Superligaens største profiler 11-20

Ekstra Bladets nedtælling over de 100 bedste spillere i Superligaens historie er nået til top 20

Langt over 3.000 kampe er spillet, siden 1. division blev til Superligaen i 1991. Mange profiler er blevet født og mange kommet til fra udlandet, men hvilke stjerner har været de største? De sjoveste?

De største crowdpleasere? De mest betydende? De mest vindende?

Ekstra Bladet Sport har taget udfordringen op og kåret de 100 bedste. I dag med pladserne fra 11 til 20. (se placeringerne 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90 og 91-100)

20 Brede Hangeland

 • Nationalitet: Nordmand
 • Superliga-klubber: FC København
 • Gravgaard var god, Brede var bedre. Det norske forsvarsfyrtårn blev i 2006 fragtet fra Stavanger til København og udviklede sig til den bedste forsvarsspiller, der nogensinde har båret FCK-trøjen. Med sine 195 centimeter var han naturligt nok stærk i luften, men fødderne virkede også. Hangeland var meget beslutsom i sine indgreb og havde sin store andel i FCK’s mesterskaber og overraskende succes i Champions League. Solgt til Fulham i 2008. Det gav millioner i kassen, men kostede guld.
 • DET SAGDE HAN (da han skrev under med Fulham): "Det var været to fantastiske år i København, hvor jeg har spillet Champions League, UEFA Cup og vundet to danske mesterskaber. Jeg vil aldrig glemme min tid i klubben".

19 Morten Wieghorst

 • Nationalitet: Dansker
 • Superliga-klubber: Lyngby, Brøndby
 • En bandage om hovedet og et smil på læben. Sådan husker vi Wiggo, en af Superliga-historiens største fightere. Karrieren startede. i Lyngby,hvor Hillerød-drengen vandt både pokal og mesterskab. Den lange, hovedstødsstærke midtbanemand fik siden en flot karriere i skotsk fodbold, inden han blev en central brik i Michael Laudrups Brøndby. En knæskade tvang den kloge landsholdskriger til et for tidligt stop, men Wieghorst sluttede på toppen med en dansk double.
 • VIDSTE DU: Morten Wieghorst - med blodig bandage naturligvis - scorede fire mål, da Farum Boldklub i 2002 blev besejret 7-1 på Brøndby Stadion.


18 Søren Frederiksen

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: Viborg, Silkeborg, AaB
 • Superligaens farligste angriber gennem tiden hedder Søren Frederiksen. I hvert fald hvis man måler på, hvem der sammenlagt har scoret flest mål i de 17 sæsoner, hvor landets bedste række har heddet Superligaen. 139 gange har den evigglade måltyv fået netmaskerne til at blafre. Et tal, som kunne have været langt flottere, hvis nordjyden bare havde scoret på en femtedel af alle de chancer, han har formået at misbruge gennem en lang og flot karriere i det jyske. I alle tre klubber har han formået at markere sig positivt. Opholdene i Viborg, Silkeborg og AaB har alle bragt personlig og kollektiv hæder med sig. I Silkeborg var han med på mesterholdet i 1994 og i 1999 vandt han guld med AaB. I 2001 vendte Danmarks gladeste angriber tilbage til hjerteklubben Viborg, hvor hans mange mål hjalp ”de grå mus” til solide placeringer. Karrieren er undervejs blevet krydret med seks landskampe med 1-2-nederlaget til Wales i EM-kvalifikationskampen i oktober 1998 som den mest mindeværdige – for ham. For her scorede Frederiksen sit eneste landsholdsmål nogensinde, samtidig med at han holdt prominente landsholdsnavne på bænken. Jon Dahl Tomasson blev slet ikke sendt i aktion, mens Ebbe Sand blev skiftet ind med 25 minutter igen.
 • DET SAGDE HAN: "Hvorfor jeg altid scorer mod Brøndby? Jamen, for mig er opgør mod dem og FCK noget særligt, hvor jeg måske er endnu mere opsat end normalt"

17 Kim Daugaard

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: Brøndby
 • Den mest intelligente spiller i Superligaen, der aldrig fik en landskamp. Kim Daugaard nåede kun til bænken, men til gengæld har han fået den fulde pakke på klubplan. Hele seniorkarrieren er tilbragt i Brøndby, hvor ’”Zidane” med sin eminente fodboldhjerne har forkælet holdkammerater og publikum. En større fodboldhjerne fås simpelthen ikke, og Daugaard har skabt sig en glimrende karriere på altid at vælge den rigtige løsning. Var med i sejren mod Liverpool på Anfield, men højdepunktet var, da han med en frisparksscoring mod Lyngbys amatører i 2002 skød guldet til Vestegnen.
 • VIDSTE DU: Kim Daugaard var engang tæt på at takke ja til et lukrativt tilbud fra den svenske klub Brommapojkarna.

16 Heine Fernandez

 • Nationalitet: Dansker
 • Superliga-klubber Silkeborg, Viborg, FC København, AB
 • En sand gavflab - ofte med en smøg hængende i mundvigen. Men også en sand kriger. Med krudt i såvel hovedspil som i støvler. I alle fire klubber har angriberen sat solide aftryk. Mester med Silkeborg i 1994. Derudover topscorer i Viborg i 1999, vigtige mål – heriblandt sejrsmålet mod Lazio – for FC København i 2001, og afslutningsvis et par rimelige sæsoner i AB. Har holdt et stabilt, højt niveau gennem næsten alle sæsoner trods masser af smøger.
 • DET SAGDE HAN (da han som 37-årig underskrev en kontrakt som spillede træner med HB Torshavn på Færøerne): "Det handler nok mest om, at jeg vil spille i de kampe, hvor vi er i bekneb for at få et resultat".

15 Per Nielsen

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: Brøndby
 • Én gang Brøndby, altid Brøndby. Per Nielsen er et bevis på, at klubfølelse stadig findes. Han satte altid sat sin klub, Brøndby, over sin egen person. Det blev tydeligst illustreret, da han i 2004 sammen med holdkammeraten Dan Anton Johansen var klar til at bryde spillerstrejken i dansk fodbold og trække i den gule trøje. Per Nielsen blev meldt ind i Brøndby som 5-årig og har trods flere tilbud aldrig spillet i andre klubber. De første seniorår var der ikke plads til ham på førsteholdet, men da Marc Rieper skiftede til West Ham, blev pladsen i midterforsvaret Pers. Han var med, da Brøndby efter nogle sæsoner på det jævne sidst i 90’erne oplevede en ny storhedstid med mesterskaber på stribe og deltagelse i Champions League.
  De skiftende trænere på Vestegnen har altid kunne regne med en 100 procents indsats fra den lange, luftstærke forsvarer, der godt nok ikke var en sprinter, men i kraft i sin forudseenhed har forhindret mange scoringer. I mere end et årti fastholdt han sin plads i det centrale forsvar med skiftende makkere som Eggen, Jakobsson og Agger. I flere sæsoner var det oven i købet med anførerbindet om armen, og han hævede senest mesterskabstrofæet i 2005 efter en sæson, hvor Brøndby havde vist noget af det bedste spil, Superligaen nogensinde har set. Landsholdsdebuten kom sent og fast mand på Morten Olsens mandskab blev han aldrig. I Brøndby blev det til 547 kampe. Han er den spiller i historien, der har spillet flest Superliga-kampe, og han var kun ni kampe fra at tangere Bjarne Jensens klubrekord i Brøndby.


14 Steffen Højer

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: Viborg, AaB, OB
 • Han så ikke ud af meget, klejne Steffen Højer, men i et straffesparksfelt var han med sine kliniske afslutninger en ægte killer. Bedst havde han det i barndomsklubben Viborg. Hans mange mål sendte ham til AaB, hvor han i 1999 var med til at blive mester. Senere fortsat målmaskinen sit arbejde tilbage i Viborg, indtil OB stod og manglede en topscorer: Ham fik de i Højer, der i både 2004 og 2005 vandt Superliga-topscorertitlen som OB’er, inden han også lige prøvede at snuppe titlen som Viborg-mand i 2006. I alt 125 mål blev det til.
 • VIDSTE DU: Steffen Højer er den eneste spiller, der har vundet topscorertitlen tre sæsoner i træk.

13 Uche Okechukwu

 • Nationalitet: Nigerianer
 • Superligaklubber: Brøndby
 • Egentlig var han bare en del af pakken, da Brøndby i 1990 købte Friday Elaiho. Friday var stjernen, nigerianske landsholdsspiller, mens Uche mest af alt blev set som én, der skulle holde landsmanden ved selskab i det kolde nord. Det blev lige omvendt. I tre år var han ligaens bedste forsvarsspiller, indtil storklubben Fenerbahce i 1993 hapsede ham for 8 mio. kr. Fik en flot karriere med OL-guld og to VM-slutrunder.
 • DET SAGDE HAN (om livet som fodboldspiller): "Fodbold skal gøre mennesker lykkelige. Både spillere og tilskuere. Men jeg har ikke forladt min familie, og jeg lever ikke i et fremmed land med savnet bare for at underholde og gøre andre lykkelige. Jeg gør det, fordi jeg vil videre"

12 Christian Poulsen

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: FC København
 • Krigeren fra Asnæs brød igennem Superligaens lydmur i foråret 2001. Egentlig var det planen, at midtbanetalentet skulle køres stille og roligt ind på FCK-holdet, men Ståle Solbakkens hjertestop fremrykkede processen. På rekordtid blev den kloge - og dengang også målfarlige - Poulsen en stor midtbaneprofil i Superligaen og scorede i guldkampen mod Brøndby, da mesterskabet endelig kom tilbage til byen. Kåret til Årets Fund i 2001, inden landsholdsspilleren i sommeren 2002 blev skudt af til Schalke, hvor udviklingen fortsatte med eksplosiv hast.
 • VIDSTE DU: Christian Poulsen er FC Københavns største spillersalg nogensinde - Schalke købte ham for 65 millioner kroner.

11 René Henriksen

 • Nationalitet: Dansker
 • Superligaklubber: AB
 • Der er ikke mange Superliga-spillere, der har betydet så meget for deres klub, som René Henriksen har. Da Christian Andersen slusede liberoen ind på AB-mandskabet i 1996, skete der mirakler. To bronzemedaljer og en pokaltriumf senere kunne den vel nok eleganteste spiller i Superliga-historien sige farvel og tak i sommeren 1999. Græske Panathinaikos fik ide følgende seks sæsoner gavn af ham, men også det danske landshold nød godt af overblikket og timingen. To gule kort i 66 landskampe fortæller historien om en forsvarsspiller, som tænkte, før han satte tacklingerne ind.
 • VIDSTE DU: René Henriksen smadrede sit knæ efter ni minutters spil i sin comebackkamp for AB, da holdet gæstede Ølstykke.
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen