Brøndby-træner angriber unge danskere: Nu svarer chefen på ALT!

Alexander Zorniger lagde ikke fingre imellem efter gårsdagens kamp. Nu forholder Troels Bech sig til kritikken, som især blev rettet mod de unge danskere i klubben

En time før kampstart mod Hobro stod det klart, at Brøndby var gået derhen, hvor ingen andre Superliga-klubber havde været før. Nul danskere i startopstillingen for en klub, der i velmagtsdagene var kendt for en stærk dansk stamme, var et sceneskift, men ikke overraskende for cheftræner Alexander Zorniger.

Han rettede skytset mod klubbens unge talenter i den såkaldte Masterclass samt danskernes mentalitet. I kontante vendinger forklarede han, hvorfor han nu stod i en situation, hvor han var nødt til at sende 11 udlændinge på banen på en gang.

Samlet set var der fire markante kritikpunkter fra tyskeren, og dem har Ekstra Bladet sendt videre til klubbens sportsdirektør, Troels Bech. Fortæller Zorniger en ubehagelig sandhed, eller misser han skiven?

Påstand 1: - Lige nu har vi ikke kvaliteten i Masterclass til at få to-tre spillere ud af det hvert år.

- Ja, det er en vurdering. I forhold til at de skal gå ind på holdet. Vi har hvert år fået to, tre og helt op til fire spillere ind i A-truppen, siger Bech og nævner, at der i næste sæson vil være tilgang af spillere som Jesper ’Jobbe’ Lindstrøm, Mads Hermansen, Agust Hlynsson, Magnus Warming og Anton Hendriksen.

- Udfordring er at få dem ind på banen. Den fulde forklaring har flere nuancer. I går (søndag, red.) var ikke en kæmpe ny ting, for vi har talt om udlændinge mange gange. Vi omlagde vores spillestil, da Zorniger kom, og for at sætte tryk på den omlægning var vi nødt til at finde spillere, der passede til den måde at spille på. Det var et kæmpe benspænd for vores Masterclass, at de lige pludselig skulle spille på en anden måde.

- Den anden del er, at vi rykkede os markant på A-holdet. Så udover, at kløften blev forstørret med udskiftning af spillestilen, blev topniveauet hos spillerne i A-truppen også forøget.

- Den tredje del er, at vi også skulle skære ned på udgifterne, og det er blevet dyrere at købe danske spillere.

- Men I har jo hentet danske spillere? Gammelby, Bech...

- Ja, og Uhre, Fisker, Laursen. Før det Frederik Rønnow. Det er ikke udelukket at hente dem.

Skovdahl: Intet galt med at købe udlændinge

Brøndbys legendariske træner Ebbe Skovdahl kommer Zorniger i møde.

- Selvfølgelig ville det glæde mig, hvis klubben kunne producere en masse spillere, der kan bruges på førsteholdet. Men der er jo ikke noget galt i at købe dygtige udlændinge, som kan løfte vores hold.

- Og jeg respekterer, at en udenlandsk træner - som Zorniger - peger på spillere og typer, der passer til den måde, han vil spille på. Aggressive spillere var det, han havde brug for. Da han kom til Danmark, kendte han jo ikke mange danske spillere.

- Han fandt spillere, bl.a. i sit hjemland, som han vidste noget om. Han vidste, hvad de kunne og stod for, siger Ebbe Skovdahl til Politiken

Påstand 2: - Klubben har stadig den kløft, som der var for fire-fem år siden. Man sælger de største talenter tidligt, og nu har vi dem i andet geled.

- Sådan er det for mange klubber. Superligaen er for de næstbedste talenter. Hvis man kigger på, hvor mange profiler der f.eks. er inde omkring landsholdet, som har fået deres opdragelse i Brøndby, så er det jo mange, siger han og nævner Højbjerg, Vestergaard, Christensen.

- De kunne jo have været trofæer for os. I FC København har de lykkedes med at få dem ind på deres store stadion først, eksempelvis med Delaney og Zanka.

- Hvilke våben har I til at modvirke, at de smutter tidligt?

- Først og fremmest skal man være finansielt stærk nok, så man kan sige nej til det, hvis nogen vil lægge et beløb for ens talenter. Derudover skal man gøre det attraktivt for de unge. Vise dem at her er det muligt at blive udviklet og så komme videre.

- Men alle klubber, måske bortset fra de allerbedste, vil opleve at miste talenter. Man skal også huske på, at klubber i hele Europa har fået flere udenlandske spillere, siger Bech og peger også på, at reglen om 'homegrown'-spillere har udfordret de danske klubber, da de største klubber har været nødt til at hente spillere i en yngre alder, da de så vil gå ind under den kategori.

Troels Bech har været sportsdirektør i Brøndby siden 2015. Ved årsskiftet overlader han den post til Ebbe Sand. Foto: Jens Dresling
Troels Bech har været sportsdirektør i Brøndby siden 2015. Ved årsskiftet overlader han den post til Ebbe Sand. Foto: Jens Dresling
 

Påstand 3: - Vi gav otte-ni af dem en chance for at være med i opstarten til sæsonen, og de syntes bare, at det var normalt. Mange unge danskere har ikke mentaliteten til at tage det næste skridt.

- Der var en grund til at hente Alex. Det var for at skærpe kravene, og der er givetvis en kulturforskel. Men i årtier har danskere, som har været i udlandet, fået roser for en god mentalitet. Det er mere nuanceret.

- Der er en tradition for, at de unge spillere har adgang til klubbens bedste hold - modsat i Tyskland. Det er lettere tilgængeligt, men når man får chancen så skal man eddermame give den hele armen, hvis man vil være med på det bedste hold.

Påstand 4: - Hver gang vi gav en kontrakt til en ung Brøndby-spiller, så faldt de altid.

- Er de unge mennesker for tilfredse, når de har fået en kontrakt hos jer?

- Det kunne være den ene mulighed. Det har været til at få at øje på. Det kan jo også være, det jo er et stort spring. Det beskyttede værksted i Masterclass er noget andet. Du skal ikke bare konkurrere i en årgang, men i 15 årgange. Det kan godt være et chok for nogen.

- Nogen vil nok sige: 'Jeg er lykkedes'. Men de er ikke lykkedes, de har kun fået en billet. Men det kan også være, at springet ER stort. Nu har jeg cyklet alt, hvad jeg kan på min cykel, og nu skal jeg køre med lyntog.

DBU-chef forsvarer danske talenter

Talentudviklingschef i Dansk Boldspil-Union (DBU), Flemming Berg, fortæller, at billedet med danske talenter, der knækker sammen, når de møder modgang, er i forandring.

- Det kan godt ske, at unge danskere får en lille overraskelse, når de kommer ud og kæmper mod andre, hvor fodbolden gælder liv og død. Det erkender jeg, og det er en udfordring.

- Det er bare anderledes at komme fra eksempelvis Afrika end fra Danmark. Men generelt klarer de spillere, der kommer til udlandet, sig godt, siger Flemming Berg.

Zorniger har skærpet kravene, mener Bech. Foto: Jonas Olufson
Zorniger har skærpet kravene, mener Bech. Foto: Jonas Olufson
 

Er det en ambition at have danskere på holdet?

- Ja, det er det. Vi kan se incitament til at have det på flere områder. For det første skaber det en kulturkontinuitet. Vi har også en rolle i forhold til talentudviklingen.

- Det giver en forankring for dem, der holder med os. De hepper på Jon fra Albertslund, og det var også en af grundene til at en spiller som Riza Durmisi var så populær.

- Det er også en billigere måde at gribe det an på ved at bruge spillere fra egen avl. Det vil vi meget gerne.

- Jeg så gerne flere danskere, men det er vigtigt at sige, at der er lige så mange danskere i truppen nu, som da Alex begyndte.

Bech nævner, at holdet var ramt af både karantæne og skader i den pågældende kamp mod Hobro.

- Det var en besynderlig dag for os, erkender Bech, men mener, at det var uundgåeligt, at det ville ske. Og at det vil ske for andre klubber.

- Men man skal huske på, at den samme træner, som stillede med 11 udlændinge, også har givet debut til spillere som Magnus Warming og Morten Frendrup, som er de yngste Brøndby-debutanter i den bedste række.

Agent modsiger Zorniger

Zorniger rettede også kritik mod de tidligere FCN-spillere Andreas Maxøe, Emiliano Marcondes og Marcus Ingvartsen. han mente ikke, at de havde slået til i udlandet på grund af deres mentalitet.

Maxsø og Marcondes' agent, Antoni Alexandrakis, er ikke overraskende af en anden opfattelse.

- Den udtalelse er jeg lodret uenig i. Jeg har stor respekt for Zorniger, men han udtaler sig om noget, han slet ikke har indsigt i. Jeg er faktisk meget sur, for er der noget, der kendetegner Maxøe og Marcondes, er det deres stærke mentalitet, siger han til TV3 Sport.

Karlo Bartolec kan blive det næste stjerneskud, der flyver fra Superligaen. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Millionerne vælter ind: Han bliver klubbens næste kongesalg

Se også: Brøndby knuser FCK i reserve-derby

Se også: FCK-stjernen slår alle de store: Her er han bedst i hele Europa

Se også: Sporene skræmmer i Brøndby: Uklar fremtid for stor profil

194 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere