Bombe efter nyt Europa-flop: Slutspil lurer i Superligaen

Divisionsforeningen er gået i ledtog med det firma, der står bag slutspillet i Belgien

Planerne om slutspil i Superligaen befinder sig endnu på et tidligt stadium Foto: Lars Poulsen)
Planerne om slutspil i Superligaen befinder sig endnu på et tidligt stadium Foto: Lars Poulsen)

BRUGGE (Ekstra Bladet): Næste uge kan blive skelsættende for dansk fodbold.

Når Divisionsforeningen holder møde 3. marts, er der nemlig gæster ved bordenden. Det hollandske firma Hypercube er inviteret.

Og dermed kan fodboldelskere godt forberede sig på, at debatten om slutspil i Superligaen blusser op igen.

Hypercube har nemlig flere erfaringer med at ændre fodboldligaer – og deres revolution af ligaen i Belgien er yderst opsigtsvækkende.

Normalt er fodbold i Belgien ikke interessant for danske fodboldfans. Og deres liga-struktur er cirka lige så interessant som en analyse af det seneste møde i Færøudvalget.

Men hvor dansk fodbold de senere sæsoner er gået fra det ene tvivlsomme europæiske eventyr til det næste, så kravler de store belgiske hold alle op ad ranglisterne. Anderlecht har eksempelvis ikke været rangeret højere siden årtusindskiftet.

Brøndby-spillerne blev de første danskere der fik Club Brugges styrke at smage. Andrew Hjulsager og resten af holdet var skuffende nok ikke i nærheden af at true belgierne (Foto: Jens Dresling) Europa League Fem års elendighed: Her er fiaskoerne, der koster Danmark

11 pladser bedre end Danmark
En af årsagerne til den belgiske optur skal findes i den totale ændring af liga-strukturen, der blev indført i 2009. Ligaerne blev skåret til, og der blev indført slutspil på flere niveauer i et system, der bliver beskrevet som det mest komplekse i Europa.

Da slutspillet i Belgien blev indført, rangerede Danmark på europæisk plan over Belgien. I dag er Belgien 11 pladser bedre end Danmark.

- Jeg har hele tiden støttet den nye struktur fuldt ud, siger Club Brugge-træner Michel Preud’homme.

- Idéen var at generere flere penge til ligaen og sikre bedre resultater internationalt. Det er lykkedes, konstaterer han.

- Det er ekstremt udfordrende med kulminationen på sæsonen, hvor der venter store kampe hver uge. Det er næsten lige så intenst som et VM, siger Brugge-træneren.

I Norge har Norsk Toppfotball også rejst spørgsmålet om de svigtende internationale resultater. Den diskussion er kommet endnu længere end her i Danmark. Nordmændene har allerede fået Hypercube til at lave en 88-siders rapport omkring liga-strukturen, som i marts er til debat i ’Fotballtinget.’

Erik Sviatchenko er en af de Superliga-spillere, der har fået et lønhop. Se, hvem der tjener mest i din klub, længere nede i artiklen (Foto: Tariq Mikkel Khan) Sport og Spil Overblikket: Her er de bedst betalte i din superligaklub

Giver fremgang i Europa
Samtlige tre struktur-forslag fra Hypercube inderholder slutspil i forskellige formater i Norge.

– Jeg oplever, at klubberne ser positivt på det her. Konkurrencen bliver skærpet, kampene bliver mere lige, og dermed bliver kvaliteten hævet. Og målsætningen er, at det skal give fremgang i Europa, siger sportschef Jo Bergsvand fra Norsk Toppfotball.

Hypercubes tilstedeværelse på Divisionsforeningens møde i næste uge gør flere kilder en dyd ud af at bagatellisere. Firmaet skal lave et ’inspirationsoplæg,’ som det beskrives.

Og tavsheden omkring Hypercube tjener som en erindring om, hvor giftig debatten normalt bliver, når det kommer til at ændre på strukturen i topfodbold.

I 2003 strandede et forsøg på at ændre strukturen i Superligaen og de underliggende divisioner på beskæmmende vis, da et hovsa-kompromis blev pillet totalt fra hinanden på DBU’s repræsentantskabsmøde.

Den nuværende Superliga-struktur har eksisteret siden 1995. Inden da blev der i fem sæsoner forsøgt forskellige typer af slutspil omkring nedrykning og mesterskab.

Daniel Agger er nummer tre på listen over bedst betalte spillere, men hvem topper den? (Foto: Mikkel Tariq Khan) Sport og Spil Her er Superligaens 20 bedst betalte

0 kommentarer
Vis kommentarer