Bevæget Sand: Brøndby skal vinde guld i min tid

Et job som sportsdirektør i Brøndby er en livsstil, siger Ebbe Sand, der er parat til at investere alt i jobbet fra årsskiftet 

Ekstra Bladets sportsredaktør Allan Olsen vurderer Brøndbys ansættelse af Ebbe Sand som ny sportsdirektør.
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg Brøndby IF

I syv år i de glade 90’er skabte han eufori og mesterskabsjubel på tribunerne i kraft af sin målnæse og vindermentalitet på grønsværen.

Men på trods af at Ebbe Sand er en forsigtig jyde fra Hadsund, er han som skudt ud af glansbilledet for, hvordan tilgangen til livet skal være for en person fra Vestegnens arbejdskultur: Hårdtarbejdende, målrettet og viljefast.

De dyder tager den nu 46-årige Ebbe Sand med sig ind i jobbet som sportsdirektør, når han tiltræder 1. januar som afløser for Troels Bech.

Kender klubbens DNA
Ebbe Sand smilede til de syv kameraer og virkede oprigtigt stolt over at vende hjem til Vestegnen igen, da han blev præsenteret på et velbesøgt pressemøde.

- Jeg kender klubbens DNA, og selvom det er 19 år siden, jeg spillede her har jeg en følelse af, at det er som at komme hjem igen. Jeg håber og tror, at det er en kæmpe fordel, jeg kender klubben rigtig godt, siger Ebbe Sand, der på trods af de seneste sæsoners optur og sølvmedaljer kommer til en klub uden guldmedaljer siden 2005.

- Jeg håber, vi kommer til at vinde guld igen i min tid som sportsdirektør. Hvornår, det bliver, ved jeg ikke, men det skal være vores målsætning, siger Ebbe Sand, der med et øje på klubbens strategiplan 6.4 kan se, at klubben skal spille i Europa hver sæson fra 2020-2023. Samtidig er det også målsætningen at kæmpe med om guldet i slutningen af strategiperioden frem mod 2023.

- Jeg elsker at være i en klub, hvor der er et stort pres fra medierne. Jeg har sagt ja til den her udfordring, fordi vi har muligheden for at vinde titler. Vi ved, vi ikke kommer sovende til det, men i en klub med Brøndbys størrelse skal vi altid have store ambitioner, siger Ebbe Sand.

En livsstil
- Når du træder ind i et job som sportsdirektør, skal du være klar til det 100 procent. Det er en passion, ikke et 8-16 job, men en livsstil, hvor du skal være parat til at investere den tid, det kræver, forklarer Ebbe Sand, der står langt bedre rustet nu i en alder af 46 frem for 11 år tidligere, hvor han havde tjansen i Silkeborg.

-  Jeg havde næsten lige stoppet karrieren, da jeg blev sportschef i Silkeborg. I dag her 11 år senere kan jeg se, at det var for tidligt, jeg tog det job. Men nu er jeg parat - også fordi jeg har langt større erfaring, påpeger Ebbe Sand.

Flytter snart hjem
Ebbe Sand er i Danmark frem til 10. november. Siden tager han tilbage til familien i Dubai, som har været basen de seneste fem år. Familien flyttede derud, fordi den ældste søn Mikkel led af en speciel form for skimmelsvampeallergi. Han er blevet rask og flytter snart til Florida for at studere.

Når Ebbe Sand flytter til Danmark i slutningen af november, bliver hans familie, kone og to børn, i Dubai frem til foråret.

Siden flytter hustruen Trine og den yngste søn hjem til Danmark.

- I forhold til timingen i familien er tidspunktet det helt rigtige at flytte til Danmark og tiltræde i Brøndby nu. Jeg har mulighederne for at bruge meget energi i sådan et job, fastslår han.

Ebbe Sand tiltræder 1. januar i jobbet som sportsdirektør på en funktionæraftale.

Her er Sands fem største udfordringer

  1. Tilpasning af truppen

Har Kasper Fisker, Benedickt Röcker, Kevin Mensah, Uffe Bech og Mikael Uhre en fremtid på Vestegnen? Det bliver en vigtig øvelse for Ebbe Sand at få sat sit præg på truppen, så den bliver tilpasset til de opgaver, der venter i foråret. Som ny sportsdirektør er det afgørende, han får sat sit aftryk på den kommende spillertrup.

2.Hierarkiet skal på plads

Hierarkiet halter på Vestegnen. I hvert fald hvis vi ser frem mod årsskiftet. Anfører Johan Larsson rejser med stor sikkerhed gratis til vinter, viceanfører Benedickt Röcker er bænket. Som sportsdirektør skal Ebbe Sand være med til at skabe det nye hierarki i spillertruppen. Dem, der er øverst, skal altid være stamspillere på holdet.

3. Wilczeks fremtid

Topscorer Kamil Wilczek står med kontraktudløb til sommer. Det bliver en vigtig opgave for Sand at forsøge at forlænge den aftale, så Brøndby ikke får endnu en ny spiller, der forlader klubben transferfrit. Det kan godt være Wilczek skifter klub snarest, men det er vigtigt for Ebbe Sand, at han kan sætte et aftryk, så Wilczek ikke ender som Pukki: Forlader Brøndby gratis.

4. Skal bevise han er den rigtige

Ebbe Sand er en Brøndby-legende. Han har lang snor. Men han skal alligevel overbevise fans og omgivelser om, at han er den rigtige til jobbet. Derfor bliver det helt afgørende, at han får sat tydelige aftryk i starten af jobbet i det nye år. Der skal være klare Sand-aftryk aft aflæse for omgivelserne.

5. Stor fokus på Masterclass

Ebbe Sand vil blive målt meget på, hvordan Masterclass udvikler sig. Det er et ekstremt stort fokusområde fra Brøndbys ledelse, fordi klubben i dag får alt for lidt ud af de 10-12 mio. kr. der investeres i den afdeling.

Læresætningen for Sand må være: Du kan ikke drive en Superliga-klub uden en meget velfungerende talentafdeling.

 Superligaen indefra: Han kan blive Superligaens næste 100 mio. spiller

Fra syg søn og testikelkræft til kæmpe-job i Brøndby

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind