Graulund truet til tavshed: Slettede citat

Oprindeligt skulle eks-AGF’eren Jeremiah Whites utroskab have haft en rolle i Peter Graulunds bog, men den del er blevet slettet fra den færdige udgave

Peter Graulund blev kultfigur i AGF, men han brød sig langt fra om alle i den aarhusianske klub. (Foto: Claus Bonnerup)
Peter Graulund blev kultfigur i AGF, men han brød sig langt fra om alle i den aarhusianske klub. (Foto: Claus Bonnerup)

Det er ikke pæne ord, Peter Graulund sender af sted mod sin tidligere AGF-holdkammerat, Jeremiah White, i bogen ’Jeg er nummer 11’, som udkommer på fredag.

Den amerikanske fløjspiller, der stillede op for aarhusianerne i perioden 2006-2009, bliver bombarderet med negativt ladede ord i selvbiografien, som allerede nu har vakt røre i den danske fodboldverden.

- Jeg synes, at Jeremiah White var et gennemført dårligt menneske, der med sin adfærd skabte splid og irritation blandt sine holdkammerater. Han var for eksempel ikke bleg for at bagtale andre og fremhæve sig selv på andres bekostning, skriver Graulund i bogen.

Se også: Graulund angriber AGF-træner: Dårlig ledelsesstil

Og så skulle man ellers tro, at det verbale angreb ikke kunne blive værre, men oprindeligt skulle bogen også have indeholdt beskrivelsen af Jeremiah Whites utroskab.

Det fremgår i et udsnit fra førsteudgaven af samme kapitel, som fodboldmagasinet Kontra Magazine fik lov at bringe tidligere på måneden. Her var skudsalven mod amerikaneren en ekstra tand hårdere.

- White var et gennemført dårligt menneske, hvilket mest tydeligt blev understreget, da han var sin kone utro. Det blev nemlig opdaget, hvorefter han sprang ud som genfødt kristen. Så bekendte han sine synder og fik renset ud i sjælen eller sådan noget, lød det fra Graulund.

- Men det gjorde han ene og alene, fordi han var blevet opdaget af konen. Så skulle han vise overfor hende, at han var en forandret mand, der havde fundet gud.

Ingen ord om utroskab
Passagen om det amerikanske fejltrin er dog ikke at finde i den endelige udgave, og det er der flere årsager til. Det fortæller Søren Højlund Carlsen, der har skrevet bogen i samarbejde med Peter Graulund.

Jyllands-Posten har været i kontakt med forfatteren, og her lyder forklaringen, at det blandt andet var en henvendelse fra White, som fik duoen bag biografien til at sadle om i forhold linjerne om amerikanerens hemmelige affære.

Se også: AGF-anfører: Ligeglad med Graulunds bog

- Vi fik en henvendelse fra Jeremiah White om, at han var ked af, at det kom frem, selvom det (utroskabet, red.) ifølge Peter Graulund var velkendt i AGF, siger Søren Højlund Carlsen til Jyllands-Posten.

- Vi frygtede, at det ville komme til at handle om Jeremiah White i stedet for Graulund. Vi ønskede ikke, at det skulle overskygge bogens forskellige historier.

- Så da Jeremiah White kontaktede forlaget for at få det ændret, så valgte vi at gøre det, for der var ikke nogen grund til at gøre en stor ting ud af det, siger Carlsen.

I værste fald kunne en eventuel publicering også have endt med at blive en omkostningsfuld affære for de to bagmænd til bogen.

Se også: Graulund var tæt på fyring i Brøndby

Således forklarer Søren Højlund Carlsen, at der fra Whites side blev truet med en eventuel injuriesag, såfremt beskrivelsen af amerikanerens udskejelser på den private front ramte spalterne i biografien.

- Han truede med bål og brand og alt mulig andet. Han er amerikaner. Så kan du jo forestille dig, hvad de truer med, siger Søren Højlund Carlsen.

- Og jeg er sikker på, at hvis han får bogen oversat, så vil han stadigvæk true med det, fordi Peter Graulund kalder ham nogle grimme ting. Men sådan er det. Det er Peter Graulunds holdninger.

Følte sig truet
Selv står angriberen ved sine ord. På hver og en af de 384 sider, hans litterære debut tæller.

Men over for Ekstra Bladet erkender han dog, at truslerne fra White trods alt gjorde indtryk på ham og spillede en rolle i forhold til overvejelserne om det endelige produkt.

- Det kan da godt være, at vi har følt os lidt truet. I USA kan man lægge sag an for hvad som helst. Men i Danmark har vi vores ytringsfrihed, og den er jeg stolt af, siger Graulund til Ekstra Bladet.

- Så jeg tror aldrig, at jeg har følt mig alt for bange, men det er aldrig rart at føle sig truet af amerikanere. Man ved ikke, hvad de kan finde på i forhold til beløbsstørrelser.

Se også: AGF-træner: Voksne mænd taler hårdt og til tider grimt

Han mener tilmed ikke, at det annullerede afsnit havde nogen vigtig betydning i forhold til det budskab, han havde til ønske at bringe frem i lyset i forbindelse med angrebet på Jeremiah White og dennes væremåde.

- Jeg fortryder intet af det, der er skrevet.. Det, der blev taget ud af afsnittet omkring Whites utroskab, var ikke essensen. Det er et kapitel, der har til formål at beskrive en dårlig mand. Et dårligt menneske, siger Graulund.

- Jeg kunne lave en hel bog alene om fodboldspillere, der var deres koner og kærester utro, hvor deres partner ikke ved det. For mig er det ikke en verdenssensation.

- I det her tilfælde er Whites kone fuldt bevidst om, at det er sket, og de er stadig sammen den dag i dag. Jeg har respekt for, at man klarer personlige problemer og kommer videre som familie.

Bogen ’Jeg er nummer 11’ har været undervejs i to år, og biografien kan købes i butikker landet over fra på fredag.

0 kommentarer
Vis kommentarer