18 år siden i dag: Dette mål glemmer de aldrig i Brøndby

En totalt træt Allan Ravn leverede sit svendestykke mod et hamrende godt Bayern-mandskab i Champions League

Hvis fodbold-sæsoner var smørrebrød, ville efteråret 1998 set med danske briller være en daggammel fedtemad - uden salt.

Efter VM-kvartfinalen mod Brasilien og brødrene Laudrups farvel til landsholdet ramte virkeligheden med et øredøvende brag for både Bo Johanssons tropper og klubfodbolden på den europæiske scene.

EM-kvalifikationen var noget nær katastrofal med skuffende 0-0 i Hviderusland og 1-1 i Schweiz, mens overkommelige Wales sensationelt vandt 2-1 i Parken på en brøler af Peter Schmeichels afløser Mogens Krogh kort før tid.

Kroghen og Brøndby havde til gengæld spillet sig i Champions League-gruppespillet for første gang nogensinde efter en kneben samlet sejr over slovakiske Kosice, og her sluttede de danske mestre sidst i ragnarok-puljen med Manchester United, Bayern München og FC Barcelona.

Danskerne fik prygl. Især de to kampe mod United var forfærdelige.

Men der var et enkelt højdepunkt.

Det faldt 16. september – for præcis 18 år siden – også i Parken og også med Mogens Krogh på mål. Denne gang i en langt mere positiv rolle.

Slider, indpisker og triumfator
Men selvom Kroghen leverede en af sine store aftener i målet, må han for altid se opmærksomheden gå til sin landsmand og holdkammerat Allan Ravn.

Slideren og indpiskeren på midtbanen, der med en enkelt aktion skrev sig ind i den danske fodboldhistorie.

Tillykke Brøndby: De 10 største sejre - de fem værste nederlag

I årene forinden havde Dan Eggen gjort det på Anfield og Morten Bisgaard på Bernabéu. Men denne onsdag aften var det Allans tur i Parken.

Gruppespillets første kamp hjemme mod mægtige Bayern München var en åben slagudveksling, og tyskerne (se den lange række af stjerner under artiklen) kom ikke helt så let til det, som de havde regnet med. På sidelinjen så Ottmar Hitzfeld til tider endnu mere bekymret ud end han plejede, hvilket ikke siger så lidt, og som kampen skred frem, fornemmede det totalt udsolgte Parken sammen med hele Brøndby-truppen, at hvis det enorme slid, som de blå-gule lagde for dagen, fortsatte, så var point – og måske endda en sejr – ikke langt væk.

Det håb fik et ordentligt skud for boven efter 77 minutter, da Markus Babbel steg til vejrs og headede Bayern foran.

Hovedet under armen
Den sved i Parken, men Ebbe Skovdahls mandskab, der efterhånden lignede en samling spillere, der havde brug for et bad og et hvil, fortsatte ufortrødent. Og hvem andre end altid uopslidelige Søren Colding på højrebacken til at illustrere det bedst. Han modtog bolden udenfor feltet i højre side og hamrede den fladt ind i feltet, sådan lidt á la ’hovedet under armen – gad vide hvor den ender’. Bolden endte for fødderne af anfører Thomas Helmer, der i en kombination af træthed og uheld ramte den skævt, så bolden strøg den forkerte vej – direkte i nettaget bag Oliver Kahn.

En forundret Søren Colding diskuterer med dommer Lászlo Vágner i løbet af kampen. (Arkivfoto: Jens Dresling)
En forundret Søren Colding diskuterer med dommer Lászlo Vágner i løbet af kampen. (Arkivfoto: Jens Dresling)
 

Hverken Colding, Helmer eller nogen anden i Parken havde set den komme.

Og så ebbede den kamp stille og roligt ud. Brøndby havde fået mere, end de havde turdet håbe på, og Bayern kunne leve med et point i udekampen. Trods alt.

Men en bold losset frem mod Bayerns fremskudte backkæde i overtiden ændrede alt. Allan Ravn opsnappede bolden, vippede den over Helmer og spurtede afsted. Markus Babbel nåede næsten hen til bolden på kanten af feltet foran Ravn, men danskeren var trods sin udmattethed en brøkdel af et sekund hurtigere og sparkede i en sidste krampetrækning til læderet, der fløj i en blød bue hen over Kahn i målet, tog den ene stolpes inderside og landede bagest i målet.

Havde Hitzfeld været småmuggen at se på inden, var han direkte sur nu. Imens jublede alle med bare en anelse aktier i Brøndby som gale. Få sekunder senere var det slut, og Brøndby havde leveret en ny sensation på den internationale scene.

- Jeg var bare så træt. Så så jeg, at han (Oliver Kahn, red.) var gået lidt ud af målet. Og så skød jeg bare og håbede på det bedste, fortalte Allan Ravn efterfølgende til de mange journalister under Parkens tribuner.

Allan Ravn med Ekstra Bladet dagen efter triumfen. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)
Allan Ravn med Ekstra Bladet dagen efter triumfen. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)

Resten af efteråret var ingen dans på roser for Brøndby. Superligaen var ingen succes, og et forsmædeligt 5-2-nederlag i Viborg huskes med garanti stadig af de mest hardcore Brøndby-fans. De krummer garanteret også stadig tæer ved tanken om de to kampe i gruppespillet mod Manchester United (samlet 2-11) samt de tre tilbageværende kampe mod FC Barcelona og Bayern München (tre gange 0-2).

'Det ændrede mit liv'
Men målet i Parken kunne og kan ingen tage fra hverken Brøndby eller Allan Ravn. Og hovedpersonen har talrige gange forholdt sig til det. Så mange gange, at man måtte forestille sig, at han var ved at køre sur i det. Men sådan forholder det sig ikke.

- Jeg har vel snart snakket med samtlige tilskuere, der var inde i Parken den aften. Det er dejligt, at målet har betydet så meget for så mange mennesker. Jeg tager gerne snakken igen og igen. Dengang var det jo helt surrealistisk og ufatteligt, men i dag står det meget klart i erindringen, fortalte han for et par år siden til Tipsbladet.

- Jeg er ret sikker på, at det mål ændrede mit liv markant til det bedre. Overordnet bruger jeg det mål til at bevise over for mit personale og mine to drenge, hvad der kan ske, hvis man tager en chance, som egentlig ikke eksisterer. Det er sådan, jeg kigger på det i dag. Når jeg holder foredrag om elitesport mærker jeg også, at folk med det samme reflekterer på det her mål og den følelse, det gav. Her mange år efter kan jeg se, at målet utroligt nok har været med til at forme mit liv, fortalte han til BT i 2015.

Allan Ravn indstillede karrieren små seks år senere som bare 29-årig efter et kort ophold i svensk fodbold.

- Jeg kunne godt spille tre-fire år mere, men min beslutning er truffet: Et totalt stop fra top-fodbolden, for som den økonomiske situation er for spillerne i Danmark, er fremtiden så usikker, at jeg vil satse helt og fuldt på et job i erhvervslivet. Sportsmarketing bliver fremover mit område, og så bliver der ikke tid til at være med i min kones tøjforretning i Solrød Centret, men jeg slipper den ikke helt, for mit kontor har jeg i kælderen under forretningen, sagde han til Ekstra Bladet efterfølgende.

Han etablerede sit eget firma, der solgte sportsrelaterede ydelser, mens han fortsatte som træner på et lavere niveau. Siden etablerede han virksomheden SportsConnect, der specialiserede sig i salg af kunststofbaner, inden han via ophold hos Unisport Scandinavia og SportDirect endte som partner i Travel Sense i 2014 sammen med den tidligere håndbold-dronning Camilla Andersen.

Brøndby-Bayern München - startopstillinger

Brøndby IF

Mogens Krogh

Søren Colding

Per Nielsen

Kenneth Rasmussen

Brian Jensen

Ole Bjur

Allan Ravn

John 'Faxe' Jensen

Kim Daugaard (Mikkel Jensen 73)

Ebbe Sand (Bo Hansen 56)

Thomas Lindrup (Søren Krogh 76)

 

Bayern München

Oliver Kahn

Markus Babbel

Thomas Helmer

Lothar Matthäus

Bixente Lizarazu

Stefan Effenberg

Mario Basler (Jens Jeremies 73)

Thorsten Fink

Thomas Strunz (Alexander Zickler 73)

Carsten Jancker (Hasan Salihamidzic 76)

Giovane Elber

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.