Brøndby kan spolere Arnesens drøm

Interview: - Jeg sagde ja til det her projekt, fordi klubben gerne vil vinde titler, forklarer Frank Arnesen, der er lidt bekymret for, hvordan hans nye mandskab står her og nu

Brøndby kan gøre livet surt for Frank Arnesen i Europa League. (Foto: All Over Pres)
Brøndby kan gøre livet surt for Frank Arnesen i Europa League. (Foto: All Over Pres)

THESSALONIKI (Ekstra Bladet): Der er de mennesker, der aldrig ændrer sig. Dem, der både fysisk og mentalt er til stede, selv om de altid har rasende travlt.

Frank Arnesen er sådan én person. Han er stadig den samme. Selv om han snart fylder 59 år, griner og smiler han stadig om kap med solen i den græske lummervarme.

Han kan sætte sig ned i en stol og tale fodbold i timevis.

På rejsen i fodboldens verden er han stoppet op i Thessaloniki, den næststørste græske by i nord tæt på Makedonien og de øvrige Balkan-nationer.

Se også: Kæmpe-karantæner efter Brøndby-overfald

Frank Arnesen elsker varmen og de konstant nye udfordringer.

Et nyt kapitel er begyndt i PAOK FC, hvor han 16. juni tiltrådte som sportsdirektør. Siden PSV Eindhoven, Tottenham, Chelsea, Hamburger SV og senest 28 dage i Metalist Kharkiv i Ukraine er udfordringen nu at vinde titler med den græske klub.

En svær udfordring for en klub, der altid har været den lille i forhold til Panathinaikos og Olympiakos.

Klubben er gældfri
- De spurgte mig også for to år siden. Men dengang var jeg lige blevet fyret i HSV og ikke parat til et nyt job. Nu ringede de igen, hvor jeg var lidt i tvivl.

- Men da jeg fandt ud af, at klubben er gældfri og betaler alle sine ting til tiden, tog jeg godt tage udfordringen. Jeg var jo bekendt med den græske krise, men den var nu ikke så slem, da jeg skrev under, forklarer Frank Arnesen, der har bundet sig for tre år.

- Det vigtigste for mig er ambitionerne. Klubben har ikke vundet mesterskabet i 30 år. Man vil gerne vinde titler. Og det er udfordringen, selv om vi ikke betaler de største lønninger. Men her kommer pengene altid til tiden, griner Frank Arnesen.

Se også: 30 millioner på spil for Brøndby i aften

Vi har sat os godt tilrette på Hotel Macedonia Palace i den centrale del af Thessaloniki direkte ud til Thermaikos bugten.

Det er her Frank Arnesen har haft sin base de seneste to måneder, siden han tiltrådte som sportsdirektør i klubben. Det er ikke et tilfældigt sted Arnesen og hustruen Käte er parkeret. Hotellet ejes faktisk af Arnesens nye chef, Ivan Savvidis, der købte PAOK FC for tre år siden.

Syv nye på ti dage
Den første rigtige store udfordring for Arnesen venter i aften mod Brøndby. En modstander, han kender og bestemt ikke undervurderer.

- På papiret er vi favoritter, fordi vi er seedet. Det må vi se om vi kan leve op til. Men vi kan ikke tillade os at undervurdere nogen som helst. Vi trådte allerede ind i anden runde.

- Vores hold er næsten det samme som sidste år minus de to-tre bedste. Hovedparten af de nye, jeg har hentet, kan endnu ikke være med. Det er svært at sige, hvor vi står lige nu. Måske er det 50-50 i forhold til Brøndby, siger Frank Arnesen, der har set Brøndbys seneste kamp mod Viborg.

- Brøndby har et godt hold. Det er en stor fordel for dem at få Daniel Agger med mod os. Brøndby vil klart være den sværeste modstander, vi vil få på vej mod gruppespillet, mener Frank Arnesen.

Se også: Godt nyt for Brøndby: Daniel Agger starter inde i EL-brag

Den græske krise er ikke lige til at få øje på her 550 km fra den græske hovedstad. Der er liv og glade dage i byen, der er berømt for sine musik-, og filmfestivaler samt teaterbegivenheder. Det er reelt landets kulturelle hovedstad.

Græsk-russeren Ivan Savvidis, der har tjent sine penge på en cigaretfabrik,

vil gerne gøre klubben til en magtfaktor i Grækenland. Han købte klubben for tre år siden og har afviklet gælden på 16 mio euro – 120 mio. kr., så den i modsætning til mange af konkurrenterne slet ikke slås med økonomiske problemer. 

På spillersiden har Arnesen heller ikke mærket noget til den græske krise. Han har haft rigeligt at se til.

- Jeg har allerede hentet otte spillere. Robin Olsen var den første. Siden har jeg købt syv spillere de seneste ti dage. Nu mangler vi kun en forward, hvis vi kan finde en til den rigtige pris, forklarer han.

Han valgte træneren
Frank Arnesen havde et væsentligt krav, da han blev tilbudt jobbet. Han ville udpege den nye træner.

- Jeg havde lavet en profil og udvalgt fire-fem kandidater. Jeg gik efter en yngre træner, der har ambitioner. Men også en type, der passer til mentaliteten her.

- Når du taber en fodboldkamp på de her kanter, går bølgerne højt. Derfor er det vigtigt, at du som træner kan tackle den slags. Jeg tror Igor Tudor bliver en god træner for os, fordi han i forvejen er fra Balkan-området og har prøvet noget, siger Frank Arnesen, der ikke havde danske emner i kikkerten til jobbet.

Forkerte farver
Frank Arnesen har hurtigt fundet ud af, at han er kommet til en klub og et sted, hvor følelserne konstant er i kog.

PAOK FC spiller i sort og hvidt. Og sådan er det også hos klubbens fans. De er enten helt oppe i skyerne eller langt nede i kulkælderen. Her i Balkan-området er der ingen gylden middelvej.

Se også: Arnesen takkede nej: Nu kan Brøndby gafle jamaicaner

Det oplevede Frank Arnesen få dage efter han var tiltrådt som sportsdirektør. Han skulle stille op til det officielle foto, men begik den fejl, han mødte frem i en rød og hvidternet skjorte.

Og det var ikke populært. For det er fjenderne fra Olympiakos farver.

- Men jeg kan altid redde den. For det er jo også de danske farver, smiler Frank Arnesen, der for længst er tilgivet.

Lunten er kort
Det er Arnesens opgave at skabe fremgang på den sportslige front, men han kender også mekanismerne. På de her kanter accepterer man ikke fire nederlag i træk. Måske ikke engang tre.

Siden den nuværende portugisiske landstræner Fernando Santos stoppede i 2010, har klubben haft mindst to trænere hver sæson.

- Der er blevet skiftet flittigt ud. Men jeg tror også klubejeren har lært noget de seneste tre år, siger Frank Arnesen.

På lørdag flytter han og konen, Käte, ind i den nye lejlighed. Han har ikke rørt en finger, når det handler om at organisere alt det praktiske.

Rollefordelingen er klar: Arnesen passer sit arbejde som sportsdirektør, mens konen ordner alle de praktiske ting med at få flyttet og skabt nye rammer for familien.

Se også: Brøndby-træner: Det vil være et mirakel

Frank Arnesen slår en latter op, da han får spørgsmålet om det overhovedet kan betale sig at flytte i lejlighed, når nu lunten er så kort på de kanter.

- Jeg har jo en treårig kontrakt. Men det er selvfølgelig klart en udfordring, at der er skiftet så meget ud. Jeg føler, vi har fået vendt tingene, så der igen er en positiv stemning i klubben, siger Frank Arnesen.

Det er 40 år siden, han rejste ud fra Danmark. Og nu vender han aldrig hjem igen for at slå sig ned.

- Vores børn og børnebørn bor i Holland, hvor vi også har et hus. Vi har også et hus i Spanien, men når vi skal hjem, så er det til Holland, fastslår Frank Arnesen.

Se også: Elmander: Min sidste chance for Europa

Gense det vilde drama, da Brøndby gik videre på Cypern:

8 kommentarer
Vis kommentarer