Brøndby-anfører: Vores niveau er faldet

10 år efter guldet: Thomas Kahlenberg erkender, at Brøndby har lang vej endnu, før klubben igen kan udgøre en trussel i kampen om DM-titlen

Thomas Kahlenberg er en af de bærende spillere, som skal føre Brøndby til tidligere tiders storhedstid (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Thomas Kahlenberg er en af de bærende spillere, som skal føre Brøndby til tidligere tiders storhedstid (Foto: Tariq Mikkel Khan)

ALCANTARILHA (Ekstra Bladet): Afskeden kunne ikke have været flottere. Thomas Kahlenberg var kun 21 år gammel, men pladsen i Brøndbys historiebøger var allerede sikret. Den lyshårede knægt havde sæsonen igennem været en åbenbaring. Ikke bare på Vestegnen, men i hele Superligaen. Og der stod han så. En junidag i 2005. Midt i guld og glimmer. Med medalje om halsen og DM-pokal løftet over hovedet.

Måneden efter forlod midtbanespilleren Brøndby til fordel for Auxerre, og siden fulgte otte år i udlandet, inden han i 2013 vendte hjem for at være med til at føre den danske storklub tilbage mod toppen. Den proces har nu stået på i halvandet år, og om få måneder vil Brøndbys bestyrelse se håndgribelige beviser på, at man er på rette vej. Kravet til Kahlenberg er således, at han og holdkammeraterne til juni hver især skal stå med en ny dansk medalje. 10 år efter Brøndby-anføreren selv fik sin seneste.

Nu starter jagten: Sådan håndterer Brøndby-træner presset

- Dengang i 2005 var vi dominerende og vandt meget. Der er vi ikke nået til endnu. Men vi har taget store skridt, efter at Thomas Frank (cheftræner, red.) og Per Rud (sportsdirektør, red.) er kommet til. Vi har bygget et nyt hold op og startet fra bunden. Og vi er overbevist om, at vi kommer tilbage til det stadie, hvor vi var førhen, siger Kahlenberg til Ekstra Bladet.

- Det er det, projektet går ud på. Vi er velvidende, at vi ikke er der endnu. Der er mange gode ting, men der er også rigtig meget at arbejde videre med. Det er også en del af planen.

Den 31-årige profil fremstår afslappet, mens han gør status under Brøndbys træningslejr i Portugal. Landsholdsspillerens rolige væsen falder fint i hak med det pæne sofamiljø på Amendoeira Sports Club, hvor han og holdkammeraterne for en stund bedriver tiden med hård træning, mens den hjemlige turnering ligger stille.

Kritiseret Brøndby'er: Noget kritik berettiget

På den front er der ikke meget, som har ændret sig i forhold til dengang, Kahlenberg satte punktum i det første kapitel af sin Brøndby-fortælling. Halvandet år efter sin hjemkomst kan midtbanespilleren sågar berette om adskillige deja-vu-oplevelser, men på ét afgørende punkt er forandringen til at føle på.

Fra sin position i udlandet kunne Kahlenberg således over flere sæsoner følge sin tidligere klubs fald fra tinderne. Og det på flere parametre. Fra faretruende nedrykningskampe til finansielle nedskrivninger. Fra tabte slag i Superligaen til røde tal i regnskaberne.

- Der er rigtig mange ligheder i forhold til klubben, fanskaren og det specielle ved at spille for Brøndby, men på det sportslige plan er der sket meget siden dengang. Efter de år, hvor klubben oplevede dårlige resultater og økonomiske problemer, er niveauet bare faldet, og derfor er vi nu i en opbygningsfase, siger Kahlenberg.

- Der er sket rigtig meget, men man er også blevet bevidst om, at tingene skal finde sted i den rigtige rækkefølge. Det er også derfor, at der er blevet meldt ud, at målsætningen er at slutte i top tre i denne sæson, siger han.

Kahlenberg vil være med til at føre Brøndby tilbage til toppen (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Kahlenberg vil være med til at føre Brøndby tilbage til toppen (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

For i Brøndby taler de ikke om guld. Endnu. Først i 2018 skal klubben ifølge den langsigtede plan, der blev lanceret i forbindelse med halvårsregnskabet sidste år, ende øverst i tabellen. Og det bliver stor udfordring, erkender Kahlenberg.

- Forskellen på holdene herhjemme er meget mindre i dag, end den var for bare ti år siden. Dengang, da jeg tog af sted, var det Brøndby og FC København, som sad på tronen. Det var bare et spørgsmål om, hvem af de to, der skulle blive nummer et og nummer to. Sådan havde det været i flere år i træk.

- I dag er der mange flere med om buddet. Vi ser, at AaB og FC Midtjylland er med helt fremme. Det er svært at sige, om det er toppen, der er gået lidt ned i niveau, eller om det er bredden, som er blevet bedre, fortæller Kahlenberg.

Sikkert er det, at han og Brøndby starter fra baghjul, når klubben senere i februar tager hul på anden halvdel af Superliga-sæsonen. Der er således fire point op til tredjepladsen, men Kahlenberg er fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden.

Brøndby: Derfor overvejer vi nye spillerindkøb

- Det er fedt, når presset er der, og det er positivt. Det kan selvfølgelig også blive negativt, når tingene ikke går som ønsket. Men indtil videre er vi ikke langt fra at nå det, vi har sat os for, siger han.

Den 31-årige Brøndby-anfører erkender dog, at forudsætningen for at flytte sig frem i tabellen meget vel er afhængig af, at man formår at undgå de udfald, der af og til indfandt sig i efteråret.

- Hvis du skal nå helt til tops, er stabilitet en nødvendighed. Du skal sejre i de lige kampe, der er på vippen. Det var også det, vi var gode til, da vi vandt mesterskabet i 2005. Folk husker alle de flotte kampe fra dengang, men der var også jævne opgør, hvor vi ikke spillede champagnefodbold.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.