikke bange for at snakke om alt det, som truslen om nedrykning medfører.

– Det er kritisk. Det bliver ikke lige så let for vores sportsdirektør at hente spillere, som det havde været, hvis vi lå i top seks. Jeg kommer til at møde modstand i stadion-debatten, fordi modstanderne vil argumentere med, at der ikke er brug for et stadion, når vi spiller i 1. division. Jeg bliver mødt af sponsorer, der nævner nedrykningsspøgelset, ligesom medierne gør

– Men det ændrer ikke ved, at en storklub – ikke en topklub, der er forskel – uanset om det er Hammarby, Atletico Madrid eller AGF. Om det så tager fire år i næstbedste række i en turnaround, så er jeg ikke i tvivl om, hvor AGF er i fremtiden.

– Det er bare svært at sige, hvor lang tid det tager. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at vi nok skal lykkes, fastslår Jacob Nielsen.

Riddersholm går i rette med Jacob Nielsen: Sådan noget populistisk pladder

Se også: Nedrykningstruet AGF-direktør: Glen har fået spillere til top-6

Der er ikke meget plads i haven, men der kan lige akkurat leges lidt med den fodbold, der nær var blevet landstrænerens skæbne. Manglende bil og buskort forhindrede, at han var fortsat på kontrakt i OB. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Nikolaj Jacobsens mor faldt død om i håndboldhallen: Det ændrede alt

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen