Brøndby på spanden: Millionlån er usundt tegn

Brøndby mangler i øjeblikket penge i klubkassen og er nødt til at tage fra kassekreditten, vurderer økonom

Brøndby mangler penge. (Foto: Jens Dresling)
Brøndby mangler penge. (Foto: Jens Dresling)

Det er et usundt tegn, at Brøndby ser sig nødsaget til at låne fire millioner kroner af bestyrelsesformand Jan Bech Andersen.

Det mener investeringsøkonom Per Hansen fra investeringsbanken Nordnet, som vurderer, at Brøndby bruger Jan Bech Andersen som en slags kassekredit.

Jan Bech Andersen har lånt Brøndby fire millioner kroner, meddeler klubben. (Foto: Lars Poulsen) Brøndby Brøndby låner millioner af Jan Bech

- Det minder om en ganske almindelig konventionel kassekredit.

- Det svarer til det, man i finansieringssprog kalder 'bridge financing'. Det vil sige, at man laver en brofinansiering, indtil den næste finansiering kommer. Og den næste finansiering er givetvis en aktiekapitaludvidelse.

- Så trykker man nogle flere aktier og får nogle flere penge ind, og så vil man givetvis betale Jan Bech sine penge tilbage, som det er sket tidligere, siger Per Hansen.

Brøndby har allerede annonceret planer om at skaffe flere penge ved en aktieemission senere på året, fordi klubbens egenkapital er skrumpet kraftigt ind.

- Er det et sundhedstegn, at Brøndby låner fire millioner af Jan Bech Andersen? Nej, det er det ikke. Er det usædvanligt? Nej, det er det heller ikke.

- Fodbold og forretning hænger ikke sammen. Det er bare et spørgsmål om, hvor hurtigt, Brøndby når at få brugt pengene, forklarer økonomen.

Martin Retov er tilbage i Brøndby. (Foto: Andreas Szlavik) Brøndby Tidligere mester tilbage i Brøndby

De fire millioner skal løse nogle økonomiske problemer her og nu og skabe et sikkerhedsnet for klubben, lyder vurderingen.

- Det er ikke fordi, Brøndby ikke arbejder stenhårdt på banen for at skabe nogle gode resultater.

- Men du har en forretningsmodel, hvor indtægterne i fodboldklubben i høj grad er variable og afhængige af resultaterne.

- Samtidig har du udgifter og omkostninger til spillere, som i høj grad er faste. Så det hænger ikke sammen, medmindre man ligger i toppen år efter år, siger Per Hansen.

- Og selv hvis du er med i toppen, så har Brøndby vist en forfærdelig skidt evne til at brænde de penge, man havde i overskud, fuldstændigt af på transfermarkedet.

Den kommende Brøndby-spiller Gustaf Nilsson skal opereres. (Foto: All Over Press) Brøndby Ny BIF-bomber husker intet efter uhyggeligt uheld

- Det er sket i håbet om at købe en ny spiller for fem-ti millioner og få succes med ham, vinde ligaen og året efter sælge ham videre for 30-40 millioner. Det er blevet et fatamorgana og en illusion.

- Så det er ikke et vidnesbyrd om, at det går specielt godt, at man nu gerne vil have en likviditetsreserve. Det er kun livsforlængende medicin, man doserer, lyder konklusionen.

Jan Bech Andersen har planer om at trække sig tilbage som bestyrelsesformand og blive menigt medlem. Det skal ske ved en udskudt generalforsamling i maj.

Den skulle oprindeligt være løbet af stabelen tidligere på måneden, men måtte udskydes, fordi Erhversstyrelsen ikke var informeret i tide.

10. maj skal man forholde sig til det underskud på mere end 20 mio. kroner, der er skabt i 2016's første kvartal.

Underskuddet betyder, at egenkapitalen vil udgøre mindre end 50 procent af aktiekapitalen.

Under reglerne for kapitaltab skal ledelsen derfor afholde en generalforsamling og redegøre for den økonomiske situation samt forklare, hvad man vil gøre ved det.

Ved generalforsamlingen 10. maj vil bestyrelsen stille forslag om, at man halverer stykstørrelsen på en aktie fra en krone til 50 øre.

Med den manøvre mindsker Brøndby sin aktiekapital og bringer dermed egenkapitalen op på over halvdelen af aktiekapitalen igen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Brøndby. Her er meddelelsen fra kommunikationschef Christian Schultz, at hverken direktør Jesper Jørgensen eller andre vil kommentere lånet før den kommende generalforsamling.

Pierre Kanstrup sparkede SønderjyskE tættere på medaljer med sit sene dommedagsdrøn. (Foto: Christer Holte) Brøndby Derfor vinder Sønderjyske medaljer - og derfor gør BIF ikke

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

48 kommentarer
Vis kommentarer