Annonce:
Annonce:

Bred enighed om styrket indsats mod hooligans

Der er bred politisk opbakning til de indsatser, som en ekspertgruppe er nået til enighed om for at komme fodboldvold og fanuroligheder til livs. Et af tiltagene er, at det skal være lettere at give karantæne til ballademagere, der skaber uro

Efter derbyet mellem FCK og Brøndby i Parken nedsatte Tesfaye et udvalg, der skulle se på tiltag for at mindske fanuroligheder. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Efter derbyet mellem FCK og Brøndby i Parken nedsatte Tesfaye et udvalg, der skulle se på tiltag for at mindske fanuroligheder. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Utryghedsskabende personer skal kunne bortvises fra stadion, og det skal være lettere at give karantæne til uromagere.

Det er nogle af de indsatser, der skal til for at få styr på fodboldvolden i Danmark, vurderer en ekspertgruppe nedsat af Justitsministeriet.

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er enige om at gennemføre de forslag, der har været enighed om i ekspertgruppen.

Det meddeler Justitsministeret på deres hjemmeside.

- Det er tiltag, der skal være med til at sætte en stopper for den ene procent fodboldbøller, så fodboldfesten forbliver en fest for de 99 procent, fortæller justitsminister Mattias Tesfaye om tiltagene.

Det foreslår ekspertudvalg

1. Etableringen af et fast dialogforum, der skal sikre en rød tråd i arbejdet med en sammenhængende indsats i forhold til at skabe de optimale rammer for afvikling af fodboldkampe.

2. Håndtering af oplysninger om personer, der er meddelt generel karantæne

3. Mulighed for, at politiet kan bistå klubberne med identifikation af personer, der står til en sanktion for overtrædelse af klubbens ordensreglement og en eventuel klubkarantæne

4. En styrket og koordineret, forebyggende indsats over for unge fans

5. Tilbageholdelse af enten hjemmebane- eller udebanetilskuere i forbindelse med højrisikokampe

6. Ensretning af politikredsenes anvendelse af generel karantæne og processen i forbindelse hermed

7. Introduktion af mulighed for bortvisning i forhold til personer, der udøver utryghedsskabende adfærd i forbindelse med fodboldkampe

8. Udvidelse af listen over strafbare handlinger, der kan føre til meddelelse af en generel karantæne

9. Anvendelse af strafskærpelseszoner

10. Fælles kommunikation forud for risikokampe

11. Øget anvendelse af politiets dialogkoncept

12. Udelukkelse af udebanetilskuere/lukning af visse dele af stadion

13. En styrket indsats over for kriminel adfærd i forbindelse med fodboldkampe

14. Fleksible afstandszoner ved højrisikokampe

15. Tiltrædelse af Europarådskonventionen om ”Safety, security and service”

Uddybning af samtlige forslag kan læses her. Der er i ekspertgruppen enighed samtlige tiltag med undtagelse af punkt 12. En række punkter kræver dog fortsat drøftelser i ekspertgruppen.

Kilde: Justitsministeriet

Annonce:

Enighed om 14 ud af 15 tiltag
Overfor Ekstra Bladet uddyber Justitsministeriet, at der i ekspertgruppen på nuværende tidspunkt er enighed som samtlige forslag med undtagelse punkt 12, der handler om 'udelukkelse af udebanetilskuere/lukning af visse dele af stadion'.

Der er ligeledes en række punkter i ekspertudvalgets udspil, som der i gruppen fortsat skal ske yderligere afklaring omkring, forklarer Justitsministeriets pressetjeneste.

Det fulde katalog over de tiltag, ekspertgruppen er nået frem til, kan læses her.

Justitsministeren vil i den kommende folketingssamling fremsætte et lovforslag, der indeholder de nødvendige forslag til ændringer, oplyser Justitsministeret.

De fortæller samtidig, at ekspertgruppen fremadrettet skal fortsætte som et fast 'dialogforum', der skal sikre gode rammer for afvikling af fodboldkampe.

Ekspertgruppen

Ekspertgruppen består af Divisionsforeningen, DBU, AGF Fodbold, Brøndby IF, F.C. København, Danske Fodboldfans (DFF) samt de officielle fanklubber tilknyttet de tre deltagende Superligaklubber.

Herudover deltager Østjyllands Politi, Københavns Vestegns Politi, Københavns Politi og Rigspolitiet. Drøftelserne i ekspertgruppen er faciliteret af Rigspolitiet, oplyser Justitsministeret på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Læs også: Klar besked: Det virker ikke

Arbejdet på udspil siden august
Ekspertudvalget har siden midten af august arbejdet på forslag og tiltag, der skal mindske fodboldvolden i Danmark.

Annonce:

Justitsminister Mattias Tesfaye lovede efter de voldsomme uroligheder i forbindelse med derbyet mellem FC København og Brøndby IF i august, at han straks efter folketingets åbning 4. oktober ville være klar med et lovforslag, der skal kunne hjælpe politi og klubber i jagten på fodboldbøllerne.

- For mig handler det om, at vi laver et fleksibelt system, hvor politiet og klubberne får nogle redskaber i værktøjskassen, som de kan tage i brug, når det bliver nødvendigt, lød det dengang fra Mattias Tesfaye.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Læs også: Fordobling i politiets hooliganregister

Sammen med repræsentanter fra en række fodboldklubber, Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union, politiet og flere danske fanklubber har han siden arbejdet på at kunne sætte handling bag sine ord.

Og opbakningen til initiativer mod fodboldurolighed har både fra klubber og politikere været bred.

Venstre præsenterede i august seks konkrete forslag til en såkaldt 'hooligan-pakke', der blandt andet indeholder højere straffe, længere registreringer i det såkaldte hooliganregister og bedre mulighed for at udlevere oplysninger fra politi til klub.

Hvad er hooliganregistret?

Mogens Lauridsen, politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, forklarer:

- Det er et register over dem, der i relation til en fodboldkamp har lavet en overtrædelse af lovgivningen, der har været grov nok til, at vi har mulighed for at give dem karantæne, så de ikke må komme på stadion i udgangspunktet i to år, men i alvorlige sager kan man faktisk give helt op til fire år.

- Der er nogle af dem, hvor én overtrædelse er nok, og så er der andre, hvor der skal mere til, og det er selvfølgelig afhængigt af sagens grovhed. Nogle overtrædelser giver direkte karantæne, andre skal man kvalificere sig noget mere ved.

- Hvad sker der, når de henholdsvis to eller fire år er forbi?

- Hvis de laver noget i perioden, så har man mulighed for at forlænge karantænen yderligere, men hvis de ikke laver noget, har de jo ligesom aftjent deres værnepligt, og det er også det, der er meningen med det.

- Det skulle gerne være et tiltag, der gjorde, at de fandt ud af, at det her er ikke så sjovt.

Det var frem til i år Rigspolitiet, der varetog hooliganregisteret. Nu er det Københavns Vestegns Politi, der nationalt har ansvaret for det.

Annonce:

Også FC København har givet udtryk for, at deling af data om ballademagerne var noget, der stod på deres ønskeliste.

- I dag er det praktisk umuligt at håndtere et hooliganregister, som situationen er nu, fordi vi ikke må dele data på tværs af politi og andre.

- Vi får foto af nogle fotos af dem, der har karantæne, men det er umuligt at håndtere på 46 indgange på en gang, lød det fra FC Københavns direktør, Jacob Lauesen.

FCK-tilhængere med en hilsen til Københavns Politi i under FCK-OB i februar. Foto: Lars Poulsen
FCK-tilhængere med en hilsen til Københavns Politi i under FCK-OB i februar. Foto: Lars Poulsen
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Læs også:

Flere kvæstede: Brøndby-hooligans overfaldt deres egne

Brøndbys berygtede hooligans lavede ballade til FCK-kamp

FCK og HSV-hooligans i samarbejde: Bytter slagsbrødre

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: