Asbjørn rendte ind i Ronaldinho: Det var voldsomt

Den brasilianske superstjerne lagde forleden støvlerne endegyldigt på hylden. I sin storhedstid havde han fornøjelsen af at drive gæk med en flok danskere. Vi spoler tiden tilbage...

Asbjørn Sennels og Karim Zaza kan konstatere, at Luis García scorer til 1-0 i returkampen på Camp Nou. Foto: All Over Press
Asbjørn Sennels og Karim Zaza kan konstatere, at Luis García scorer til 1-0 i returkampen på Camp Nou. Foto: All Over Press

Armene på Brøndby-ledelsen var hævet højt over hovederne, da lodtrækningen til UEFA Cup’ens 3. runde i december 2003 var overstået.

Det danske mandskab havde trukket FC Barcelona efter at have elimineret Schalke 04 og Ebbe Sand efter straffesparkskonkurrence runden forinden.

Og det kunne økonomisk ikke være bedre, vurderede direktør Per Bjerregaard.

Cheftræner Michael Laudrup frydede sig over muligheden for at prøve sit unge kuld spillere af mod nogle af de bedste i verden, om end han var bevidst om, at turneringen efter de to kampe nok var et overstået kapitel for Brøndby.

Og sådan endte det da også med at gå. Et hæderligt nederlag på 1-0 på Brøndby Stadion blev fulgt op af et 1-2-nederlag på Camp Nou, hvor cifrene løj. Danskerne havde aldrig en chance, hvad flere danske medier hamrede fast med syvtommersøm dagen derpå, hvor spillerne fik tørre tæsk for at ville for lidt mod en mægtig modstander på et mægtigt stadion.

Blandt de spillere, der blev udsat for hårdest kritik, var Asbjørn Sennels.

Hvis man kan tale om granatchok, så var det, hvad Asbjørn stod med i de dage.

Han var forud for kampene ankommet fra Viborg – hentet af Laudrup som den bedste venstre back i Superligaen på det tidspunkt. Alle vidste, at Sennels skulle væk fra det midtjyske, og skiftet til Brøndby var derfor logisk.

En ekstra gulerod
At han så samtidig kunne åbne sit ophold på den københavnske vestegn mod giganterne fra Barcelona, gjorde bare tingene sjovere, fortæller han til Ekstra Bladet.

- Da jeg skrev under med Brøndby, var Barcelona-kampene en ekstra gulerod, der lå og ventede. Selvfølgelig en voldsom modstander at lægge ud med, men jeg var jo glad for at få muligheden for at spille de to kampe, ikke mindst betræde grønsværen på Camp Nou, siger han.

Ronaldinho mellem Thomas Kahlenberg og Andreas Jakobsson i det første møde. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Ronaldinho mellem Thomas Kahlenberg og Andreas Jakobsson i det første møde. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

- De står stadig tilbage som noget af det største i min karriere. Så selvom det var barsk modstander at debutere imod, så tænker jeg tilbage på det som en stor oplevelse, jeg er stolt af, fortæller han.

Og det var en barsk omgang. Se bare på startopstillingen fra kampen i Brøndby:

Víctor Valdés, Michael Reiziger, Carles Puyol, Giovanni van Bronckhorst, Oleguer, Xavi, Phillip Cocu, Thiago Motta, Javier Saviola, Ronaldinho og Luis García. Siden kom Gerard, Andres Iniesta og Marc Overmars i øvrigt på banen.

Det guddommelige talent, der festede karrieren i smadder

Over for sig fik Sennels García, der var blandt de mest ubeskrevne kort i Frank Rijkaards startopstilling. Men spanieren havde gang i noget stort og spillede en brandkamp i Brøndby. Siden tog han til Liverpool og vandt Champions League.

Udfordret på tempo og pasningsspillet
Men denne onsdag aften i Danmark havde han en fest – sammen med Ronaldinho, der omvendt var verdens måske bedste spiller i de år.

Sennels sloges det bedste, han havde lært. Men den venstre forsvarsside var det sted på banen, Brøndby skulle angribes. Og det blev den, husker Sennels.

- Selvfølgelig var det en stor udfordring at stå overfor en spiller som Ronaldinho, der på det tidspunkt - den og de efterfølgende sæsoner, så vidt jeg husker - måske var verdens bedste fodboldspiller med størst individuelle kvaliteter. I min egen optik var vi jo både som hold og jeg personligt udfordret på tempoet og deres hurtige pasningsspil, siger han og erkender, at han ikke husker specielt mange direkte dueller med det brasilianske vidunder. Men...

Mattias Jonson forsøger at dæmme op for Carles Puyol. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Mattias Jonson forsøger at dæmme op for Carles Puyol. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

- Den konstante uro, han var ophavsmand til, var for mig en indirekte konfrontation med hans blik for spillet, ikke mindst hans afleveringer i dybden og i nogle situationer indenom mig, hvor García var mand for at løbe dybt og modtage Ronaldinhos skarpe stikninger.

- Stikninger, der kom hurtigere, skarpere og i den forstand mere uventet end jeg var vant til fra Superligaen..., fortæller Asbjørn Sennels.

Netop Ronaldinho og García var om nogen spillerne, der fik knækket et ellers godt kæmpende Brøndby-mandskab.

I den første kamp hamrede Ronaldinho et frispark på overliggeren, fulgte selv op og smadrede bolden i kassen oppe under overliggeren fra kanten af feltet.

Ren og skær verdensklasse af den brasilianske verdensmester.

Den største
På Camp Nou var det García, der på en dyb aflevering af Saviola rundt om netop Asbjørn Sennels scorede kampens første mål.

Siden øgede Cocu til 2-0, inden Per Nielsen reducerede imod slutningen af kampen.

Vanvid! Legendarisk storklub kan ryge på auktion

FC Barcelona var videre i turneringen men røg sensationelt ud til Celtic i næste runde. Men noget stort var undervejs på Camp Nou, og i 2005 og 2006 vandt storklubben det spanske mesterskab og Champions League i Paris mod Arsenal. Alt sammen med en forrygende Ronaldinho i hovedrollen.

- Er Ronaldinho den bedste spiller, du har stået overfor som aktiv fodboldspiller?

- Ronaldinho er den spiller, jeg har spillet imod, der på det tidspunkt jeg mødte ham, havde de største tekniske kvaliteter, det højeste topniveau og på den måde den største fodboldbegavelse.

- At han så tilmed var en del af et kollektiv af Barcelona-spillere med nærmest samme fodboldbegavelse over hele linjen, gjorde jo blot, at hans kvaliteter kom endnu mere til sin ret, fortæller Sennels.

- Jeg har også spillet mod David Beckham, men hans individuelle kvaliteter var af en anden karakter. Som brand overgår Beckham selvsagt Ronaldinho, men ikke som fodboldbegavelse, siger han.

Brøndby førte Superligaen ved vinterpausen og blev af mange spået et stærkt forår. Derfor blev forårspremieren hjemme mod Esbjerg, der lå nummer to tre point efter, vurderet som en langt fra overkommelig opgave for de blå-gule og Sennels.

Men anført af nyindkøbet Fredrik Berglund vandt vestjyderne 6-1. Brøndby erobrede siden førstepladsen i ligaen men måtte efter sidste spillerunde se FC København rende med mesterskabet.

Men det er en noget anden historie.

Kæmpe drama: Milliard-dreng gennemsmadret og båret fra banen

Fodboldstjernen vandt alt: Nu er han forsvundet