Brøndby-ejer erkender: - Vi har ikke været gode nok

Brøndby-formand Jan Bech Andersen tror på en fodboldforretning i ligevægt, men det kræver, at fodbolddirektør Carsten V. Jensen får gang i transferhjulene på Vestegnen

Brøndby-formand Jan Bech Andersen ærgrer sig over, at flere dyre spillere ikke har slået til i Brøndby. Det har kostet klubben dyrt. Foto: Lars Poulsen
Brøndby-formand Jan Bech Andersen ærgrer sig over, at flere dyre spillere ikke har slået til i Brøndby. Det har kostet klubben dyrt. Foto: Lars Poulsen
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg Brøndby IF

At Jan Bech Andersen brænder for Brøndby, kan ingen være i tvivl om ...

Han har været klubbens livline og i løbet af de seneste år brugt flere hundrede millioner kroner på sin gule passion. Rigmanden ejer allerede 54,2 pct. af aktierne og får snart for 74 mio. kr. nye aktier, når hans lån i forbindelse med den igangværende emission bliver konverteret.

Men selv om hans pengetank er stor, har han ikke lyst til at være redningsmanden, når kassen er tom. Lige så meget han drømmer om et mesterskab, drømmer Jan Bech Andersen om en forretning i balance.

Og det kræver, at Brøndby bliver langt bedre til at udvikle og sælge spillere.

Kommercielt har der længe været medvind på Vestegnen, og nu skal fodbolddirektør Carsten V. Jensen sørge for, at klubben får salgbare varer på hylderne.

Ekstra Bladet har sendt ti spørgsmål til Jan Bech Andersen - her er Brøndby-formandens svar.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Som formand og hovedaktionær hvad tænker man så, når man går fra ti mio. kr. i overskud det ene år til næsten 80 mio. kr. i minus året efter?

 - Det er selvfølgelig voldsomt utilfredsstillende. Vi har de senest år overgået vores forventninger på en række områder, men en række transfers, man foretog i 2018, kastede ikke det ønskede resultat af sig, hvilket betød, at vi i 2019 ikke var i stand til at realisere sportslige resultater og transferindtægter i det niveau, vi havde budgetteret.

- Det irriterer mig, at vi ikke satte foden ned i tide, men jeg er fuldstændig tryg ved, at 'CV' er kommet ind nu og forvalter sit mandat efter bedste evne.

Frederik Rønnow og Christian Nørgaard blev solgt i sommeren 2018, og samtidig forsvandt Teemu Pukki på en fri transfer. Det kunne mærkes. Foto: Jens Dresling
Frederik Rønnow og Christian Nørgaard blev solgt i sommeren 2018, og samtidig forsvandt Teemu Pukki på en fri transfer. Det kunne mærkes. Foto: Jens Dresling
 

Blev I forblændet af tanker om et mesterskab og satsede hele butikken?

- Jeg hører selvfølgelig også historierne om, at vi satsede hele butikken efter det missede mesterskab. Det passer ikke. Vi reinvesterede i truppen, da vi i sommeren 2018 solgte to af vores største profiler for 46 mio. kr. (Rønnow og Nørgaard, red.).

- Samtidig udløb Pukkis kontrakt, og derved mistede vi rygraden på det hold, der fik sølv og vandt pokalen. De skulle naturligvis erstattes.

- Den sportslige afdeling pegede på spillerne, der skulle overtage, men der er jo ingen garantier i fodbold, og desværre fik vi ikke de ønskede resultater.

- Det kostede på en række fronter, også kommercielt, og de udeblevne sportslige resultater betød, at vi ikke formåede at sælge spillere i 2019. Alt det gjorde, at 2019-resultatet blev så skidt. 

Er du enig i, at jeres konkurrenter har været markant bedre på transfermarkedet end jer?

- Hvis en konkurrent køber for 20-25 mio. kr. og forvandler det til et salg på knap 100 mio. kr., mens vi ikke formår at sælge, kræver det ikke en doktorgrad at finde ud af, at man kommer bagefter. Så ja, vi har ganske enkelt ikke været dygtige nok til at scoute og rekruttere.

- Siden 2014 er vi nummer fem i Superligaen, når man ser på bruttoindtægter fra salg. Samtidig har seks klubber i samme periode formået at sælge teenagere til over ti mio. kr. Det har vi ikke.

- Havde vi ramt gennemsnittet af, hvad de andre klubber har solgt for per lønkrone, ville vi have haft et nettooverskud målt over hele perioden. Det er tankevækkende, og derfor er fokus på værdiskabelse vejen frem for os.

Carsten V. Jensen kom i sommer fra FC Nordsjælland. Han skal sørge for, at der kommer gang i transferforretningen i Brøndby. Foto: Philip Davali
Carsten V. Jensen kom i sommer fra FC Nordsjælland. Han skal sørge for, at der kommer gang i transferforretningen i Brøndby. Foto: Philip Davali

Der er blevet talt meget om Masterclass, men hvor er talenterne blevet af?

- Talenterne er fremtidens fundament for klubben. Det har jeg og bestyrelsen fra dag ét haft fokus på, hvilket også skinner igennem i strategi 6.4.

- I dag må vi bare erkende, at man i strategiperiodens første tre år ikke er lykkedes med at bygge denne bro mellem Masterclass og Brøndby IF.

- Nu har vi fået ’CV’ og kan allerede se, hvordan spillere som ’Jobbe’, Frendrup og Skipper får mere og mere spilletid og stille og roligt bevæger sig op i hierarkiet.

- ’CV’ bruger sit mandat til at gøre plads til de bedst kvalificerede talenter, og derfra er det op til dem selv at bevise, at de har kvaliteten til at gå hele vejen.

Har du stadig tiltro til strategi 6.4?

- Ja, for det er den rigtige strategi. Når nogle sår tvivl om den, er det, fordi vi på nogle punkter ikke er lykkedes med at eksekvere så godt, som vi havde ønsket.

- Da jeg kom ind i klubben i 2014, var det en klub, der af forskellige årsager havde været underinvesteret i en del år, og derfor har vi foretaget en lang række store investeringer i og omkring stadion.

- Kommercielt kan man ikke sætte en finger, og vi har løftet den kommercielle omsætning voldsomt. Det viser, at vi er ved at realisere det potentiale, jeg købte ind på i sin tid. Men vi har ikke være gode nok til at sammensætte den rette trup, der både kan præstere og skabe værdi.

- Nu tror vi på, at vi med 'CV' ved roret har en fodbolddirektør, der kan løse opgaven og forløse potentialet.

Både Ebbe Sand (tv.) og Troels Bech (th.) har sat den sportslige retning på Vestegnen. Sand holdt ikke længe og blev i sommer erstattet af Carsten V. Jensen. Foto: Henning Hjorth
Både Ebbe Sand (tv.) og Troels Bech (th.) har sat den sportslige retning på Vestegnen. Sand holdt ikke længe og blev i sommer erstattet af Carsten V. Jensen. Foto: Henning Hjorth
 

Hvilke tanker gør du dig om dit fremtidige engagement i Brøndby?

- Mit engagement er fuldstændig uforandret. Jeg vil om nogen mene, at min gældskonvertering i forbindelse med emissionen understreger, at jeg i den grad tror på strategien og vejen frem.

Bliver du aldrig træt af at bruge så mange af de egne penge på en fodboldklub?

- Jeg har stor respekt for penge og foretager ikke investeringer uden grundige analyser. Hvis jeg ikke troede på retningen og vejen frem, ville jeg heller ikke investere så meget i Brøndby, som jeg har gjort igennem årene.

Hvordan ser den ideelle investor ud - og hvor kritisk kan du tillade dig at være?

- Jeg har hele tiden sagt, at kommer der en investor, som køber ind på værdierne og strategien, byder vi dem gerne inden for til en kop kaffe. Hvis det ikke er tilfældet, spilder vi bare hinandens tid.

Jan Bech Andersen gjorde sidste år comeback i formandsstolen i Brøndby. Foto: Lars Poulsen
Jan Bech Andersen gjorde sidste år comeback i formandsstolen i Brøndby. Foto: Lars Poulsen
 

Er det ikke at sætte den sportslige afdeling under unødigt pres at budgettere med en plads i top-3, når nu I skiller jer af med to store profiler og aktuelt er fire point fra tredjepladsen?

- Uanset hvor Brøndby ligger i tabellen, er der altid pres på os. Men det skal vi bruge positivt. 'CV' siger ofte, at spillerne skal se presset som en kæmpe opbakning. Den tanke kan jeg godt li'.

- Man får ikke større opbakning i dansk fodbold end i Brøndby, og kigger vi kroner og øre-mæssigt på det, vil vi stadig have et budget, der tilsiger, at vi skal spille med i toppen af dansk fodbold. 

Hvad sker først: Brøndby bliver en stabil forretning i økonomisk ligevægt, eller Brøndby vinder mesterskabet?

- Sagt med stor respekt: Når Herfølge kan vinde Superligaen, beviser det blot, at i fodbold kan man ikke spå om fremtiden.

Offensiv Brøndby-udmelding: Han skal til EM, Åge

Stor tumult i Brøndby-kamp

Brøndby-talent hypet som en gal: - Det var vanvittigt

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind