Brøndby-profil flygtede til Danmark: Flugt eller blodbad

- Mine forældre kom til Danmark med mig, to poser og 800 kroner. Se den hudløst ærlige fortælling om Dario Dumic, der som lille flygtede til Danmark med sin familie fra det krigshærgede Jugoslavien

Det har nok ikke gået din næse forbi, at en af de største samtale-emner i øjeblikket i Danmark - og i resten af Europa - er flygtningekrisen.

Den lange og rædselsfulde borgerkrig i Syrien har resulteret i, at Europa for tiden modtager rekord-mange flygtninge, som søger tilflugt i fredelige europæiske lande.

Men det er ikke første gang, at Europa og Danmark oplever en flygtninge-tilstrømning. I de tidligere 1990'ere bevirkede borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, at flere hundredetusinde mennesker blev drevet på flugt fra deres hjem.

En af dem, der nåede ud af det krigshærgede område, er Brøndbys forsvarsprofil Dario Dumic.

Midtstopperens forældre flygtede ud af Bosnien-Hercegovinas hovedstad, Sarajevo, i 1992. Og de nåede det i allersidste øjeblik - med en ni måneder gammel Dario i armene.

Dumic og hans mor uden for flygtningeskibet i København. (Foto: Privatfoto)
Dumic og hans mor uden for flygtningeskibet i København. (Foto: Privatfoto)

- Min far var en af de få, der på det tidspunkt troede, at det ville ende i et blodbad. Og han tog beslutningen om at flygte til Danmark. Tankerne bag ved det var, at man altid kunne komme tilbage til Sarajevo, hvis det viste sig, at der ikke ville ske noget, siger Dario.

- Men to dage efter vi rejste, blev lufthavnen i Sarajevo besat, og byen blev herefter belejret. Dermed var vi nogle af de sidste, der nåede at komme ud.

Sarajevo endte med at være belejret i 1425 dage af de bosnisk-serbiske styrker, og dødstallet nåede op i nærheden af 14.000 mennesker.

Se også: Overleveren Dumic: Fra borgerkrig til Brøndby

Dumic og hans forældre slap for blodbadet og blev i stedet indkvarteret på et flygtningeskib i København sammen med tusinde andre fra området.

Og selvom det bestemt ikke var et femstjernet ophold, så var det bedre end at blive i et krigshærget land.

- Det var meget småt - det var værelser på seks kvadratmeter. Der var en køjeseng og et lille bord. Men der var ikke nogen, der klagede, for det var bedre end at få smidt bomber i hovedet, fortæller han.

Dumic-familiens private billeder fra flygtningeskibet.
Dumic-familiens private billeder fra flygtningeskibet.
 

Selvom Dario Dumic og hans familie er blevet vel-integreret i Danmark, var det ikke et nemt valg for dem at forlade deres hjemland.

- Det liv, mine forældre levede i Bosnien, var et rigtigt godt liv. Min farfar havde eget firma, hvor de borede efter vand og sten - det var et meget priviligeret liv. Så det er selvfølgelig svært at komme helt oppe fra og så starte på bunden af samfundet i et fremmed land. Det har ikke været let for dem, siger han.

Se også: Bosniens landstræner bejler til Brøndby-forsvarer

Selvom Dumic ikke kan huske noget fra flugten fra Bosnien, så har han lært meget af sine forældres mod - noget, som han bruger både på og uden for banen.

- Mine forældre kom til Danmark med mig, to poser og 800 kroner, så det har lært mig, at jeg ikke skal give op så let. Lige meget hvor langt nede du starter, så må man kæmpe for det, siger han.

Se det hudløs ærlige interview med Dumic i indslaget øverst i artiklen, hvor han kommer mere ind på sin families flugt og de værktøjer, han bruger i sin hverdag, som han har lært af sin families flugt og ophold i Danmark.

35 kommentarer
Vis kommentarer