'Tøffe' og Gunner Lind 20 år efter: Tænkte det var løgn

Ekstra Bladet har sat Stig Tøfting og Gunner Lind stævne i omklædningsrummet under Aarhus Stadion - sammen forsøger de to profiler fra 1996-holdet at huske, hvordan det var at skaffe den seneste pokal hjem til Aarhus

Her mindes de to AGF'ere den store dag (Video: Anders Brohus)

Stig Tøfting kalder på bolden så højt, han overhovedet kan.

Men larmen fra de 36.103 tilskuere i Parken kvæler plæneklipperens skrig på en aflevering, som er henvendt til Superliga-topscorer Thomas Thorninger.

Men Thorninger har set sin holdkammerat, der ligger umarkeret på kanten af det lille felt. Den blonde offensiv-spiller header bolden ind til ' Tøffe', der dirigerer den forbi Mogens Krogh i Brøndby-målet.

2-0. AGF er på vej mod endnu en pokaltriumf. Den niende til klubben med de stolte traditioner.

Selvfølgelig har Stig Tøfting ingen anelse om, det skal blive den sidste pokal, som AGF henter hjem de næste 20 år, da han i sin jubelscene løber om bag målet, springer op i luften og rækker tungen kækt ud mod de medrejsende AGF-fans.

Selve kampen står ikke lysende klar i erindringen hos hverken Stig Tøfting eller Gunner Lind. Men ud over sit eget mål kan Tøfting også huske, hvad han tænkte, da Peter Degn satte føringsmålet ind efter 31 minutter.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Tøfting pokalfighter

- Jeg tænkte, det er løgn, da Degn scorer til 1-0. Det er flot sat ind med hovedet og foran vores egne fans. Peter Rudbæk havde talt med mig inden kampen, om Peter skulle starte på banen eller ej. Det var jo godt, vi blev enige om, at det skulle han, siger Stig Tøfting, der blev kåret som Årets Pokalfighter i 1996.

Gunner Lind var en kultfigur på AGF-holdet i 90' erne.

Han blev i daglig tale kaldt ' Gud' af de mest inkarnerede AGF-fans. Det tog fart, da forsvarsspilleren sendte AGF i pokalfinalen med sin scoring i overtiden i semifinalen mod Herfølge. 52 sekunder inden havde Lind lavet selvmål.

- Der er ingen grund til at fremhæve Gunner som nogen pokal-helt. Han kunne sgu da bare have ladet være med at love rod i den i vores egen ende først, siger Stig Tøfting om situationen.

Men i finalen kom AGF altså, og den var aarhusianerne aldrig i fare for at tabe, husker matchvinderen fra semifinalen: - Vi havde ikke problemer med at holde resultatet i anden halvleg. Ebbe Skovdahl skiftede en angriber ind med ti minutter igen, så Brøndby spillede med tre fremme. Så råbte jeg ud til Ebbe: ' Har du ikke flere?' De kunne smide hvem som helst ind, den pokal ville vi ikke smide, siger Gunner Lind.

AGF fejrer sejren over Brøndby i 1996. (Foto: Jens Dresling)
AGF fejrer sejren over Brøndby i 1996. (Foto: Jens Dresling)
 

Ingen paralleller

Nu er det et nyt kuld af AGFspillere, der skal forsøge at vinde en titel til klubben og ikke mindst byen.

Men selv om Stig Tøfting forsøger at drage paralleller mellem 1996-holdet og det AGFmandskab, der skal forsøge at gentage triumfen mod FC København, så er det umuligt for ham.

- Vi befandt os i toppen af dansk fodbold. Til de sidste otte hjemmekampe var der udsolgt, og ungerne måtte sætte sig ind på løbebanen for at kunne se noget. I dag kan AGF ikke komme meget længere ned i tabellen, mens FCK er helt suveræne i den anden ende, siger Stig Tøfting.

Gunner Lind er enig i Tøftings beskrivelse af styrkeforholdet mellem AGF og FC København, men han håber, AGF kan levere overraskelsen: - Mit hjerte er hvidt og blåt, så jeg håber virkelig, det lykkes AGF at vinde. Så er det også deres tur til at stille op og tale om pokaltriumfer om 20 år, siger Gunner Lind.

Det var daværende kulturminister Jytte Hilden, der torsdag 16. maj klokken 16.55 havde æren af at overrække DBU-pokalen til AGF'erne. Det sidste trofæ, som ' De Hviie' skulle vinde. I hvert fald minimum de næste 20 år.

Vi havde ikke problemer med at holde resultatet i anden halvleg. Ebbe Skovdahl skiftede en angriber ind med ti minutter igen, så Brøndby spillede med tre fremme. Så råbte jeg ud til Ebbe: ' Har du ikke flere?' Gunner Lind.

24 kommentarer
Vis kommentarer