Forskerordningen bremses

Regeringen vil stoppe fodboldstjernernes mulighed for at udnytte den lave danske forskerskat. I stedet skal udenlandske forskere have større skatterabat

FCK's Jesper Grønkjær vendte hjem til dansk fodbold på en forskerordning. Men også håndbold og ishockey har haft stor gavn af forskerordningen. (Foto: Jan Sommer)
FCK's Jesper Grønkjær vendte hjem til dansk fodbold på en forskerordning. Men også håndbold og ishockey har haft stor gavn af forskerordningen. (Foto: Jan Sommer)

Danmark skal være bedre til at holde på de gode hjerner og kloge hoveder. Derfor vil skatteminister Troels Lund Poulsen (V) nu tilbyde lavere skat i endnu længere tid til de udenlandske eksperter, der kommer til Danmark for at arbejde.

Til gengæld skal det være slut med lukrative skattefordele til professionelle fodboldspillere og idrætsfolk, der i dag også kan udnytte den særlig lave skattesats. Det skriver Politiken.

- Vi er nødt til at kunne tiltrække og fastholde de medarbejdere, der er behov for. I min optik er det ikke professionelle idrætsudøvere - de skaber jo ikke arbejdspladser i Danmark, siger ministeren.

I dag slipper højtlønnet udenlandsk arbejdskraft med enten at betale 25 procent i skat de første tre år, de arbejder i Danmark - eller 33 procent i de første fem år. Men det er en skattemæssig 'Berlinmur', der holder for mange eksperter væk fra Danmark, mener regeringen.

Vil vælge Danmark fra
For at finansiere en ekstra skattelettelse til de kloge hoveder vil regeringen stoppe skatterabatten for de udenlandske sportsfolk, der kommer til landet.

En beslutning, der vil få alvorlige konsekvenser, advarer den professionelle sportsverden. For dermed vil de store profiler vælge Danmark fra, og det vil blandt andet svække fodboldklubbernes konkurrenceevne og vækstmuligheder.

Ud af de næsten 2900 personer, der i dag arbejder under forskerordningen, er de 152 fra kulturens og sportens verden.

Afskaffes ordningen, vil man fortryde det om fem år, mener Morten Mølholm, kommunikationschef i Danmarks Idræts-Forbund.