365 fodboldfans kræver millionerstatning for futtog

365 fodboldfans kræver 2,3 millioner kroner i erstatning for frihedsberøvelse efter en superligakamp

Mange af de fobdoldfans, der blev anholdt i december (Foto: Polfoto)
Mange af de fobdoldfans, der blev anholdt i december (Foto: Polfoto)

Bagbundet med strips sad knap 500 fodboldfans mellem hinandens ben på jorden i flere timer efter en superligakamp mellem Brøndby IF og FC København en aften i december sidste år.

Fansene fik hverken liggeunderlag, lov til at tisse eller skylde hals og øjne for tåregas, oplyser forsvarsadvokat Christian Dahlager, som står i spidsen for 365 fans, der hver kræver en erstatning på 6500 kroner for nedværdigende behandling i Københavns Byret mandag.

- Jeg har erklæringer om mange, som får hundebid og knippelslag. De bliver kylet ned på jorden, hvor de kommer til at sidde mellem to en halv og tre timer, siger Christian Dahlager.

484 fans blev såkaldt administrativt frihedsberøvet efter kampen 1. december, da politiet eskorterede en stor gruppe FCK-fans fra Brøndby Stadion til togstationen klokken 21.30.

FCK-fans klager over politiet

484 fodboldanholdelser: Betjente og borgere ramt af sten  

Videomateriale viser ifølge advokaten, at 30 brøndbyfans kom stormende fra en sidevej og begyndte at kaste med sten og romerlys. 30 FCK-fans løb frem mod brøndbyfansene og kastede angiveligt ting tilbage.

Omkring 500 fans stod og kiggede på 50 meter fra de to stridende grupper, og kunne ikke gå nogen steder. Politiet kastede derefter tåregas for at pacificere uromagerne, men de 500 fans fik også gas på grund af vinden, oplyser advokaten.

- Fem minutter senere kan man høre på politiets egen video, at der er kommet en ordre om at anholde alle sammen. En betjent spørger 'dem alle sammen?' og en ledende politimand svarer igen 'ja for alle', siger Christian Dahlager.

- Politiet må kun tage dem, som er til betydelig fare, men alle kan jo se, at ingen af de 500 er til betydelig fare. De har jo lige fået gas. Det er så grotesk, at det burde koste politiet en dummebøde, fortæller advokaten.

Danske fodboldbøller skal i retten

Politi efter Brøndby-FCK optøjer: Lignede en krigsskueplads  

Politiet på Københavns Vestegn har erkendt, at de knap 500 fodboldfans kan få en erstatning på 2500 kroner hver for "uberettiget frihedsberøvelse".

365 fans mener dog, at politiets behandling er så grov, at den bryder med torturbestemmelsen i den europæiske menneskerettighedskonvention for nedværdigende behandling fra myndigheder.

Derfor kræver hver fan 4000 kroner i ekstra, så den enkelte samlet får 6500 kroner i erstatning. Hvis byretten er enig med fansene, må staten punge ud med 2,37 millioner kroner i alt for frihedsberøvelserne.

Blandt de frihedsberøvede er hver femte under 18 år, flere er under 15 år samt kvinder og familiefædre, oplyser advokaten.

Video af frihedsberøvelserne skal vises i retten. Forventet dom i sagen er sidst i september.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?