Tøfting skærer igennem: - Det er jo rablende vanvid

Ekstra Bladets fodboldekspert griner af den overdrevne begejstring i Aarhus

Tøffe giver sit take på denne Superligasæsons formstærke AGF-mandskab. Foto: Ersnt van Norde/Ritzau Scanpix
Tøffe giver sit take på denne Superligasæsons formstærke AGF-mandskab. Foto: Ersnt van Norde/Ritzau Scanpix

Ha ha ha...

Det er stukket helt af – og spørgsmålene haglede ned over mig, inden den første Randers-kamp:

’Hva’ så Stig. Fantastisk med AGF, hva’r! Syv sejre i træk. Er det ikke det bedste AGF-hold i historien?’

Nu er jeg jo et venligt menneske, så jeg har ofte svaret: 'Arrgh, husk lige, at AGF altså er blevet danske mestre fem gange, har otte sølvmedaljer og 13 af bronze.'

Men hør lige her. Det er jo rablende vanvid at kalde dette hold for det bedste i AGF’s historie, fordi man har vundet syv kampe i træk.

Ja, det er da superfedt med noget fodboldglæde i Aarhus, og at man endelig kan få sat en stime sammen, som forhåbentlig gør noget godt for selvtilliden.

MEN KIG LIGE på, HVORFOR AGF har kunnet strikke denne flotte række af sejre sammen, som så blev brudt sidste weekend af Randers.

Sejren kom altså efter en sejr over Vejle, to over Horsens, to over Sønderjyske og to over AaB.

Ikke for at forklejne de hold, men skal vi ikke bare være enige om, at det regnestykke havde set helt anderledes ud, hvis AGF havde kvalificeret sig til mesterskabsspillet. Så er min påstand nemlig, at regnestykket havde lignet FCN’s og ikke FCK’s!

Det gør naturligvis også, at David Nielsens pointgennemsnit ser flot ud. Det lå på 1,33 per kamp før nedrykningsspillet – og nu hedder det så 1,5, men det er sgu lidt ligesom hamburgerryggen, der har fået et skud vand for at se større ud…

Bare lige til sammenligning, så vippede AGF Glen Riddersholm ud af vagten, da han havde et pointgennemsnit på 1,72 i de sidste 18 kampe – netop med henvisning til, at modstanderne ikke havde været prangende!

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

NÅ, DET ER ikke for at tage noget fra AGF, men blot for at banke lidt realiteter ind i knoppen på omgivelserne. Til AGF’s ros skal nemlig siges, at det ikke er klubben, der har hypet den fine periode.

For lige netop den pludselige succes i Superligaens lave ende har skygget for, at det var en kæmpe skuffelse, at AGF med ligaens fjerdestørste budget ikke kom med i mesterskabsslutspillet.

Nu kæmper man så om en Europa League-plads med Randers i søndagens kamp på Aarhus Stadion, hvor der bør blive stuvende fuldt. Tilskuerrekorden hjemme mod Randers er 18239 tilskuere fra 1. marts 2009, hvor Randers vandt med 2-1.

Bliver den slået? Måske, men så løber jeg sgu’ til Randers næste gang AGF skal på besøg.

HVAD KAN VI så forvente – ud over de mange tilskuere? Ja, kampen ligner jo rent guf for Randers. De er kompakt organiseret, har ingen problemer med at stå dybt eller overlade kuglen til modstanderne – og så ellers slå nogle giftige kontraer.

AGF skal jo vinde kampen, så de skal frem, men de kan jo nøjes med 1-0, så mon ikke også David Nielsen starter lidt forsigtigt.

For Randers er en regulær skrækmodstander for AGF. De sidste ni kampe har AGF kun fået to (!) uafgjorte, resten er tabt, og hjemme i Aarhus har ’De hvi’e’ tabt de sidste fire kampe med en målscore på 2-10.

Forklaringen er måske meget enkel. For Randers er der et hold, der er vigtigere at slå end alle andre, nemlig AGF.

For AGF er det mere vigtigt, at måle sig med Brøndby eller slå FCK, så motivationen vil ofte være større hos Randers i dette halvlokale derby.

Det skal ikke være nogen undskyldning for AGF’erne, men blot en forklaring.

SØNDAG KÆMPER de så om endnu en kamp for at komme i Europa. Vigtigt? Nej, egentlig ikke.

Min påstand er, at for hverken AGF, Randers, Esbjerg eller OB vil en Europa League-plads, være en fordel.

Ja, det giver noget prestige og fansene vil være begejstrede, men når du kommer tidligt ind i Europa League-kvalen, som eksempelvis AGF/Randers vil gøre, så spiller du nærmest dobbeltprogram i en måneds tid.

Går du hele vejen til gruppespillet, jamen, så er det fuld skrue i knapt to måneder.

Det kan FCK og FCM – og måske Brøndby – klare, men for de øvrige klubber vil det være risikabelt i en sæson, hvor der skal findes tre nedrykkere fra Superligaen.

Så lyder det skønt med en vej til Europa for Randers- og AGF-fansene, men måske er det præmien, de i virkeligheden ikke vil vinde…

Jens Berthel Askou fik sparket efter det samlede nederlag til Horsens. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix Superligaen 'Tøffe' efter fyring: - Der er to muligheder
Pokalnederlaget var endnu et hak i tuden for Brøndby, der dog stadig kan forhindre den totale fiasko ifølge Stig Tøfting. Foto: Jens Dresling Stig Tøfting Tøftings grundige plan: Sådan forhindrer Brøndby total fiasko
AaB-profilen Kasper Kusk har haft en skuffende sæson i det nordjyske. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix AaB - Giv ham et ordentligt spark i røven!

49 kommentarer
Vis kommentarer